Rectorul USV, Valentin Popa, consideră că proiectul centralei pe biomasă a fost un eşec

> Dacă la -3 grade Celsius avem probleme, mă întreb ce va fi la -20 de grade Celsius

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.ing. Valentin Popa, a declarat, ieri, că situaţia încălzirii clădirilor universităţii sucevene este gravă, în condiţiile în care temperatura la care agentul termic ajunge în campus este cu 21,5 grade Celsius mai scăzută faţă de valoarea minimă tehnică de funcţionare.

„Analizăm din oră în oră agentul termic şi tot din oră în oră temperatura de afară” a spus Popa.

Rectorul USV a menţionat că, deocamdată, producătorul de energie termică, Bioenergy, a anunţat că a mai pus în funcţiune un cazan şi că se străduieşte ca, de la plecarea de la ei, agentul termic să ajungă la 70 de grade Celsius.

„Ei au caracteristică tehnică minimală 86 de grade Celsius pe care nu au respectat-o niciodată de când centrala a fost pusă în funcţiune. Problema este că dacă anul trecut ne-au livrat cu 74 de grade agentul termic şi ne plângeam că nu mai putem să stăm de frig prin încăperi, acum avem 63 de grade. Ei sunt cu 21,5 grade sub valoarea minimă tehnică de funcţionare” a spus Valentin Popa.

El a precizat că nici instalaţiile Thermonet din tot oraşul nu mai pot funcţiona în acest regim de avarie şi crede că, probabil, se va renunţa la a se mai furniza apă caldă ori va fi închisă căldura.

„Ei sunt în pericol de a intra cu instalaţiile în avarie. Toată lumea ar înţelege dacă ar fi o chestiune temporară, de o zi-două, că ar fi un defect care se repară” a declarat Popa, care crede că situaţia va deveni cronică şi că se gândeşte cu spaimă ce se va întâmpla când vor fi minus 16 –  minus 20 grade afară, dacă la minus 3 grade sunt deja mari probleme în a se asigura căldura.

Potrivit acestuia, producătorul nu mai are suficiente lemne, iar luni a fost pornit un nou cazan pe gaz natural care va duce la pierderi semnificative pentru centrală.

„Nu este nicio perspectivă şi nici nu va mai fi. Proiectul a fost un eşec. E adevărat că atunci se vedeau lucrurile într-un fel, acum se văd în alt fel. Nu poate fi asigurată biomasa nici la nivelul volumului şi nici asupra calităţii. E un eşec. Totul se va răsfrânge în buzunarul cetăţeanului sucevean şi în confortul acestuia” a spus Valentin Popa.

El a adăugat că în căminele studenţeşti este frig şi că pentru sezonul rece viitor intenţionează să introducă un sistem propriu de încălzire al universităţii.

Popa a arătat că Universitatea poate să se debranşeze, dar că situaţia este tristă pentru zeci de mii de suceveni care sunt captivi la sistemul centralizat de termoficare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Frumoasă atitudine! Cine raspunde? Felicitari

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: