Valentin Popa:

Sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare regionalismele pe care le-am folosit toată viaţa

> El a recunoscut că, din cauza emoţiilor, a făcut şi greşeli gramaticale, dar a constatat că şi cei care îl criticau au făcut dezacorduri

 Ministrul desemnat al Educaţiei, Valentin Popa, a explicat, ieri, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, că a greşit de mai multe ori în

exprimare în calitate de rector, dar că acestea au fost din cauza emoţiilor, atunci când vorbeşte în public.

„Este vorba de toate reacţiile care apar după un colaj de afirmaţii extrase din discursuri din ultimii 3 ani. Nu mă pot exprima foarte exact legat de acest colaj. Ce pot să vă spun este că, într-adevăr, recunosc, în aceşti ultimi 6 ani în care am fost rector am făcut, cu siguranţă, şi dezacorduri, am avut, probabil, şi bâlbe, şi cuvinte stâlcite, şi greşeli gramaticale, în general datorate, evident, emoţiei, lucru care se vede când vorbesc în public, şi uneori dorinţei de a argumenta cu pasiune” a spus Popa în cadrul audierilor.

El nu a negat că a făcut în trecut astfel de greşeli, susţinând că acestea nu sunt onorante, nici pentru un rector, cu atât mai puţin pentru un ministru al Educaţiei Naţionale.

„Dar să ne uităm, totuşi: Cine nu greşeşte? Oare găsim o personalitate publică, astăzi, la care să analizăm discursurile publice din ultimii 3 ani şi să nu găsim niciun dezacord? Am văzut şi câteva intervenţii care mă criticau şi erau pline de dezacorduri” a spus Popa.

El a subliniat că, în calitate de ministru al Educaţiei, trebuie să aibă „un limbaj” perfect.

„Mă voi strădui să îl am” a spus Popa.

El a amintit că este inginer electronist şi că ştie că astăzi se lucrează cu sunete digitale, adică cu o înşiruire de biţi de 0 şi 1.

„Modificarea de către un specialist a unui sunet astăzi este un mizilic. Este extrem de uşor ca în această înşiruire de biţi să introduci sau să scoţi litere” a spus Popa.

El a adăugat că nu vrea, sub nicio formă, să spună că acel colaj a fost falsificat, mai ales că a recunoscut că i s-a întâmplat să facă dezacorduri şi greşeli de exprimare.

„Nu cred că există cineva în România să dorească să îmi facă un rău deosebit sau cineva care să plătească aşa ceva” a mai spus Popa.

El a mai declarat că a fost foarte batjocorit pentru că a folosit cuvântul „pamblică”.

„Este foarte posibil ca cea mai mare parte a bucureştenilor să nu cunoască faptul că mai mult de 50% din comunităţile din Moldova folosesc cuvântul pamblică. Am folosit cuvântul pamblică toată viaţa mea, este un cuvânt din dicţionar, este un regionalism. Toată viaţa mea am locuit în Suceava, iar şcoala am făcut-o în Iaşi, cu excepţia stagiilor în străinătate. Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare regionalismele pe care le-am folosit toată viaţa chiar dacă aici, în Bucureşti, de multe ori am fost privit cu zâmbete atunci când am avut un accent diferit sau când am folosit aceste regionalisme” a conchis Valentin Popa. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI