Reuniune cu premianţi a scriitorilor bucovineni

 > Premiile SSB pentru anii 2015 şi 2016 au fost decernate ieri, la Biblioteca Bucovinei

Scriitori din tot cuprinsul judeţului (din Suceava, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Voroneţ, Rădăuţi, Rîşca, Todireşti, Putna, Grăniceşti) s-au aflat în miezul zilei de ieri la Biblioteca Bucovinei, spre a afla cine sunt laureaţii premiilor Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), spre a primi premii sau spre a-i felicita pe premianţi. Manifestarea, după cum a precizat preşedinta SSB, Carmen Veronica Steiciuc, a însemnat, pentru anii 2015 şi 2016, „premierea excelenţei scrisului bucovinean”.

Evenimentul l-a avut în prim-plan pe seniorul scriitorilor de la noi, Eugen Dimitriu, cel care avea să primească Premiul „Bucovina” pentru anul 2016, dar care, mai întâi, a lansat volumul pe care l-a îngrijit, „Restituiri”, de Aurel George Stino, volum prezentat de Elena-Brânduşa Steiciuc, care, printre altele, a precizat că realizatorul ediţiei a fost elev al legendarului profesor de franceză fălticenean care, în volum, prin textele cuprinse, se relevă în calităţile sale de prozator, memorialist, traducător (din literatura franceză, dar şi din „literaturi exotice”) şi nu în ultimul rând de expeditor şi primitor de epistole (de ex., corespondenţă cu Alf Lombard, Artur Gorovei, Leca Morariu). Elena-Brânduşa Steiciuc a evidenţiat „munca benedictină”, „răbdarea”, „tenacitatea” lui Eugen Dimitriu care, apoi, a citit expunerea intitulată „Familia Stino din Fălticeni, trei generaţii de cărturari”).

Anunţaţi de preşedinta SSB, au fost poftiţi pe rând la microfon premianţii pentru anul 2015: Mădălina Grosu (medicinistă la masterat, suplinită de o verişoară tot de la CN „Petru Rareş”, tot poetă, cu un mesaj din partea Alecart), Mihaela Grădinariu, Cezar Straton (susţinut de la microfon de jupânu’ Sorin Avram, iar din sală de Tiberiu Avram şi, cu epigrame, de Constantin Horbovanu), Sabina Fînaru, Ioan Ţicalo, Lucia Olaru Nenati, Ion Paranici, Mihai Camilar (prezentat de Constantin Hrehor, inclusiv în versuri, cu poemul „Urmele”). Au recitat apoi eleva Adela Şuleap (încă micuţă, deja renumită, poeme de Marin Sorescu) şi poeta Mihaela Grădinariu, ulterior fiind anunţaţi, asemenea, premianţii anului 2016: Viorica Petrovici, Constantin Hrehor, Mircea A. Diaconu (ambii cu alocuţiuni asupra cărora vom reveni), Artemisia Ignătescu, Nicolae Cârlan, Gheorghe Vicol (absent…, premiul i-a fost preluat de Paraschiva Abutnăriţei), Paraschiva Abutnăriţei şi Maria-Elena Cuşnir. Înainte de tradiţionala fotografie de grup (imaginea pe care o vedeţi a fost reţinută de Doina Cernica), a interpretat balade folk „menestrelul hoinar” Cornel Angelescu.

În absenţa unor sponsori, după cum s-a precizat, premiile s-au concretizat în diplome, câte o cutie cu bomboane şi o sticlă cu vin, câte un volum „Restituiri” de Aurel George Stino, îngrijit de Eugen Dimitriu. Şi, desigur, în aprecierea confraţilor, în atmosfera caldă de mică, dar frumoasă familie a scriitorilor bucovineni.

Juriile care au decis asupra premiilor au fost: monahia Elena Simionovici, Isabel Vintilă, Elena-Brânduşa Steiciuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Carmen Veronica Steiciuc (2015), respectiv monahia Elena Simionovici, Sabina Fînaru, Elena-Brânduşa Steiciuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Carmen Veronica Steiciuc (2016).

În ce ne priveşte, suntem extrem de bucuroşi şi, totodată, lor, foarte recunoscători, deoarece, şi de această dată, majoritatea premianţilor este constituită din colaboratori ai cotidianului „Crai nou”, scriitori pe care îi ştiţi şi îi citiţi. Iar între ei, Ion Paranici, întâiul redactor-şef al ziarului „Crai nou”, deţinătorul Premiului „Opera Omnia” pentru anul 2015 al Societăţii Scriitorilor Bucovineni!

 

Premiile Societăţii Scriitorilor Bucovineni

Pentru anul 2015

Premiul pentru Debut – Poezie: MĂDĂLINA GROSU din Suceava, pentru volumul Oameni pe gheaţă, Editura Vinea, Bucureşti.

Premiul pentru Poezie: MIHAELA GRĂDINARIU din Râşca, pentru volumul Aspida Mireasa, Editura Timpul, Iaşi.

Premiul pentru Publicistică: LUCIA OLARU NENATI din Botoşani, pentru volumul Scrisori din prezentul meu, Editura Media Press, Botoşani.

Premiul pentru Publicistică: CEZAR STRATON din Suceava, pentru Struţocămila, Editura Opera Magna, Iaşi.

Premiul pentru Critică literară: SABINA FÎNARU din Suceava, pentru volumul Revelaţiile intimităţii. Studii despre Mircea Eliade, Editura Paralela 45, Piteşti.

Premiul pentru Proză: IOAN ŢICALO din Râşca, pentru volumul Altă lume…, Editura Biblioteca Mioriţa, Câmpulung Moldovenesc.

Premiul Opera Omnia: ION PARANICI din Suceava.

Premiul Bucovina: MIHAI CAMILAR din Gura Humorului.

 

Pentru anul 2016

Premiul pentru Poezie: CONSTANTIN HREHOR din Grăniceşti, pentru volumul Stup în delir, Editura Timpul, Iaşi.

Premiul pentru Poezie: VIORICA PETROVICI din Suceava, pentru volumul Roata de circ, Editura Ateneul scriitorilor, Bacău.

Premiul pentru Publicistică: ARTEMISIA IGNĂTESCU din Câmpulung Moldovenesc, pentru volumul Lecţii de viaţă, Editura Biblioteca Mioriţa, Câmpulung Moldovenesc.

Premiul pentru Critică literară: MIRCEA A. DIACONU din Suceava, pentru volumul Biblioteca Română Postbelică, Editura Universităţii Ştefan cel Mare, Suceava.

Premiul pentru Istorie literară, cultură şi civilizaţie: NICOLAE CÂRLAN din Suceava, pentru volumul Relevanţe şi semnificaţii, Editura Lidana, Suceava.

Premiul pentru Literatură pentru copii: GHEORGHE VICOL din Vatra Dornei, pentru volumul Crângul fermecat, Editura Armonii cultural, Adjud.

Premiul pentru Promovarea culturii bucovinene: PARASCHIVA ABUTNĂRIŢEI din Vatra Dornei.

Premiul Opera Omnia: ELENA MARIA CUŞNIR din Suceava.

Premiul Bucovina: EUGEN DIMITRIU din Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Paul Brascanu says:

    Din ceea ce am putut constata personal și oarecum întâmplător, membrii Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB) sunt oameni cu totul aparte; o parte dintre aceștia – cei care sunt cu adevărat truditori și trăitori în spirit bucovinean – au și vor avea merite aparte – cu alte cuvinte sunt mai presus de tipare si stereotipurile cunoscute ale unor condeieri de ocazie…. Chiar dacă recompensele de ordin material nu sunt luate în calcul atunci când pui suflet în ceea ce faci, nu îmi pot explica cum de nu s-au găsit sponsori pentru a răsplăti efortul acestor mucenici bucovineni… Sunt o grămadă de parveniți politici, de inculți cu diplome universitare obținute la Casa de cultură, o gașcă de politruci care pozează alături de ei la evenimente de genul celui prezentat mai sus, care sparg mii de euro în vacanțe în țară și în străinătate, care dau sute de euro la maneliști în euforia unei dedicații personalizate la un botez, care întrețin 2-3 parașute sau care lasă la Bingo sume colosale – care ar fi putut să se scobească în buzunare pentru a face ca fiecare premiu să valoreze ceva peste 100 euro. Cum este posibil ca unul care își agață de gât tricolorul la festivități să nu găsească soluții în acest sens? Cum este posibil ca unul cu înalte funcții politice, cu relații grele la cârma țării să stea ca un plăvan și să asiste neputincios la asemenea eveniment? Așa o atitudine primitivă nu poate fi înțeleasă și tolerată în ziua de azi… Asemenea oameni, creatori de artă și frumos,repere de cultură și spiritualitate,în alte țări (cu ceva creier) primesc rente viagere…. Noi ce le oferim? Să vă fie rușine tuturor celor care ați fi putut face ceva bun pentru țara asta și ați preferat să priviți tâmp frământarea unor oameni de valoare….. Rușine!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: