Draga noastră profesoară

Nu se întâmplă des să împărtăşim altora amintiri despre unul sau altul dintre dascălii noştri. Aceasta înseamnă că prin depozitul de lucruri şi fapte de neuitat despre un asemenea om creat în mintea noastră, el există în continuare, doar un eveniment, o întâmplare, o bucurie sau o nenorocire legată de numele său readucându-ţi brusc în actualitate amintirea.

Eram bun în gimnaziu la disciplinele ce studiau corpul omenesc, astfel că se cristaliza din ce în ce mai mult ideea de a mă pregăti pentru a deveni medic. Cu atât mai mult cu cât părinţii îl luaseră în gazdă pe tânărul, pe atunci, medic repartizat în Hânţeşti, Ştefan Rizu. Care s-a alăturat celor care-mi prevesteau o asemenea meserie. Dar tata voia să-şi ridice casă şi celor mari ne-a dat sarcina să fabricăm chirpici. În timp ce ne suflecasem să pregătim o nouă şarjă, m-am tăiat într-un ciob de sticlă rămas în pământul pe care îl frământam cu picioarele. A curs mult sânge, doctorul m-a oblojit şi m-a îmbărbătat să rezist nu atât durerii, cât priveliştii, dar de leşinat tot am leşinat. „Halal doctor”, a spus dezamăgit chiriaşul nostru…

Aşa că mi-am scos din cap o asemenea evoluţie. Târziu însă, în penultima clasă de liceu, când hotărâsem deja (degeaba până la urmă, că mi-a trebuit chineza…) ce cale aleg, filologie la Iaşi adică, după un zece pus în carnet de dna profesoară Oltea Scutaru, aceasta mi-a spus: „Băiete, de ce nu te duci la medicină? Ai toate datele ca să te duci acolo!”, mi-a spus, neştiind însă că ceva nu era în regulă, totuşi: leşinam prea repede văzând sânge…

Cu un ocoliş, am terminat filologia şi m-am ales cu meseria pe care o practic şi astăzi. Sfatul dragii noastre profesoare, care pleacă, iată, deja dintre noi, a rămas în „depozitul meu de amintiri” ca o dovadă a preţuirii pe care o câştigasem în ochii celei căreia mulţi dintre colegii mei ajunşi medici îi datorează o parte din izbânda lor.

Sunt convins că va rămâne dragă în amintirile tuturor colegilor mei de liceu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: