Euro rămâne aproape de 4,66 lei

Prezentarea rapidă de către PSD – ALDE a unei propuneri de premier a temperat într-o anumită măsură starea de nervozitate din piaţa valutară, astfel că leul s-a putut aprecia modest comparativ cu principalele valute, preluând o tendinţă care s-a manifestat în plan regional.

Cursul euro a scăzut de la maximul istoric de 4,6599 la 4,6573 lei, tranzacţiile realizându-se în culoarul 4,655 – 4,66 lei, după ce acum două zile cotaţiile au atins un vârf de 4,665 lei, care nu a mai fost atins vreodată. Transferurile de la ora 14 se efectuau ieri la 4,656 – 4,659 lei.

Este de aşteptat ca euro să înregistreze în perioada următoare noi recorduri, în condiţiile în care BNR îşi va îndrepta atenţia, în mai mare măsură, către nivelul dobânzilor, aşa cum a declarat Liviu Voinea, viceguvernator BNR, la conferinţa „Euromoney” care se desfăşoară la Viena.

În opinia acestuia, limitarea volatilităţii dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuaţie mai mare a cursului leu/euro, care nu va însemna „o stradă cu un singur sens, adică nu o să vedem numai o depreciere a cursului”.

Cursul dolarului american a scăzut de la 3,8181 la 3,8067 lei, cotaţiile din piaţă fluctuând între 3,872 şi 3,816 lei.

Moneda elveţiană se aprecia pe pieţele internaţionale la 1,176 – 1,18 franci/euro, astfel că scăderea mediei a fost limitată, de la 3,9533 la 3,9531 lei.

În piaţa monetară, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 1,97%, cel mai mic nivel din ultimele două luni, iar cel la 6 luni a a stagnat, în a patra şedinţa consecutivă, la 2,22%.

În regiune, euro fluctua între 4,17 şi 4,179 zloţi, respectiv între 308,6 şi 309,3 forinţi.

Euro a atins ieri dimineaţă pe pieţele asiatice un nou maxim al ultimilor 3 ani de 1,23 dolari, după care a revenit spre pragul de 1,22 dolari.

Aprecierea euro se datorează faptului că pieţele anticipează sfârşitul politicii monetare acomodative în zona euro, după ce mai mulţi oficiali ai BCE au afirmat că este necesară încheierea programului de achiziţii de active.

Temerile investitorilor legate de perspectiva de înăsprire a reglementărilor la nivel global au provocat scăderea bitcoin la aproape 10.000 de dolari, conform Bloomberg, după ce în preajma Crăciunului era testat pragul de 20.000 de dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: