Prima şedinţă de literatură transfrontalieră din 2018

Pe 21 ianuarie, în comuna Mahala din nordul Bucovinei, în sala de şedinţe a primăriei din localitate, s-a desfăşurat ce de-a treisprezecea ediţie (şi prima pe anul 2018) a Cenaclului Transfrontalier Maşina cu Poeţi. A fost o ediţie specială, orchestrată cu dibăcie de către gazda evenimentului, primarul comunei, Elena Nandriş, care, pe lângă această calitate oficială, este şi un deosebit ambasador al românismului şi o extraordinară cântăreaţă de muzică populară.

Din România, alături de suceveni, a participat şi o deligaţie din cetatea Târgoviştei, prezentă la eveniment pentru lansarea celei de-a şaptea ediţii a volumului de memorii „20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă” (Tipografia Druk Art), scris în anii 60 ai secolului XX de Aniţa Nandriş-Cudla, o ţărancă din comuna Mahala. Prefaţatorul acestei ediţiei a fost Ştefan Hostiuc, care, după ce a prezentat volumul oferit gratuit participanţilor de Primăria Mahala, a făcut o prezentare şi o lansare a celor patru numere din 2017 ale revistei „Mesager bucovinean”. De menţionat că Ştefan Hostiuc este redactorul-şef al publicaţiei sus-amintite. De asemenea, în cadru restrâns a fost prezentată şi ultima apariţie din colecţia Clubul de Iniţiativă Literară, volumul „Refugiul – povestiri şi eseuri” (Ed. Cygnus, 2017).

Aceste lansări au fost precedate de un program artistic mijlocit participanţilor de Elena Nandriş, program în care au încântat audienţa formaţia Malanca din Mahala şi alte grupuri artistice tradiţionale locale.

La partea de cenaclu şi-au etalat public creaţiile autorii bucovineni (din ambele zone ale provinciei) Doru Mihai Mateiciuc, Marcel Flocea, Constantin Horbovanu, George Sauciuc, Mircea Nanu-Muntean, Cezar Straton, Dumitru Mintencu, Vasile Bâcu, Gheorghe Bodnariuc, Gheorghe Ungureanu, Ştefan Hostiuc, Vasile Tărâţeanu, Elisabeta Seleţchi, cărora li s-a adăugat şi consulul Edmond Neagoe, cel care a reprezentat cumva unirea prin literatură. S-au citit versuri, proză şi epigrame.

Evenimentul a fost prezidat de Elena Nandriş, primarul localităţii, consulul Edmond Neagoe, poetul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, şi Gina Puică, lector de limbă română din cadrul Universităţii „Yurii Fedkovici” Cernăuţi.

Reamintim că Cenaclul Transfrontalier Maşina cu Poeţi a fost iniţiat de lector univ. dr. Gina Puică şi de Vasile Tărâţeanu, membru corespondent al Academiei, fiind susţinut de Clubul de Iniţiativă Literară.

Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru 25 februarie, în Suceava.

GEORGE SAUCIUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI