Cereri neacoperite de punere în posesie cu suprafeţe împădurite

 > Pentru soluţionarea acestora, regulamentul Comisiei de fond funciar a fost modificat, inclusă fiind şi situaţia de excepţie prin care identificate vor fi terenuri cu vegetaţie forestieră disponibile în localităţi învecinate

 Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a avut, în 2017, întruniri de analiză în fiecare dintre cele 12 luni, prilej cu care au fost date 479 de hotărâri, pentru o suprafaţă totală revendicată de 242,96 ha. Cererile au venit din partea persoanelor fizice, cele mai multe dintre documentaţii fiind pentru terenuri forestiere care însumează 229,98 ha. În acest din urmă context, pe fondul inexistenţei necesarului, prin Hotărârea nr. 30/2017 s-a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Judeţene, inclusă fiind situaţia de excepţie, respectiv cea de identificare a unor terenuri cu vegetaţie forestieră în localităţi învecinate.

Conform unui raport al activităţii structurii care funcţionează pe lângă Instituţia Prefectului, în cazul a zece dosare, aceasta a validat stabilirea dreptului de proprietate pentru terenuri agricole, în timp ce 25 de validări au privit suprafeţe împădurite. Alte 43 de hotărâri au fost date în vederea validării de amplasamente, 32 au validat terenuri aferente locuinţei, iar în 163 de situaţii s-au hotărât invalidări. Potrivit sursei citate, tot în aplicarea legilor fondului funciar, în anul 2017 au fost emise 61 ordine de constituire a dreptul de proprietate pentru terenuri aferente curţilor unor construcţii, verificate fiind 810 documentaţii înaintate de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, în vederea emiterii titlului de proprietate pentru terenuri solicitate de proprietarii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate.

O problemă care a făcut obiectul activităţilor desfăşurate în anul 2017 a reprezentat-o identificarea necesarului de teren agricol în cazul căruia se va face solicitare la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în scopul promovării unui proiect de hotărâre de guvern privind preluarea suprafeţei neacoperitoare din domeniul public al statului, respectiv din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, şi transferarea acesteia în domeniul privat al statului, în vederea satisfacerii cererilor de punere în posesie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: