O criză politică între îndărătnicie şi plictiseală

De fiecare dată când criza de leadership îi bântuie pe social-democraţi, se întâmplă acelaşi lucru: nimeni nu-şi dă demisia, fiecare îşi apără poziţia, statutul partidului nu mai înseamnă nimic, ia foc întregul partid, vâlvătaia se întinde rapid în majoritatea de guvernământ, cuprinde întreg spectrul politic şi apoi spaţiul public, aşa că guvernarea e legată de gard iar activitatea parlamentară calcă în străchini pe întreaga durată, uneori, a adevărat, cu prelungiri. În acest stadiu suntem acum.

Şi cu toate că de fiecare dată finalul este cunoscut dinainte, niciun lider nu renunţă la funcţie, considerând că mai poate întoarce mortul de la groapă. Niciunul nu se lasă până nu se parcurg toate etapele crizei la vârf şi nu se varsă întreg hârdăul de lături în capul partidului şi al României, până nu se terfelesc, se desfiinţează în public şi foştii, şi actualii, şi viitorii lideri… Nota bene: conflictul nu e sângeros.

Răzmeriţa nu se încheie decât atunci când fostul lider e împins mai brutal sau mai graţios pe scări. Căci în afară de Victor Ponta, şi el cu păcatele lui, ridicolul nu i-a dat afară din casă nici pe Iliescu, nici pe Năstase, cât e el de universitar, nici pe Geoană, aşa cum nu-l dă afară nici pe Liviu Dragnea, haiducul de Teleorman.

Nu este, din nefericire, o criză de creştere, ci una a erorilor de management, mai exact, o criză legată de inconsistenţa, incompetenţa liderului. Fiindcă, oricum ai da-o, Liviu Dragnea nu era pregătit să gestioneze o formaţiune politică mare, monolitică şi nereformată ca PSD, nici n-a venit decis să-şi servească mai întâi poporul şi apoi partidul, ci a venit cu o agendă personală suprapusă peste agenda a cel puţin 675 de fruntaşi pesedişti cu probleme penale. A venit să-şi facă „dreptate” lui şi alor săi. În rest, Dumnezeu cu mila.

De ce vorbim totuşi de incompetenţă când Liviu Dragnea şi-a condus partidul în alegeri la 45,6%? (El sau consilierii israelieni, plătiţi cu bani buni?) Fiindcă un adevărat lider, un bărbat de stat ar fi trebuit să treacă peste problemele personale şi să se pună cu onoare în slujba celor mulţi în numele cărora a venit la guvernare. Ei, bine, a fost un om slab, neavând tăria să se lepede de propriile metehne şi interese. Şi apoi, nu poţi sta mult în fruntea oamenilor, inclusiv a acelora de bună-credinţă, când nu eşti un model de comportament social şi familial, iar şeful PSD nu este un model. Presa repetă zilnic de ce.

Nu este de mult în fruntea social-democraţilor, doar din 22 iulie 2015. Aproape jumătate din mandatul lui Ponta. Necazurile au început odată cu preluarea guvernării când ar fi fost nevoie de un partid cu toate motoarele turate în sprijinul guvernării. Partidul nu şi-a turat deloc motoarele, ci doar Liviu Dragnea, care a vrut toate frâiele puterii executive în mâna sa, deşi guvernele Grindeanu şi Tudose primiseră votul de învestitură şi ar fi trebuit lăsate să guverneze ele înseşi. Dragnea a vrut toată puterea, dar nu şi răspunderea, aceasta fiind plasată pe capul (prim)-miniştrilor executanţi! De aceea râde Europa de (ei) noi!

Punctul culminant pare să-l atingă acum, când i-a pus gând rău şi celui de-al doilea prim-ministru, moment în care preşedintele poate spune stop-joc, preferând altă soluţie, iar PSD rămâne cu impresia că nu a fost şi nu e în stare să guverneze. În acest caz, fapta nu-i va fi iertată nici de membrii de partid, nici de alegători.

Indiferent de rezultatul întrunirii CEX-ului, când nicio variantă nu-l avantajează, daddy va coborî treaptă după treaptă, aşa cum au coborât şi ceilalţi foşti preşedinţi ai PSD. Evident că această coborâre poate trena, teoretic până la noile calende, dar cel ce va avea de suferit mai mult va fi partidul însuşi, că de guvernare nici nu are rost să vorbim de moment ce nu mai există nici măcar intenţia unei preocupări, în afară de cea verbală.

Nu cumva cineva ar trebui să pună punct acestei situaţii repetabile, iar guvernul să-şi vadă de ale lui?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: