Zeci de copii suceveni abandonaţi şi abuzaţi au ajuns anul trecut în grija statului

Copii lăsaţi flămânzi, lăsaţi doar în grija Domnului, copii bolnavi neduşi la medic, nespălaţi cu lunile, lăsaţi în frig, trimişi la cerşit, nevoiţi să locuiască la grămadă, în case insalubre, copii abuzaţi în fel şi chip, abandonaţi sau deveniţi victime ale violenţelor sunt încă o realitate crudă a anilor pe care îi trăim. O realitate explicată de sărăcia, lipsa de educaţie, promiscuitatea şi viciile adulţilor care i-au adus pe lume, dar inexplicabilă prin prisma responsabilităţilor pe care credem că trebuie să le aibă în sânge, ancestral, părinţii, faţă de copiii lor.

Prea des, fără intervenţia statului, situaţia unor astfel de copii ar fi dramatică. Sunt cazurile în care dacă oamenii statului angajaţi în sistemul de asistenţă socială n-ar interveni şi n-ar suna tare din „clopot”, dacă n-are implica şi alţi factori cu răspundere, soarta a sute de copii, ai căror părinţi au uitat sau chiar s-au dezis de rolul lor, ar fi pecetluită, uneori fatal.

540 de cazuri confirmate anul trecut de către DGASPC Suceava, de copii în situaţii critice

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, respectiv Serviciul Intervenţie în Regim de Urgenţă şi Violenţă în Familie, au fost sesizate anul trecut de persoane fizice, primării, instituţii de învăţământ şi prin alte mijloace, în legătură cu nu mai puţin de 741 de minori aflaţi în dificultate din cauza neglijării, abandonului, abuzurilor şi violenţelor exercitate de părinţi sau alte persoane în grija cărora ar fi trebuit să fie.

Potrivit informaţiilor DGASPC Suceava, instituţia a primit anul trecut sute de sesizări care vizau unul sau mai mulţi copiii dintr-o familie, situaţiile complicate a 540 de minori fiind confirmate şi monitorizate. Aceasta nu este o procedură simplă, ci una implicând intervenţii diverse, din mai multe direcţii, cu un singur obiectiv: interesul suprem al copilului.

Astfel, după evaluare, intervenindu-se cu consiliere psihologică, responsabilizare, cu sprijin material prin Fundaţia HHC România, dar şi monitorizare din partea DGASPC Suceava şi a primăriilor, 390 de minori au fost menţinuţi în familie. Pentru alţi 172 de copii, însă, cea mai bună soluţie a fost scoaterea lor din familie şi preluarea în sistemul de asistenţă maternală şi în centre rezidenţiale.

Asistenţii maternali profesionişti au primit în grijă anul trecut 66 de minori din judeţul Suceava, cu vârsta de până la 13 ani, cei mai mulţi – 44, fiind copii de nici doi ani.

În serviciul rezidenţial, respectiv în centre specializate potrivit vârstelor şi nevoilor lor, au fost preluaţi peste 100 de minori, copii mici, dar şi ajunşi în preajma majoratului.

O mamă iresponsabilă a lăsat de izbelişte patru copii „din flori” şi a plecat de acasă să-l facă pe al cincilea

O situaţie de necrezut în mintea oamenilor crescuţi în normalitatea unei familii, ne-a fost exemplificată de către DGASPC Suceava.

Cazul a apărut în atenţia instituţiei din vara anului 2016, când s-a primit o sesizare în legătură cu situaţia a patru copii minori, cu vârste între 1 şi 7 ani, aflaţi în grija mamei, într-o localitate din zona Rădăuţi. Dacă aceasta poate ştia cine sunt taţii copiilor, niciunul nu-şi recunoscuse însă oficial progenitura.

„La vizita efectuată la domiciliu de către reprezentanţii Serviciului Urgenţe, însoţiţi de asistentul social de la primărie, s-a constatat că mama împreună cu cei patru copii locuiau într-o singură cameră, mobilată cu trei paturi şi o sobă, acoperişul casei era smuls de vânt şi refăcut parţial. Copii erau murdari, nu erau alimentaţi corespunzător şi nu s-au găsit alimente pentru prepararea hranei” au comunicat, referitor la situaţia de atunci, reprezentanţii DGASPC.

Potrivit procedurii, după prima vizită, mama a fost avertizată de câteva ori pentru a remedia situaţia copiilor şi, cu intenţia de a menţine copiii în familie, cauza a rămas în monitorizarea instituţiei de protecţie judeţene, cât şi a primăriei din localitate.

Au urmat alte şi alte vizite de monitorizare, în urma cărora specialiştii Direcţiei au aflat că mama în cauză îşi găsise un iubit nou care locuia în altă localitate. Plecând des la el îşi lăsa copiii în grija mamei sale, bunica copiilor, dar şi aceasta incapabilă să le poarte de grijă.

În luna februarie, anul trecut, mama celor patru copii le-a mai adus acasă un frăţior.

Situaţie de urgenţă: copii mici ţinuţi în frig, înfometaţi şi murdari, trimişi la cerşit, plus un bebeluş bolnav şi neluat în evidenţele medicale

La apariţia bebeluşului, condiţiile în care creşteau cei patru minori erau mai grele decât cu câteva luni mai devreme, cele două femei fiind la fel de neglijente cu ei, motiv pentru care angajaţii DGASPC Suceava s-au decis să curme această situaţie.

„În cadrul unei vizite de monitorizare la domiciliul bunicii materne, mama era împreună cu copiii, însă aceştia erau murdari, îmbrăcaţi sumar deşi era foarte frig, nu erau alimentaţi corespunzător, iar nou-născutul prezenta probleme de sănătate. I-am cerut mamei să ne arate un certificat medical pentru a vedea dacă nou-născutul prezintă şi alte probleme de sănătate, iar atunci ni s-a adus la cunoştinţă că acesta nu este înscris la medicul de familie şi nu are niciun vaccin administrat conform vârstei” se menţionează într-un comunicat semnat de Nadia Creţuleac, director executiv al DGASPC Suceava.

 Imediat după aceea s-a încercat preluarea minorilor în regim de urgenţă, pentru că deja copiii trăiau în condiţii periculoase pentru ei, dar mama a refuzat vehement aplicarea măsurii, declarând în scris că, împreună cu bunica lor, va face şi va drege pentru ca micuţii să trăiască omeneşte.

A fost ultima şansă acordată ei de către funcţionarii statului. Când, foarte repede, aceştia au aflat minorul de 6 ani şi cel mai mare, deja de 8 ani, renunţaseră la şcoală şi erau trimişi la cerşit, au intervenit fără să mai ţină cont de promisiunile goale ale celor două femei iresponsabile.

“Cu toate eforturile de a menţine copiii în familie, viaţa acestora a fost periclitată, la fel şi dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică şi psihică, de către propria mamă, motiv pentru care s-a propus în luna septembrie 2017 plasamentul în regim de urgenţă a celor cinci minori, cu vârste între 10 luni şi 8 ani, prin Ordonanţă Preşedinţială, la asistenţi maternali profesionişti”, a transmis conducerea DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: