La etapa naţională a Olimpiadei de astronomie şi astrofizică de la Gura Humorului

Rezultate deosebite obţinute de elevii suceveni: două medalii de aur,trei de bronz şi o menţiune

> Elevii Paul Florin Rebenciuc şi David Corneliu Turturean, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, calificaţi în lotul olimpic lărgit al României

 Doi elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, care au obţinut medalia de aur din partea Societăţii Române de Fizică şi premiul I, respectiv premiul al III-lea acordat de MEN la Olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică, s-au calificat în lotul olimpic lărgit al României.

Prof. Petru Crăciun, inspector şcolar în cadrul ISJ Suceava, a declarat, ieri, că la Olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică desfăşurată în perioada 2-5 februarie a.c., la Gura Humorului, au participat 138 de elevi din 29 de judeţe, dintre care 50 la categoria juniori şi 88 la categoria seniori, lotul judeţului Suceava fiind format din zece elevi de gimnaziu şi de liceu.

Crăciun a spus că unul dintre elevii suceveni, Paul Florin Rebenciuc, din clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, a obţinut premiul I absolut acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi medalia de aur acordată de Societatea Română de Fizică la categoria seniori, arătând că acesta a obţinut şi cel mai bun punctaj la proba observaţională pentru care a primit şi un trofeu. Iar un alt elev al aceluiaşi colegiu, David Corneliu Turturean, din clasa a IX-a, a obţinut premiul al III-lea acordat de MEN şi medalia de aur acordată de Societatea Română de Fizică la aceeaşi secţiune.

Prof. Petru Crăciun a precizat că, tot la categoria seniori, eleva Sabina Dumistrăcel din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a obţinut medalia de bronz acordată de Societatea Română de Fizică, în timp ce la categoria juniori elevul Dragoş Andrei Sîrghi, din clasa a VII-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, a obţinut medalia de bronz acordată de SRF. Elevul Pavel Maurizio, din clasa a VIII-a, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a obţinut medalie de bronz, iar elevul Eduard Aeoanei, din clasa a IX-a, de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca, a obţinut menţiune.

Inspectorul şcolar Petru Crăciun a menţionat că elevii Paul Florin Rebenciuc şi David Corneliu Turturean s-au calificat în lotul olimpic lărgit, urmând etapa selecţiei pentru lotul restrâns format din cele două echipe ce vor participa la Olimpiada internaţională de astronomie şi la Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului, inclusiv directorului Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Mihaela Ursaciuc, ca şi cadrelor didactice ale unităţii liceale.

De precizat este că din lotul olimpic sucevean au făcut parte elevii Sîrghi Dragoş Andrei, clasa a VII-a, Turtureanu David Cornel, clasa a IX-a, Rebenciuc Paul Florin, clasa a X-a şi Dumistrăcel Sabina, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Pavel Maurizio, clasa a VIII-a, Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Babiuc Ioan Alexandru, clasa a VIII-a, Aenoaei Eduard, clasa a IX-a şi Ţehanciuc Alexandru Florin, clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca, şi Todică Bogdan, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, precum şi Bărăscu Andreea, clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, elevii fiind însoţiţi de prof. Petru Crăciun de la ISJ Suceava şi profesorul Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei naţionale de astronomie şi astrofizică 2018 a avut loc vineri, 2 februarie a.c., la Casa de Cultură Gura Humorului, iar probele competiţiei s-au desfăşurat la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Festivitatea de premiere a fost organizată ieri, tot la Casa de Cultură din oraşul Gura Humorului.

Etapa naţională a olimpiadei a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi cu Societatea Ştiinţifică Cygnus.

Reamintim că USV a oferit participanţilor la olimpiadă o vizită la Observatorul Astronomic şi Planetariu, unde au avut posibilitatea să asiste la un program special de planetariu şi să viziteze campusul universitar, participanţii au servit masa la restaurantul USV, masă asigurată din fondurile proprii ale universităţii sucevene.

Totodată, în cadrul programului, au fost incluse vizite la complexul „Ariniş” şi pârtia de schi „Şoimul” din Gura Humorului, iar în cursul serii de duminică au fost organizate o cină festivă şi un foc de tabără.

În perioada 5-9 februarie a.c. se desfăşoară tabăra, cu participare internaţională, de fizică, astronomie şi astrofizică „Marin Dacian Bica” la Voroneţ, festivitatea de deschidere a taberei având loc în cursul după-amiezii de ieri, la Casa de Cultură Gura Humorului.

În cadrul taberei sunt organizate şi două concursuri naţionale, unul de fizică şi celălalt de astronomie şi astrofizică, competiţii incluse în calendarul MEN. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. La categoria seniori care sunt condițiile de participare?Gașca C….s se cheamă seniori-distracție,macheală și………pe banii publici!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: