Echipe Salvamont din şase judeţe reiau astăzi căutarea alpinistului Sorin Pandelea

> El a dispărut în avalanşa din 1 decembrie din masivul Călimani

Echipe Salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureş, Neamţ, Sibiu, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor relua, azi, căutarea alpinistului Sorin Pandelea, dispărut în avalanşa din 1 decembrie din masivul Călimani.

Potrivit unui comunicat al Salvamont Vatra Dornei, luni se va desfăşura acţiunea denumită generic: „Avalanşa din Călimani – Salvamont România”, la care vor participa echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureş, Neamţ, Sibiu, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

„Condiţiile meteorologice şi starea zăpezii sunt favorabile unei acţiuni de căutare. Temperaturile scăzute în intervalul 12 – 15 ianuarie reduc destul de mult riscurile producerii unor noi avalanşe (nivel 2/3)” se arată în comunicat.

Organizatorii acţiunii mulţumesc tuturor voluntarilor care şi-au exprimat sprijinul şi dorinţa de a ajuta la căutări, dar precizează că zona prezintă încă risc de avalanşă, precum şi temperaturi resimţite de -20 / -25 C, care nu permit expunerea la pericole a unor alte persoane.

În ultima perioadă au mai fost organizate acţiuni de căutare, neinstituţionale, în zona respectivă, fără rezultate, dar a fost restrânsă aria de căutare.

 Doi bărbaţi şi o femeie au fost surprinşi de 1 decembrie, de o avalanşă în zona Călimani – Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi bărbaţi, pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, se aflau în timpul liber, iar toţi trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19.30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

În jurul orei 20.30, în aceeaşi zi, a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: