Poliţiştii de frontieră, la momentul bilanţului

 > Raportul activităţii derulate pe parcursul anului trecut a fost făcut în faţa prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi

 La sediul STPF Suceava a avut loc ieri evaluarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră suceveni în anul 2017. Raportul a fost prezentat în faţa reprezentantului Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Suceava Mirela Adomnicăi, şefului ITPF Sighetu Marmaţiei, chestor de poliţie Liviu Bute, precum şi reprezentanţilor structurilor din judeţ cu care poliţiştii de frontieră cooperează.

 Situaţia operativă a fost complexă

 Situaţia operativă pe parcursul anului trecut la frontiera de stat româno-ucraineană din zona de responsabilitate a structurilor poliţiei de frontieră din judeţul Suceava a fost una complexă, se arată în raport, fiind caracterizată prin activităţi de contrabandă şi trafic cu ţigări, treceri frauduloase a frontierei de stat, trafic internaţional cu autovehicule furate ş.a. În 2017, prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Suceava s-au înregistrat aproximativ 2.131.000 de călători. Pe prima poziţie se situează, după cum era şi de aşteptat, Vama Siret, cu peste două milioane de persoane şi aproximativ 755.000 mijloace de transport.

 Peste 360 de dosare penale întocmite de poliţiştii de frontieră 

Poliţiştii de frontieră din cadrul structurilor care îşi derulează activitatea pe raza judeţului nostru au instrumentat anul trecut 361 de dosare penale sub aspectul săvârşirii a 504 infracţiuni de către 202 persoane. În paralel, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de peste 61.000 lei, dar valoarea totală a bunurilor confiscate este de aproximativ 12.251.000 lei.

 Avem şi noi migranţii noştri

 Potrivit datelor oficiale obţinute de la STPF Suceava, judeţul nostru are şi el parte de migranţii lui. Pe parcursul lui 2017, oamenii legii au prins în zona de competenţă opt migranţi. Aceştia sunt originari din ţări precum: Siria (3), Turcia (2), Uzbekistan, Turkistan şi Republica Kârgâzstan.

 Traficul cu ţigări rămâne principala activitate infracţională

 Cifrele oficiale arată o activitate susţinută derulată de poliţiştii de frontieră suceveni. Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost descoperite 17 maşini şi motociclete sustrase din străinătate, în valoare de aproape 1.180.000 lei, iar nu mai puţin de 19 persoane sunt cercetate penal. Totuşi, contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontiera de nord a României cuprinsă pe teritoriul judeţului nostru. La acest capitol au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 891.870 de pachete cu ţigări, a căror valoare pe piaţa neagră de desfacere atinge suma de peste 9.344.000 lei. Persoanele care se ocupă cu acest lucru găsesc tot felul de metode pentru a ascunde produsele din tutun: în cutii de prăjituri, în saci cu făină, în bidoane cu detergent lichid, în jucării, lipite pe corp sau pitite în diferite locuri special amenajate în autovehicule, precum şi tradiţionala metodă de cărare a baxurilor în spate prin trecerea ilegală a graniţei.

 Stăm bine şi la colaborarea pe plan extern

 Poliţiştii de frontieră suceveni au stat bine în 2017 şi pe plan extern, după cum se specifică în raport. Astfel, a existat o bună colaborare cu grănicerii ucraineni, axată pe schimbul de date şi informaţii, în baza documentelor de cooperare încheiate la nivel teritorial. Doar anul trecut au avut loc 352 de întrevederi cu grănicerii ucraineni şi au fost transmise şi primite un număr de 1.157 comunicări cu Detaşamentul de Grăniceri Cernăuţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: