În condiţiile în care din 2018 sunt obligatorii

Judeţul Suceava, primul pe ţară la proiectele de amenajare pastorală

>Pentru a beneficia de plata pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti sunt obligaţi să asigure încărcătura minimă de 0,3 „unităţi vacă mare pe hectar” sau cosirea, cel puţin o dată pe an, a vegetaţiei

 Judeţul Suceava se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte întocmirea amenajamentelor pastorale. Anunţul este făcut de către Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, conform căruia 111 unităţi administrativ-teritoriale dintre cele 114 ale judeţului Suceava intră sub incidenţa acestei obligaţii, neconformarea la prevederile legale cu specific ducând la sistarea acordării sprijinului financiar pe suprafaţă pentru deţinătorii de păşuni şi pajişti permanente.

„Judeţul Suceava are o poziţie privilegiată din acest punct de vedere, în prezent amenajamentele fiind realizate de 109 unităţi administrativ-teritoriale, din cele care au această obligaţie. În curs de întocmire se află amenajamentele din Solca şi Gălăneşti, astfel că, la nivel naţional, la acest capitol, judeţul nostru se află pe primul loc în ţară” explică Haralampie Duţu.

Începând cu anul 2018, amenajamentele pastorale devin obligatorii, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană urmărind întocmirea respectivelor proiecte de organizare, administrare şi exploatare a pajiştilor permanente. Consiliile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente, fondurile necesare pentru întocmirea proiectelor fiind suportate de bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Crescătorii de animale nu au vreo obligaţie în legătură cu amenajamentele pastorale, elaborarea planului de fertilizare şi a măsurilor de agro-pedo-ameliorare, necesare întocmirii proiectelor revenind Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice. Gestionarea pajiştilor permanente se face cu respectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, luându-se măsuri adecvate de prevenire a instalării vegetaţiei nedorite, cât şi de asigurare a unui nivel minim de întreţinere.

Pentru a accesa fonduri europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi persoane juridice, în calitate de proprietari sau deţinători legali ai terenului, au obligaţia ca, anual, să asigure încărcătura minimă de 0,3 „unităţi vacă mare pe hectar”, în oricare dintre zilele perioadei de păşunat, sau cosirea, cel puţin o dată pe an, a vegetaţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: