Geniul fotbalului, Hagi

Gheorghe Hagi este considerat cel mai bun fotbalist român. Talentatul sportiv cu un șut puternic și exact, îndeosebi cu piciorul stâng, analiza perfect situația de pe teren și întrecea tehnic rivalii. În esență, la timpul său juca atât rolul playmaker-ului, cât și striker-ului într-o singură persoană, ceea ce îi permitea să paseze decisiv coechipierilor și să șuteze cu succes de la distanță.

Deosebit de bine îi reușeau loviturile de pedeapsă. La doar 17 ani juca pentru echipa națională de juniori, iar începând cu vârsta de 18 ani a devenit oficial jucător al echipei naționale de fotbal. Datorită calităților sale deosebite devenea rapid liderul fiecărei echipe pentru care juca.

În anul 1983 se transferă din Constanța în Sportul (București). În același timp a participal la Campionatul European, dar nu a câștigat premii – recunoașterea internațională îl aștepta în viitor. În anul 1985 încă foarte tânărul Hagi a marcat 20 de goluri la campionatul României, iar peste un an a reușit să marcheze deacum 31. După Sportul a urmat Steaua București. Stakers.com a calculat că doar în componența ”Steaua” (la care s-a transferat în 1986) a câștigat 8 premii, 2 din care internaționale. În anul 1986 Hagi a marcat un gol extrem de important pentru Steaua la Supercupa Europei în timpul meciului împotriva Dinamo din Kiev. Acest gol s-a dovedit a fi unul decesiv în acel meci.

Deosebit de norocos a fost pentru Steaua sezonul 1988-89, când a reușit să ajungă în finala Ligii Campionilor, dar echipa a pierdut meciul împotriva Milanului cu scorul 0:4. În acea Ligă a Campionilor Hagi a marcat 6 goluri.

Timpul la Galatasaray (1996 – 2001) s-a dovedit a fi timpul de aur pentru Hagi. Campionul Turciei, deținătorul Cupei țării, în sezonul 1999/2000 Galatasaray nu numai că a câștigat ambele campionate de acasă, dar a luat și Cupa UEFA, iar după aceasta și Supercupa în meciul împotriva lui Real, fără ca să piardă nici un joc. În total patru titluri timp de un singur sezon. Programul meciurilor campionatiurilor actuale poate fi vizualizat aici.

După ce în anul 2001 Hagi și-a finisat cariera, i-a fost înaintată propunerea să înceapă activitatea în calitate de antrenor. Echipa națională a României, antrenorul căreia a fost în anul 2002, nu a reușit să nimerească la Campionatul Mondial și Hagi a părăsit postul de antrenor. Apoi au urmat Bursaspor, la fel fără succese deosebite, și deja cunoscutul Galatasaray (în 2004 a câștigat Cupa Turciei).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: