„Porni Luceafărul”

Pentru omagierea poetului Mihai Eminescu, cu prilejul anivesării a 168 de ani de la naşerea sa, de Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, în intervalul 15-19 ianuarie a.c., s-a desfăşurat proiectul educaţional „Porni Luceafărul”, la care şi-au adus contribuţia cadrele didactice şi elevii acestei şcoli.

Coordonatorii proiectului, prof. înv. primar Vasilache Maria şi bibliotecar Stan Doriana, au primit sprijin din partea conducerii şcolii, reprezentată prin prof. Ilincăi Daniela şi Nisioi Brînduşa, şi a cadrelor didactice Tofan Mioara, Clipa Dumitriţa, Benke Carmen, Tofan Victor, Oşlobanu Mariana, Negre Simona, Crăciun Dana, Păduraru Simona, Haidău Adelina, Ciornei Alina şi Irimia Valentina.

Proiectul a fost iniţiat cu scopul ca elevii să cunoască opera şi viaţa poetului Mihai Eminescu, cât şi pentru a le dezvolta dragostea pentru literatura română clasică şi contemporană. Obiectivele principale au avut în vedere ca elevii să-şi îmbogăţească cunoştinţele despre marele poet; să caute în orice bibliotecă o carte de Eminescu, pentru a realiza o expoziţie de carte; să memoreze şi să recite poezii eminesciene; să realizeze compoziţii plastice inspirate din poeziile eminesciene; să participe efectiv la activităţile desfăşurate în echipă.

Cu toate că grupul ţintă a cuprins, conform proiectului, elevii din clasele a II-a şi până într-a VIII-a, în cele din urmă au intrat în competiţie şi elevi din clasa I C, dar şi cei din clasa pregătitoare A.

Locurile de desăşurare a activităţilor din cadrul proiectului au fost: sala de clasă, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Biblioteca Municipală Fălticeni. Activitatea a cuprins prezentări PowerPoint în care s-au subliniat biografia poetului, temele şi motivele eminesciene, audierea unor poezii şi cântece eminesciene, realizarea unor compoziţii plastice care să oglindească opera lui Mihai Eminescu, un scurt program artistic închinat marelui poet; activitatea din finalul proiectului fiind un medalion literar care a cuprins: concurs pe echipe, recitare de poezii, interpretare de cântece pe versuri eminesciene. De bună seamă că ziua cea mai frumoasă, mai plină de emoţii, dar şi cea mai grea pentru membrii juriului  a fost cea de joi, 18 ianuarie a.c., când a avut loc concursul de recitare poezie lirică, la care au participat 72 de elevi.

Pe parcursul a mai bine de două ore, cei care au făcut parte din juriu, respectiv  scriitorii Alexa Paşcu şi Lenuţa Rusu şi bibliotecar Nicoleta Hoştinaru, aveau să fie încântaţi de modul cum s-au prezentat elevii în concursul de recitare. Prin urmare, la final, când a sosit momentul deliberării pentru acordarea premiilor, juriului i-a fost foarte greu să se încadreze în numărul de premii şi menţiuni stabilite iniţial de către organizatori. În consecinţă, s-a luat hotărârea de a suplimenta cu şapte numărul premiilor şi menţiunilor, astfel că în final au fost acordate 26 de premii şi menţiuni, din care: 5 premii I, 5 premii II, 6 premii III şi 10 menţiuni.

Deşi au fost mult mai mulţi, prezint doar câţiva dintre elevii care au impresionat în concursul de recitare: Dumitriu Iasmina Afilipoaei Sabin, Clipa Rareş,  Radu Elena, Sandu Gabriel, Constandache Mariţa, Naforniţă Alexandru şi Pavel Teofana. În afara celor premiaţi, juriul a avut cuvinte de laudă pentru toţi ceilalţi participanţi la concursul de recitare, acordându-le, fie şi simbolic, menţiune specială. De altfel, organizatorii au pregătit pentru toţi diplome de participare. Pentru tot ceea ce au făcut în cadrul proiectului dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu nu pot decât să le transmit sincerele mele felicitari realizatorilor şi coordonatorilor de proiect prof. înv. primar Vasilache Elena şi bibliotecar Stan Doriana, conducerii şi celorlalte cadre  didactice, cât şi elevilor de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni.

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în această perioadă nu numai la şcoala sus-menţionată, ci şi în toată ţara, îmi exprim convingerea că poetul naţional Mihai Eminescu va rămâne şi mai departe în amintirea neamului nostru.

Totodată, pentru că nu este decât spre binele nostru, zic că noi toţi trebuie să ne amintim de Eminescu şi să trăim în Eminescu în fiecare zi, nu doar la zile aniversare.

ALEXA PAŞCU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: