Triplă sărbătoare la Arbore

Iată că-n sfânta zi de 15 Ianuarie tot românul, oriunde s-ar afla, sărbătoreşte două evenimente cruciale pentru neamul românesc. Este vorba de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Iată că  s-a reuşit, prin voinţa întregului popor şi a aleşilor noştri, ca cele două evenimente să devină zile  legale de sărbătoare. Dar lucrul va fi terminat când această dublă sărbătoare naţională va fi şi zi liberă.

Acestor două sărbători li s-a alăturat în acest an încă una foarte importantă pentru locuitorii comunei Arbore. Este vorba de sărbătorirea a 600 de ani de atestare documentară a moşiei Solca, din care făcea parte şi satul Arbore.

Pentru organizarea acestor manifestări culturale şi-au dat mâna Filiala Arbore a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) şi conducerea Şcolii Gimnaziale „Luca Arbure”, împreună cu colectivul didactic, cadrele didactice fiind şi ele membre ale SCLRB, beneficiarii acestor manifestări fiind elevii şcolii organizatoare, cadrele didactice ale comunei, cetăţeni din sat şi o substanţială delegaţie a SCLRB, formată din 12 persoane.

Prof. Monica Buliga, directorul şcolii, a deschis manifestarea salutând pe cei prezenţi. A prezentat apoi câteva date despre şcoala pe care-o reprezintă, rezultate obţinute de elevi de-a lungul existenţei şcolii, vorbind şi despre colaborarea şcolii cu autorităţile locale şi alte instituţii judeţene.

Profesorii de limba română ai şcolii, prin intermediul a opt elevi, au prezentat un power point despre viaţa şi activitate literară a lui Mihai Eminescu, recitând apoi poezii din creaţia Poetului. Pentru interesantul material prezentat şi acurateţea recitării, merită să-i menţionez pe elevii Flavia Buliga, Paula Jacotă, Ana-Maria Cotleţ, Toader Câmpan, Alin Irimescu, Denisa Ciobâcă, Irina Molea şi Andrei Checheriţă. Felicitări lor şi doamnelor profesoare care i-au pregătit!

În continuare s-a prezentat un power point  realizat sub supravegherea dnei prof. Florentina Tiperciuc, în cadrul căruia s-au prezentat informaţii despre atestările documentare ale localităţii Arbore şi momente semnificative din istoria localităţii. A urmat prezentarea a patru comunicări: „Arbore – comunitate emblemă pentru Bucovina” (prof. Luca Bejinaru); „Gherasim Buliga – intelectual arborean de seamă” (prof. Gh. Dolin-ski); „Preotul Andrei Mucea – slujitor al ortodoxiei în Arbore aproape şase decenii” (preot-profesor Constantin Bereholschi) şi „Eminescu şi Slavici au poposit la Rădăuţi, iar Grigore Vieru la Arbore” (prof. Gh. Dolinski).

Mihai Frunză i-a felicitat pe arboreni pentru că au ajuns să sărbătorească 600 de ani de la prima atestare a localităţii şi le-a urat să crească această localitate pentru a o face demnă de înaintaşi. A făcut un excurs prin timp prezentând diferite momente pe care le-a trăit împreună cu locuitori sau personalităţi ale acestei localităţi. A precizat că, de când o ştie, localitatea Arbore a fost una de frunte în cadrul judeţului şi nu numai. A prezentat şi crâmpeie din activitatea unor personalităţi ale comunei.

Maestrul Emil Ianuş i-a felicitat la rândul său pe arboreni, i-a lăudat pentru trecutul şi prezentul lor şi le-a urat să înfăptuiască cât mai multe lucruri pentru a-i cinsti şi pe înaintaşi. Şi, aşa cum îi este obiceiul, a recitat poezia „Arbore la 600 de ani”, creaţie proprie. Poezia conţine şapte strofe, fiecare din cuvintele sale fiind încărcate de înţelepciune şi de învăţăminte. Redau doar patru versuri: „Apoi i-am mai vedea călare/ Pe Dragoş Vodă, pe Bogdan/ Urmaţi de Ştefan, Domn cel Mare/Şi-un Luca Arbure, hatman”.

Dl prof. Luca Bejinaru a prezentat controversele în legătură cu locul naşterii lui Mihai Eminescu, argumentând cu documente din epocă: el s-a născut la Botoşani, unde a şi fost botezat. Apoi a vorbit despre importanţa operei eminesciene, argumentând de ce Eminescu este considerat poet naţional şi universal.  A argumentat cu ce-au spus şi scris despre poet şi opera sa critici de pe tot globul pământesc. A evocat, de asemenea, episoade din activitatea dânsului, în cadrul cărora s-a întâlnit cu oameni simpli sau personalităţi din comuna Arbore, argumentând de ce aceasta este cunoscută în judeţ, în afara lui şi chiar peste graniţele ţării.

Pr. prof. Constantin Bereholschi a evocat personalitatea preotului Andrei Mucea, care a slujit biserica arboreană timp de 58 de ani, şi realizările sale.

Dna Oltea Lungoci, poetă din municipiul Rădăuţi, o prezenţă activă şi plăcută la toate manifestările culturale din zona Rădăuţilor, cu delicateţea-i recunoscută, a recitat poeziile „Bucovina noastră” şi „Trecutul e o lume”.

Echipa de jocuri populare a şcolii a prezentat o suită de jocuri bucovinene, iar eleva Elena  Ţâcşa ne-a încântat cu două melodii de muzică populară.

La intrarea în sală, toţi participanţii au primit câte o cocardă cu portretul lui Mihai Eminescu, însoţită de o bentiţă tricoloră şi un plic realizat în cinstea celor 600 de ani de atestare documentară. La terminarea manifestării, toţi spectatorii au primit, gratuit, câte un exemplar din cartea „Din an în an…”, realizată de subsemnatul în cinstea acestui eveniment de seamă din istoria localităţii. Iar elevii care-au participat la realizarea materialelor au fost răsplătiţi cu câte un exemplar din cartea „La gura sobei cu badea Toader Hrib”.

La oficiul poştal din localitate a fost lansat un plic filatelic jubiliar, care are pe avers portretul domnitorului Alexandru cel Bun, în timpul căruia a fost atestată pentru prima dată moşia Solca. Pe verso sunt trecute date în legătură cu cele două atestări. Peste 40 de asemenea plicuri au plecat în cele patru zări ale ţării, la filateliştii prieteni cu subsemnatul.

În cinstea evenimentului au fost amenajate miniexpoziţii la şcolile din Horodnic de Jos, „Mihai Eminescu” din Rădăuţi şi „Luca Arbure” din Arbore, unde au fost prezentate exponate ale tinerilor filatelişti de la cluburile filatelice din Lieşti, judeţul Galaţi (prof. Mihaela Bulai), Horodnic de Jos (înv. Ghiţă Sbiera) şi de la Arbore.

Cu acest prilej a fost realizată şi o cupă omagială care a fost donată Primăriei Arbore, cu rugămintea s-o păstreze în vitrina sa.

Text şi foto: prof. GH.DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: