Pentru anul şcolar viitor

Profesorii Colegiului Tehnic Rădăuţi solicită ISJ Suceava suplimentarea numărului de clase a IX-a

>Dacă solicitarea lor va fi „ignorată”, ei sunt decişi să protesteze, inclusiv prin boicotarea examenului de bacalaureat

Cadrele didactice ale Colegiului Tehnic Rădăuţi sunt nemulţumite de reducerea numărului de clase a IX-a în planul de şcolarizare aprobat pentru anul şcolar 2018-2019 şi solicită ISJ revenirea asupra deciziei, anunţând că în cazul nesoluţionării situaţiei, aceştia vor protesta, inclusiv prin boicotarea examenului de bacalaureat.

 Reprezentanţii cadrelor didactice de la acest colegiu, cei ai sindicatului din unitate şi ai Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi s-au întâlnit ieri, la Suceava, cu inspectorul şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, pentru a solicita suplimentarea numărului de clase de liceu cu cel puţin trei, respectiv câte o clasă la profilul matematică-informatică, la ştiinţele naturii şi la profilul tehnic textile.

Participanţii au arătat că pentru anul şcolar 2018-2019, la propunerea Consiliului Profesoral al Colegiului Tehnic Rădăuţi, Consiliul de Administraţie al unităţii a votat 14 clase a IX-a pentru învăţământul liceal, ponderea fiind de 60 la sută pentru profilul tehnic şi de 40% pentru învăţământul teoretic.

În memoriul cadrelor didactice ale Colegiului Tehnic Rădăuţi se precizează că Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava a decis aprobarea doar a opt clase de liceu, respectiv a trei clase la profilul teoretic şi 5 clase la profilul tehnic, fiind „eliminate în totalitate clasele de la profilul ştiinţele naturii şi de la profilul tehnic textile”, în acest ultim caz existând pericolul pierderii acreditării.

„Singura explicaţie în susţinerea acestei decizii a fost faptul că se înregistrează o scădere a numărului absolvenţilor de clasa a VIII-a, însă această motivare nu este susţinută şi de numărul respondenţilor la studiul efectuat de CJRAE în zona Rădăuţi” se precizează în memoriu.

În document se arată că profesorii Colegiului Tehnic Rădăuţi nu sunt de acord cu planul de şcolarizare „impus a fi acceptat de conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava” şi solicită revenirea asupra deciziei luate prin mărirea numărului de clase a IX-a din anul şcolar 2018-2019 de la opt clase la cel puţin 12 clase, astfel încât să existe două clase la profilul matematică-informatică intensiv, o clasă la profilul ştiinţele naturii, două clase la profilul științe sociale, o clasă la profilul filologie, două clase la profilul tehnic servicii–economic şi câte o clasă la profilul tehnic mecatronică, la profilul tehnic electric, la profilul tehnic construcții şi la profilul tehnic textile.

Totodată, la fundamentarea planului de şcolarizare pentru anul viitor de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, în privinţa numărului de clase propuse pentru învăţământul teoretic, s-au avut în vedere atât opţiunile elevilor de clasa a VIII-a participanţi la studiul efectuat de CJRAE, cât şi promovabilitatea la examenul de bacalaureat din ultimii ani, care a fost de aproape 80%, dar şi de faptul că locurile oferite absolvenţilor de clasa a VIII-a prin planul de şcolarizare au fost ocupate din prima etapă a admiterii în licee, chiar şi în condiţiile în care cursurile şcolare se desfăşoară în două schimburi.

În memoriu se menţionează că prin diminuarea numărului de clase a IX-a în învăţământul liceal vor fi afectate atât catedrele unor profesori titulari din specialităţile informatică, limbi moderne, tehnic textile, cât personalul auxiliar.

„Pentru cazul în care solicitarea colectivului de cadre didactice şi nedidactice din Colegiul Tehnic Rădăuţi este ignorată, profesorii sunt decişi să protesteze, astfel că în primă etapă nu vor fi încheiate mediile semestriale, situaţia şcolară pe semestrul I şi ulterior boicotarea examenului de bacalaureat care va începe în luna februarie, prin neimplicarea în comisiile de evaluare din cadrul susţinerii competenţelor la limba şi literatura română, a competenţelor digitale şi a celor lingvistice şi de comunicare într-o limbă străină” se mai precizează în memoriul înaintat ISJ Suceava.

Liderul Sindicatului Învăţământ Bucovina Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat după întâlnire că, prin diminuarea numărului de clase a IX-a pentru anul şcolar 2018-2019, se periclitează 9,6 norme didactice la Colegiul Tehnic Rădăuţi.

Şorodoc a subliniat că zona Rădăuţi „stă foarte bine” în ceea ce priveşte populaţia şcolară, nefiind înregistrată o scădere a numărului de copii, iar cei mai mulţi dintre elevii proveniţi din această zonă vor opta pentru o unitate şcolară aflată cât mai aproape de localitatea de domiciliu.

El speră că promisiunea inspectorului şcolar general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, de a suplimenta numărul claselor a IX-a la profilul teoretic şi la cel tehnic-textile, după finalizarea etapelor de repartizare computerizată în licee pentru absolvenţii claselor a VIII-a, va fi onorată.

Inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr a declarat că, în cazul în care vor rămâne clase neocupate după finalizarea etapelor de repartizare computerizată în licee pentru absolvenţii claselor a VIII-a, acestea vor fi repartizate „cu prioritate” Colegiului Tehnic Rădăuţi, „dacă va avea numărul necesar de elevi”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Toate colegiile tehnice sunt nemulțumite de clasele aprobate de pensionarul Lazar,dar le e frică să protesteze.Trebuie lăsate clase și dacă nu se fac asta este dar ISJ merge pe ideea de a taia clase de la liceele căutate ca apoi elevii să fie repartizați obligatoriu de calculator la liceele nesolicitate ca apoi elevii să abandoneze că u fac ceea ce vor și ce le place.Mentalitatea lui LAZAR,care aprobă pensionarilor să rămână la catedră și tinerii să șteagă babe la fund în Italia!Demisia Insp.LAZAR!!!!!LA PENSIE!!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: