Pe parcursul anului trecut

Peste 32.000 de misiuni executate de jandarmii suceveni

> Activităţile desfăşurate de angajaţii IJJ Suceava au fost pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, dar şi de natură preventivă

Nu mai puţin de 32.178 de misiuni derulate pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Aşa arată bilanţul activităţilor derulate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava pe parcursul anului trecut. Cifrele şi activitatea au fost prezentate ieri la sediul unităţii, în cadrul unei şedinţe prezidate de prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi.

Potrivit datelor oficiale, jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică la 643 de manifestări, printre care se numără 40 de protest, 294 cultural-artistice, religioase sau cu caracter promoţional, 161 sportive şi altele. În scopul diminuării fenomenului infracţional şi contravenţional în mediul stradal şi  al creşterii siguranţei cetăţeanului în spaţiul public, anul trecut au fost executate 14.330 de misiuni de menţinere a ordinii publice în mediul urban şi rural, atât prin patrule de jandarmi, cât şi prin patrule mixte. Totodată, jandarmii suceveni nu au acţionat doar individual, ci, în baza planurilor de cooperare existente, au luat parte şi la 5.211 de misiuni în cooperare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, incluzând şi patrule mixte poliţist-jandarm din cadrul misiunii de menţinere a ordinii publice şi la 369 de acţiuni în colaborare cu instituţii precum parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti, organele administraţiei publice locale, Centrul Militar Judeţean Suceava, Direcţia Silvică, Garda Forestieră, structurile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau cu executori judecătoreşti etc.

În anul 2017 au fost constatate 226 de infracţiuni, fiind depistaţi 237 de autori, dintre care 18 minori. Din totalul infracţiunilor constatate, se evidenţiază 29 de infracţiuni vizând deţinerea şi consumul de droguri de risc şi mare risc, 21 de infracţiuni de braconaj şi 42 de infracţiuni de contrabandă. Pentru unele persoane, cifrele pot părea mari, dar trebuie subliniat că, şi aşa, s-a înregistrat o uşoară scădere faţă de anul anterior, cu aproximativ 10%. Totuşi, chiar şi în trendul de scădere a numărului contravenţiilor constatate, valoarea totală a amenzilor depăşeşte suma de 642.000 lei.

Prevenirea este la fel de importantă ca intervenţia activă

Pe linia prevenirii faptelor antisociale s-au desfăşurat 348 de acţiuni preventive în mediul şcolar, la manifestările sportive sau cu ocazia adunărilor în spaţiul public, care s-au adresat unui număr de peste 23.000 persoane din toate mediile sociale, se arată într-un comunicat oficial al IJJ Suceava. În cadrul acestora, pe lângă discuţiile purtate faţă în faţă, au fost distribuite şi aproximativ 6.500 de materiale de informare publică. La acest capitol, ponderea o deţin acţiunile organizate în unităţile de învăţământ, care au vizat, în principal, activităţi de prezentare către elevi a unor teme de interes privind delincvenţa juvenilă, abandonul şcolar, prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: