Rezultate foarte bune ale skeletoniştilor dorneni în competiţiile internaţionale

> Următoarea ediţie a Campionatului European de Seniori la sanie, pe pistă naturală, din nou la Vatra Dornei

Skeletoniştii români au obţinut rezultate foarte bune în competiţiile organizate de Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton în primele două săptămâni din acest an. Participant în 2014 la Jocurile Olimpice de la Soci, Dorin Velicu, sportiv legitimat la Clubul Sporturilor de Iarnă (CSI) Vatra Dornei, este la un pas de a bifa a doua olimpiadă consecutivă.

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, Rusia, la cele două probe sportive de skeleton, masculin şi feminin, s-au putut califica maxim 50 de sportivi (maxim 30 de bărbaţi şi 20 de femei), calificările bazându-se, ca şi acum, pe clasamentul mondial, consultat la data de 19 ianuarie 2014. Anul acesta, lista celor 50 de skeletonişti din întreaga lume care vor participa la a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, programată a se desfăşura în perioada 9 – 25 februarie 2018, la Pyeongchang, în Coreea de Sud, va fi făcută publică pe 17 ianuarie.

Maria Marinela Mazilu, şanse minime pentru a treia prezenţă consecutivă la JO

Pe 12 ianuarie, în Cupa Mondială de Skeleton, BMW IBSF World Cup, organizată de Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton în staţiunea elveţiană St. Moritz, reprezentanta CSI Vatra Dornei, Maria Marinela Mazilu, a ocupat poziţia a 27-a, pe primele trei poziţii clasându-se austriaca Janine Flock, nemţoaica Tina Hermann şi canadianca Elisabeth Vathje, punctele obţinute fiind teoretic insuficiente pentru calificarea la Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud. Deşi era una din pârtiile ei preferate, Maria a avut ghinionul să concureze pe ceaţă, spre sfârşitul traseului vizibilitatea fiind foarte scăzută, skeletonista fiind nevoită să reducă viteza.

De 9 ani e campioană absolută în România, fără adversar pe plan naţional şi cu un început de sezon foarte bun, unde a bifat două competiţii în Cupa Europei (competiţie la care participă sportivi din toată lumea), ocupând locurile 2, respectiv 5, Maria Mazilu a fost foarte aproape de cea de-a treia calificare consecutivă la Jocurile Olimpice de Iarnă, după ce a fost prezentă în 2010 la Olimpiada din Canada, de la Vancouver, iar în 2014 a participat la Jocurile Olimpice din Rusia, de la Soci. Până la începutul anului 2018, sportiva clubului din Vatra Dornei a mai participat, în Canada, la Cupa Mondială de la Calgary şi la Cupa Intercontinentală de la Vancouver, unde a terminat unul dintre concursuri în primii 10, iar celălalt pe locul 20. Începând cu 1 ianuarie a.c., Maria s-a aflat pe pârtie, în Elveţia, la Saint Moritz, unde a participat la trei competiţii din cadrul Cupei Mondiale şi Cupei Intercontinentale. Şi chiar dacă rezultatele obţinute nu au fost cele aşteptate, sportiva având parte de o pistă plină de zăpadă (care a fost curăţată la un moment dat, dar cei care au trecut linia de sosire nu au mai avut o a doua şansă) şi de o ieşire din traseu, ultima speranţă de a se afla pe lista celor 20 de skeletoniste care meargă la Jocurile Olimpice nu s-a spulberat, datorită rezultatelor excelente de la începtul sezonului.

Dorin Velicu, printre cei mai buni şase skeletonişti din Europa

Tot pe 12 şi 13 ianuarie, la Altenberg, sub egida Federaţiei Internaţionale de Bob şi Skeleton, s-au desfăşurat două etape ale Cupei Intercontinentale la skeleton. Reprezentantul României, sportivul legitimat la CSI Vatra Dornei Dorin Velicu, s-a clasat în competiţia de pe 12 ianuarie în prima jumătate a clasamentului, ocupând locul 13, primele trei poziţii aparţinând nemţilor Felix Keisinger, Michael Zachrau şi Freiherr von Schleinitz Kilian. A doua zi, pe 13 ianuarie, Dorin Velicu a ocupat locul 9, primele trei locuri revenind aceloraşi reprezentanţi ai Germaniei, dar în altă ordine. Prin aceste două rezultate, Dorin Velciu şi-a netezit drumul spre Jocurile Olimpice din Coreea de Sud. Deşi teoretic sanierul dornean este calificat, oficialii români erau rezervaţi în a da o declaraţie oficială, aşteptând ziua de miercuri, 17 ianuarie, când vor fi cunoscuţi sportivii care vor reprezenta România în Coreea de Sud.

Sanierii de CSI Vatra Dornei se menţin în elita mondială

Din cauza condiţiilor meteorologice nefaste din capitala Rusiei, Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) a mutat etapa a treia a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală programată la Moscova, la Moos Passeier, Sudtirol, Italia. Competiţia destinată seniorilor, desfăşurată în perioada 11 – 14 ianuarie, a aliniat la start 38 de băieţi, 21 de fete şi unsprezece perechi reprezentând 18 naţiuni. Printre ei s-au numărat şi componenţii lotului naţional de sanie pe pistă naturală a României, format din sportivi legitimaţi la Clubul Sporturilor de Iarnă (CSI) Vatra Dornei, pregătiţi de antrenorul prof. Octavian Pungovschi, secondat de sanierul Ciprian Codruţ Tăzlăoanu. În competiţia destinată băieţilor, din ţara noastră au concurat Ciprian Codruţ Tăzlăoanu şi Adrian Filimon, iar la feminin, România a fost reprezentată de Anişoara Hutopilă.

Duminică după-amiază, în competiţia masculină, cu numărul 1 în concurs, Adrian Filimon a avut un start foarte bun în ambele manşe, dar viteza de coborâre a scăzut spre mijlocul pistei, sportivul de la CSI Vatra Dornei ocupând poziţia a 26-a. Ciprian Codruţ Tăzlăoanu a avut un parcurs excelent până la primul timp intermediar, dar care nu a fost fructificat în ultima parte a cursei, el clasându-se pe poziţia 23 în ierarhia mondială. Competiţia a fost câştigată de italianul Alex Gruber, urmat de austriacul Thomas Kammerlander, cel mai titrat sanier şi favoritul întrecerii, Patrick Pigneter ocupând poziţia a treia.

O revenire mult aşteaptată a fost cea a Anişoarei Hutopilă. Clujeanca, legitimată la CSI Vatra Dornei, a plecat în prima cursă din sezonul 2017 – 2018 cu numărul doi de concurs şi a reuşit să ocupe în clasamentul general poziţia a 14-a, un loc foarte bun ţinând cont că Anişoara nu s-a antrenat pe gheaţă în acest sezon, obligaţiile de serviciu ţinând-o departe de lotul naţional până la competiţia de la Passeier. Şi după această competiţie Anişoara este nevoită să se reîntoarcă la muncă, ieri ea pornind spre România. Pe primul loc s-a clasat italianca Evelin Lanthaler, care a reuşit să o devanseze pe rusoaica Ekaterina Lavrentyeva cu o secundă, locul 3 fiind ocupat tot de o italiancă, Greta Pinggera.

De pe poziţia a 11-a în antrenamentele oficiale, dubloul Ciprian Codruţ Tăzlăoanu şi Adrian Filimon nu a prins mult doritul loc pe linia de start în competiţia de dublu (din cele nouă echipaje care au trecut linia de sosire a ambelor manşe, primele cinci locuri au fost împărţite de Italia şi Rusia), pe prima poziţie a podiumului de premiere situându-se dubloul italian Patrick Pigneter – Florian Clara.

Campionatul European de Seniori la sanie pe pistă naturală se va organiza la Vatra Dornei

„Este o performanţă faptul că am ajuns să ne calificăm în finala etapei de cupă mondială cu sportivi care trebuie să-şi ia concediu fără plată pentru a reprezenta România în competiţii internaţionale. Trebuie să găsim o soluţie la nivelul factorilor de decizie din federaţii, Ministerul Muncii şi instituţiile sau agenţii economici unde aceşti sportivi care aduc cinste României lucrează, pentru că, lipsind de la locul de muncă pentru a participa în competiţii internaţionale, pot rămâne fără loc de muncă.

Rezultatele obţinute pe plan extern şi buna organizare a Campionatului Mondial de Seniori de anul trecut cântăresc mult în decizia Federaţiei Române de Sanie, care ne-a propus să organizăm următoarea ediţie a Campionatului European de Seniori la sanie pe pistă naturală” ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.

Etapa a IV-a a Cupei Mondiale va avea loc în perioada 19 – 21 ianuarie, în staţiunea austriacă St. Sebastian.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI