Din nou recurs la fabulă

N-am fost invitat de câţiva ani la adunarea generală a sălbătăciunilor din pădurea Adâncatei. Nici nu ştiu dacă în ultimii ani de atâta libertate dacă s-au mai ţinut, dacă a intrat în reflexul animălurilor democraţia.

Anul acesta am fost invitat şi m-am dus. Un punct de vedere interesant, exprimat de Iepurilă, merită transcris: „Nu m-am schimbat grozav în ultimii ani, chiar dacă am îmbătrânit şi m-am cam ramolit. Mi-am cumpărat însă puşcă şi adesea o curăţ, dacă se poate sub ochii Ursului, care, intrigat de operaţiunea pe care o execut (cam demonstrativ, recunosc) în preajma Dumisale, mă întreabă, ca de obicei, ca şi cum n-ar bănui de ce mi-am cumpărat puşca: «Ce faci, iepuraş?! ». Şi-i răspund tot ca de obicei: «Ia, curăţ puşca şi vorbesc prostii». Iar boşorogul se face că nu pricepe, ca şi cum n-ar şti de ce mi-am cumpărat puşcă, căci el era cel care nu încăpea de băscuţa mea.

Informându-mă cam în ce noi relaţii mă aflu cu prigonitorul ăsta bătrân, ţin însă să vă atrag atenţia că nu mi se pare deloc corectă observaţia vulpoiului făcută azi aici, care îl cam lua la mişto pe domnul primar în legătură cu plata impozitelor. Dacă ţine el, adică primarul, să fie primul din curtea sa care îşi plăteşte dările anuale, chestia asta merită respectată şi nu flecărită de un şmecher peste care trebuie să trimiţi câteva rânduri de portărei ca să-şi plătească impozitele. Nu că n-ar avea cu ce, dar, după mintea lui, câtă o are, dă bine să-ţi plăteşti cât mai târziu dările sau deloc. Este sfidarea nătărăului fudul faţă de masa de proşti care suntem noi că plătim dările, şi încă la început de an.

Sper că sunteţi de acord că astăzi obiceiurile proaste se prind de noi de o mie de ori mai temeinic decât cele bune. Dacă a putut să dea un exemplu bun pentru concetăţenii săi, primarul l-a dat şi nu cred că pentru sărăntoci ca mine în primul rând, ci pentru Conu’ Lup, Conu’ Urs, Conu’ Mistreţ, Conu’ Cerb, care au destui bani ca să plătească impozitele la început de an, şi nu în ultimul trimestru. E până la urmă o dovadă şi de respect de sine, dar şi pentru noi, care avem, ca cetăţeni acces la acei bani. Dar, deh, Domnul Vulpoi, în afară de şmecherie, nu mai are nimic în cap…”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: