Un punct de vedere

De ce nu-i bună actuala Constituţie a României ?

Legea fundamentală a Ţării care reglementează toate sferele vieţii sociale şi personale a românilor este Constituţia României. În toate împrejurările – de bucurie, satisfacţie, mâhnire sau nedreptate – facem trimitere la prevederile constituţionale. În România trăiesc şi cetăţeni care aparţin minorităţilor naţionale şi care înţeleg, respectă şi promovează prevederile constituţionale. De mai multă vreme singura minoritate care cere autonomie, iar acum a ajuns să semneze rezoluţii pentru autonomie, este minoritatea maghiară. UDMR, care este o organizaţie neguvernamentală care a făcut parte din mai multe guverne ale României, are mereu exprimări iredentiste, de autonomie de diferite grade până la autonomia teritorială şi ne prezintă acum rezoluţia comună a autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Domnul Kelemen Hunor, lider „veşnic” al UDMR, lider pe care l-am cunoscut în legislatura 1996-2000 în Camera Deputaţilor, nu-şi găseşte interesele organizaţiei non-guvernamentale sau ale partidului maghiar şi declară recent: „Eu cred că ar fi nevoie de o nouă Constituţie, nu de amendarea Constituţiei actuale”. Aceste exprimări se întâlnesc şi în pagini de ziar, dar mai ales în manifestările publice promovate de organizaţiile UDMR, PSM şi PPMT. Şi vrea o nouă Constituţie deoarece în cea actuală, la articolul nr.1, scrie clar şi româneşte: „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Discuţiile purtate anterior la nivelul Guvernului sau a Parlamentului aveau în vedere articolul 48 (1) „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Şi aceste discuţii s-au impus de când unii cetăţeni doresc să „întemeieze” familii homosexuale, un bărbat cu alt bărbat sau o femeie cu altă femeie. Cu alte cuvinte, în textul acestui articol se propune sintagma „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Au mai fost comentarii privitoare la eventuala nouă organizare administrativ-teritorială şi care ar aduce în articolele Constituţiei noile denumiri pentru regiuni.

Domnul Kelemen Hunor şi ai lui au în vedere însă prevederile din primul articol spre a putea promova acea veche şi antiromânească cerere de autonomie pentru Ţinutul Secuiesc. Autorităţile României, Guvernul, Justiţia şi Parlamentul, au reacţii modeste, de liniştire a liderilor UDMR, cu urmări doar de moment, făcând posibilă creşterea atitudinii şi manifestărilor iredentiste ale liderilor maghiari din Covasna, Harghita şi parte din Mureş. Atitudinea şi măsurile necesare spre a opri astfel de manifestări publice antiromâneşti din partea Guvernului vor trebui să devină active, categorice şi fără menţinerea cadrului favorabil repetării sub aceleaşi sau sub alte forme.

Este regretabil că astfel de dorinţe, cereri, declaraţii şi documente sunt aduse în spaţiul public în anul Centenarului Marii Uniri din 1918! Când spunem documente avem în vedere recenta rezoluţie a partidelor maghiare UDMR, PCM şi PPMT semnată la Cluj-Napoca, prin care se cere autonomia Ţinutului Secuiesc. Ceea ce mă supără cel mai mult este denumirea documentului semnat de cele trei partide politice ale minoritarilor maghiari şi anume „rezoluţie”. Liderii maghiari vor rămâne cu rezoluţia, iar românii vor dezvolta statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: