Vicepreşedintele ALDE Alexandru Băişanu:

Parlamentul trebuie să acţioneze pentru ca partidele maghiare care cer autonomie pe criterii etnice să reintre în limitele Constituţiei

Vicepreşedintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băişanu, a condamnat, ieri, acţiunea celor trei formaţiuni maghiare UDMR, PCM şi PPMT, care au semnat luni o rezoluţie comună la Cluj-Napoca, în care cer autonomia teritorială aşa-numitului Ţinutul Secuiesc.

Băişanu consideră că se impune de urgenţă ca Parlamentul să acţioneze pentru reintrarea formaţiunilor maghiare în limitele Constituţiei, care stipulează că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi că respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Liderul ALDE sucevean a declarat pentru News Bucovina că Parlamentul va trebui să elaboreze un document în care să fie incluse toate avantajele obţinute de-a lungul timpului de minoritatea maghiară şi apoi să compare cu legislaţiile privind minorităţile naţionale din celelalte state UE şi din Statele Unite şi să adopte o declaraţie comună a celor două camere prin care demersurile pentru autonomie pe criterii etnice nu sunt acceptate.

„Ca cetăţean român, cer din partea demnitarilor de etnie maghiară acelaşi respect pe care l-a arătat poporul român faţă de minoritatea maghiară” a spus Băişanu.

Deputatul a subliniat că transmite, din Bucovina, unde buna convieţuire a minorităţilor este un exemplu, că astfel de acţiuni anticonstituţionale promovate de formaţiuni politice maghiare sunt dezavuate.

El a îndemnat demnitarii maghiari să lupte pentru bunăstarea locuitorilor din judeţele pe care le reprezintă în Parlament şi nu pentru separare.

www.romanidecentenar.ro

„Sunt de neacceptat – mai ales în Anul Centenar ­ aceste manifestări ale liderilor UDMR. Nu poţi, pe bani primiţi de la statul român, ca parlamentar, să lupţi împotriva statului care te plăteşte şi să încalci Constituţia acestui stat” a mai spus Băişanu.

El consideră că în ultimii 27 de ani liderii maghiari au obţinut avantaje care ar fi trebuit să trezească atenţia statului român, pentru că toate aveau drept scop această acţiune de separare.

Băişanu a mai spus că va propune ca în toate instituţiile publice, dar şi în unităţi private, angajaţii care lucrează cu publicul să dovedească printr-un test cunoaşterea limbii române.

„Niciodată, în România, maghiarii nu vor avea autonomie pe principii etnice” a mai declarat deputatul Alexandru Băişanu.

Liderii UDMR, PCM şi PPMT au semnat luni o rezoluţie comună la Cluj-Napoca în care cer autonomia teritorială a aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Potrivit celor trei formaţiuni maghiare, „autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice”, iar statutul limbii maghiare în regiune să fie egal cu cel al limbii române.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: