Tradiţii sfinte de Bobotează

Foto: doxologia.ro

Credincioşii din toată Moldova au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie prilejuită de Praznicul Botezului Domnului. La final, s-a oficiat Sfinţirea cea mare a apei, iar apoi oamenii au luat la casele lor Agheasma.

Procesiune în ziua Bobotezei, la Pojorâta

În incinta Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ – Pojorâta I, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, s-a oficiat, sâmbătă, sfinţirea cea mare a apei de către preotul paroh George Fediuc. Aceasta a fost precedată de Sfânta Liturghie, la care au participat peste 150 de credincioşi, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în portul popular. „Agheasma Mare are rolul de a ne sfinţi viaţa şi fiinţa noastră, dar şi gospodăriile noastre. Să fim cu luare aminte la modul cum vom întrebuinţa această sfântă Agheasmă. Parte din rugăciunile care s-au citit le regăsim şi în Taina Sfântului Botez. Apa care s-a sfinţit în această zi (n.r. sâmbătă, 6 ianuarie) a primit acelaşi har pe care l-a primit Iordanul odată cu venirea Mântuitorului Hristos. În fiecare an, noi primim binecuvântarea lui Dumnezeu şi gustăm din Agheasma Mare timp de opt zile“, a amintit parohul de la Pojorâta I. A urmat procesiunea în jurul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“, timp în care oamenii au strigat de mai multe ori „Chiraleisa“. Tinerii au purtat în mâini sfintele icoane, prapuri şi cruci, iar clopotele au răsunat pe tot parcursul acestui moment special. Rând pe rând, enoriaşii au intrat din nou în biserică pentru a fi stropiţi cu Agheasma Mare, după ce au sărutat icoana Botezului Domnului.

www.romanidecentenar.ro

Cruci de gheaţă în Parohia Bosanci I

Ziua Botezului Domnului a fost marcată în mod deosebit de credincioşii din Parohia „Sfântul Gheorghe“ – Bosanci I, Protopopiatul Suceava 1. De mai bine de un secol, în această localitate se păstrează tradiţia ca Sfinţirea cea mare a apei să se săvârşească în faţa a trei cruci de gheaţă. Deşi vremea a fost caldă, pompierii voluntari şi localnicii au găsit gheaţa necesară în iazul Parţic din preajma comunei Bosanci. „Mulţumim oamenilor pentru că păstrează tradiţia confecţionării crucilor de gheaţă pentru Bobotează. Crucea este un simbol al jertfei, pe care şi noi trebuie să o dăm lui Dumnezeu“, a remarcat preotul Ioan Bujorean de la Parohia „Sfântul Gheorghe“ Bosanci I. (CONSTANTIN CIOFU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: