„Ziua mondială a zăpezii”, sărbătorită şi la Vatra Dornei

„Ziua mondială a zăpezii”, un eveniment organizat sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi, în peste 40 de ţări, a fost sărbătorită duminică, 21 ianuarie, şi la Vatra Dornei, staţiunea montană suceveană numărându-se printre cele 10 locaţii din ţara noastră unde a fost marcată această sărbătoare.

Evenimentul organizat pe Pârtia Parc de Şcoala de Ski „Euroski” împreună cu Primăria Vatra Dornei, Clubul Copiilor Vatra Dornei, Cabana Park, Teleschi Parc şi Sarco Energy a reunit în jur de 300 de participanţi, alături de suceveni bucurându-se de activităţile organizate pe zăpadă copii şi tineri din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Bistriţa-Năsăud. La finalul zilei, fiecare participant a fost recompensat cu premii speciale, dulciuri şi diplome semnate de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi.

Campionii naţionali de ski fond au evoluat acasă în aplauzele spectatorilor

Pentru prima oară la „Ziua mondială a zăpezii” a avut loc o demonstraţie de ski fond susţinută de elevii pregătiţi de prof. Andreas Banu la Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei.

„Ne-am decis ca astăzi, de «Ziua mondială a zăpezii», să facem o demonstraţie de ski fond cu copiii de la Clubul Sportiv Şcolar. Am dorit să aducem ceva nou în cadrul sporturilor de iarnă practicate la Vatra Dornei, să nu promovăm numai schiul alpin de agrement, să promovăm schiul fond, disciplina cu cel mai mare număr de probe din programul olimpic, şi biatlonul. Demonstraţia va fi făcută de şapte copii de nivel performanţă, toţi campioni şi vicecampioni naţionali, fiind cei mai buni sportivi schiori  ai CSS Vatra Dornei”, ne-a spus prof. Andreas Banu.

La 68 de ani, prof. Constantin Gorea a fost cel mai vârstnic participant

Copiii care nu au dorit să schieze au avut alte modalităţi de a se bucura de zăpadă, prin jocurile organizate, iar unii dintre ei, cei mai mici, au alunecat pe zăpadă pe schiurile monitorilor de la „Euroski” sau ale profesorilor de ski de la unităţile de învăţământ dornene, unii dintre ei pensionari.

Doi dintre cei mai renumiţi profesori de ski din Vatra Dornei, Brăduţ Edinachievici şi Constantin Gorea, ambii pensionari, au predat chiar şi lecţii de ski. Constantin Gorea a fost şi cel mai în vârstă participant, 68 de ani, dar este pregătit şi acum, după 61 de ani de când ţine schiul în picioare pentru performanţă.

„La viaţa mea am instruit multe generaţii de copii. Fiind specializarea ski alpin din 1973, mi-au trecut prin mână mulţi schiori din lotul naţional. Am avut şi participări la două ediţii a Jocurilor Olimpice, Saraevo 1984 şi Nagano 1998, la care schiorii mei au reprezentat cu cinste România şi staţiunea Vatra Dornei. Am satisfacţii în acest domeniu, asta  a fost meseria mea. Astăzi, de «Ziua mondială a zăpezii», ofer ore gratuite de schi celor care vor să înveţe, jocuri pentru copii, jocuri dinamice şi adaptate zăpezii. Un copil care într-adevăr vrea să se descurce pe pârtie are nevoie de minim 7 ore. În primele patru ore se fac acumulări şi în următoarele trei ore se face consolidarea cunoştinţelor”, ne-a mărturisit profesorul  Constantin Gorea.

Şcoala de ski „Euroski” Vatra Dornei, pe locul al III-lea într-un clasament al Federaţiei Internaţionale de Ski

Începând cu ora 11,00, au fost organizate jocuri de echipă şi de ştafetă, diferite întreceri, muzică, dans, concursuri de schi, lecţii gratuite de schi şi snowboard cu monitori autorizaţi, o cursă a mascotelor pe schiuri în cadrul căreia zeci de copii costumaţi în cele mai cunoscute personaje din desene animate şi-au demonstrat abilităţile de buni schiori şi  multă voie bună.

„Pentru al şaptelea an suntem printre puţinele staţiuni organizatoare din lume care celebrează a VII-a ediţie a World Snow Day. Organizarea foarte bună a ediţiei 2017 şi implicarea în campania iniţiată de Federaţia Internaţională de Ski (FIS) de a da posibilitatea copiilor şi familiilor acestora să exploreze şi să experimenteze bucuria zăpezii prin jocuri şi concursuri specifice iernii sunt două din motivele pentru care anul trecut Federaţia Internaţională de Ski a acordat Şcolii de ski «Euroski» Vatra Dornei locul al III-lea în cadrul evenimentului «Best Small World Snow Day», sub 500 de participanţi. Primele două locuri au fost ocupate de Federaţia de Ski din Danemarca  şi  Liechtensteinsche Skiverband, motiv pentru care locul al III-lea ne onorează, pentru că noi, o şcoală de schi din România, am ajuns pe podium alături de două federaţii internaţionale.

Obiectivul «Zilei mondiale a zăpezii» este de a promova sportul, să  promovăm mişcarea în rândul copiilor. Am început de dimineaţă înscrierile, am avut lecţii gratuite de ski, lecţii gratuite de snow-board, o demonstraţie  de ski fond a copiiilor de la Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei, am avut o cursă a mascotelor pe schiuri, am avut şi momente artistice, jocuri pe zăpadă şi  muzică. Timp de câteva ore am încercat să  ne simţim bine, să stăm afară şi primim iarna care a venit şi la Vatra Dornei aşa cum trebuie”, ne-a declarat lector univ. dr. Petru Grigoraş, directorul Şcolii de Ski „Euroschi”.

 Promovarea activităţilor pe zăpada ca metodă de relaxare pe timp de iarnă va fi făcută şi prin alte evenimente organizate în staţiunea suceveană de Primăria Vatra Dornei, Serviciul Salvamont şi  Şcoala de ski „Euroski”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: