România s-a calificat la barajul pentru Cupa Mondială

Naţionala de handbal masculin a smuls punctul de care avea nevoie pentru a trece în următoarea fază a calificărilor pentru Campionatul Mondial din 2019. România şi Ucraina au terminat 26-26, astfel că tricolorii au câştigat grupa preliminară de la Bolzano şi vor juca în play-off-ul din luna iunie.

România îşi va afla adversarul la sfârşitul Campionatului European din Croaţia – 28 ianuarie – când va avea loc tragerea la sorţi. Pentru a juca la turneul final din Germania şi Danemarca, tricolorii sunt nevoiţi să treacă de o naţională care se va clasa în zona locurilor 4-14 la Campionatul European.

Accidentat în partida cu Insulele Feroe, Alexandru Şimicu nu a evoluat în „finala” cu Ucraina. În locul lui a intrat în echipă Ionuţ Ramba. Xavier Pascual a efectuat două modificări în lot, a doua fiind la nivelul extremei dreapta, Marius Sadoveac în locul lui Gabriel Bujor.

Ionuţ Ramba avea să fie şi jucătorul care a înscris golul calificării în ultimul minut de joc.

Ucraina a condus în prima repriză în două rânduri la diferenţă de 5 goluri, cu 11-6 (min. 21) şi 12-7 (min. 25). La sfârşitul primei reprize, adversarii l-au pierdut pe centrul Oleksandr Tilte, care a primit direct cartonaş roşu pentru intrare brutală la Ionuţ Ramba.

Finala cu Ucraina a început cu o veste proastă pentru echipa României, după ce accidentarea lui Alexandru Şimicu din partida cu I. Feroe s-a dovedit a fi mai serioasă şi nu a putut juca. „Veştile proaste” au venit şi după primele minute. Ucraina a pus în faţa tricolorilor o apărare destul de agresivă, a speculat în acelaşi timp spaţiile din apărarea noastră şi s-a desprins la 8-4 numai 10 minute de joc. Xavier Pascual a reacţionat imediat cu un time-out, dar lucrurile s-au rezolvat numai în apărare.

În atac, România a continuat să aibă dificultăţi, doar Demis Grigoraş reuşind să rezolve cu gol unele acţiuni. Echipa a ajuns în faţa porţii, dar ratările unu la unu au făcut ca prima reprezentativă să bată pasul pe loc şi chiar să se vadă distanţată la 5 goluri: 6-11 (min. 21), 7-12 (min. 25). Abia de la a treia superioritate numerică, venită în minutul 25, tricolorii au început să speculeze mai bine şansele create şi să reducă încet, dar sigur diferenţa. Un moment important chiar în economia jocului s-a consemnat în minutul 29, când Tilte, conducătorul Ucrainei, a fost descalificat pentru o intrare dură la Ramba.

La pauză, România a intrat cu handicap de 3 goluri, 11-14, dar tot jocul mai slab din prima repriză a fost şters cu buretele în numai 3 minute de la reluare, când tricolorii au reuşit să restabilească egalitate, 14-14. Echipa s-a mai eliberat de presiune şi chiar a preluat conducerea după o intercepţie a lui Marius Sadoveac, încheiată cu gol, 17-16 (min. 41). Atitudinea mai adecvată pentru un meci cu miză şi sistemul de apărare propus de Pasqui au ajutat România să revină la timp în joc.

Cele două echipe au rămas într-un echilibru până la final, dar cu prima reprezentativă în situaţia aproape permanentă de a alerga după egalare. Atunci când i-a fost mai greu, echipa a fost salvată de portarul Mihai Popescu, de extrema Sadoveac şi mai ales de interii Grigoraş şi Ramba. Ultimul avea să suplinească până la urmă absenţa lui Şimicu din teren şi să facă adevărate fapte eroice în ultimul minut, prin golul decisiv marcat pentru 26-26. România a avut un meci greu, a suferit destul pe parcursul celor 60 de minute, are nevoie de mai mult pentru a se califica la un Campionat Mondial, dar deocamdată savurează această calificare în play-off după o pauză de 4 ani. În 2014, naţionala a avut ghinionul de a înfrunta Suedia în baraj, poate „Pasqui” va avea mai mult noroc la tragerea la sorţi şi va prinde un adversar mai aproape de posibilităţile României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: