Pe cine a trădat Iohannis ?

După anunţarea candidaturii Vioricăi Dăncilă pentru postul de prim-ministru al României, preşedintele s-a confruntat câteva zile (3) cu opoziţia multor politicieni, dar şi a unei bune părţi a presei până deunăzi favorabile, iar apărătorii săi n-au mai fost vechii colegi din PNL, nici presa liberă, ci tocmai vectorii mediatici ai actualei majorităţi de guvernământ. A se observa că reacţiile străzii, în afara celor 10-15 demonstranţi din faţa porţilor Palatului Cotroceni, s-au manifestat emoţional mai ales pe reţelele de socializare: retragere a like-urilor, fake news-uri, manipulări grosiere şi frustrări exprimate adesea injurios.

Ideea generală a fost că Iohannis le-a înşelat aşteptările, iar acordul său pentru a III-a schimbare de guvern PSD în numai un an e socotit trădare a „străzii” şi chiar a celui de-al doilea mandat prezidenţial. În schimb, analiştii lucizi, neîncartiruiţi politic, afirmă că preşedintele nu a vrut să iasă din cadrele constituţionale, deoarece coagularea altei majorităţi era oricum imposibilă. De demonstrat.

Fireşte că opoziţia la actuala guvernare, după ce actanţii ei principali s-au complăcut în „dolce farniente” un întreg an ori s-au probozit pentru pielea ursului din pădure, ar fi dorit ca Iohannis să le facă hatârul şi să le ia pesediştilor guvernarea. Nu s-au întrebat dacă avea cui s-o dea. Deşi au avut momente favorabile cu duiumul, guvernare de criză după guvernare de criză, partidele din afara arcului guvernamental au aşteptat para mălăiaţă, neglijând inclusiv aspectul creării unei mase critice în spaţiul public.

Liberalii au înţeles că nu pot genera o majoritate parlamentară, de aceea nici n-au venit la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru. De altfel nici nu s-a văzut o activitate febrilă a PNL pentru alcătuirea unei majorităţi în vederea preluării puterii, la fel cum nu s-a văzut nici din partea celorlalţi critici o activitate temeinică pentru crearea măcar a unui mainstream în favoarea alternativei la guvernare. Pe deasupra, Iohannis a fost lăsat singur.

Iar situaţia nu e de azi, de ieri, ci tocmai de când actuala majoritate mătrăşea Legile justiţiei, când un număr deloc neglijabil de parlamentari ai opoziţiei au votat cot la cot cu luptătorii împotriva anticorupţiei. Acesta e şi motivul pentru care a îmbrăcat geaca roşie şi a ieşit alături de protestatari după Ordonanţa 13.

Da, putea să respingă desemnarea Vioricăi Dăncilă, numai că Iohannis nu e Băsescu şi a apelat la real-politik: de moment ce există o majoritate stabilă care îşi asumă guvernarea, iar spargerea acestei majorităţi ar fi putut crea o criză pe termen lung, a preferat varianta clasică a stabilităţii, chiar dacă lumea s-a cam săturat de corupţie, politicăreală şi jocuri de glezne în PSD. Poate că atunci când va exista nu neapărat o altă majoritate, cât o masă critică în favoarea schimbării, se va apela la checks and balances. Dar până atunci avem de gestionat anul greu al Centenarului, în care lucrurile se mişcă foarte anevoie sau nu se mişcă deloc, ca să nu mai amintim şi de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019. Care este ce este.

În plus, nici contextul politic intern, nici acela extern nu permit jocuri politice şi instabilitate la vârf, iar creşterea economică nu a prins rădăcini adânci, fiind bazată mai cu seamă pe consum. Peste toate mai adăugaţi ofensiva permanentă împotriva Justiţiei şi a statului de drept, toate trezind din nou revolta cetăţenilor. Iarăşi sunt în stradă zeci de mii de protestatari.

Aşadar, dacă vrem să vorbim neapărat de trădare, atunci mai bine să zicem că Iohannis s-a trădat pe sine, asumându-şi faptul că desemnarea noului prim-ministru PSD nu-i va face bine carierei politice. Deşi analiştii şi ceilalţi competitori dau ca sigură candidatura sa pentru al doilea mandat la Cotroceni, subsemnatul are niscaiva îndoieli şi nu exclude deloc varianta încheierii misiunii sale. De altfel, nici măcar nu şi-a anunţat vreo intenţie clară în acest sens, iar a i-o atribui nu mai are a face cu presa obiectivă. Dar poate nu a sosit încă momentul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: