Primele semne ale dictaturii?

După 28 ani de libertate, majoritatea de guvernământ s-a săturat de democraţie şi nu mai respectă regulile, nici comportamentul specifice regimurilor democratice, impunându-şi cu anasâna propriile decizii în propriul interes. Că acest interes n-are legătură cu buna guvernare şi dezvoltarea României, cu cetăţenii şi doleanţele lor se vede cu claritate dintr-un sondaj: peste 70% dintre cetăţeni sunt convinşi că mergem într-o direcţie greşită, de aceea se înlocuieşte adevărul cu minciuna şi propaganda în discursul oficial. Or încercarea aleşilor de a-şi impune prin forţă, prin înşelarea vigilenţei publice ori alte tertipuri propriul interes, propria voinţă se numeşte dictatură. De care ne-am despărţit sângeros în decembrie 1989. Iar cine uită riscă aceeaşi greşeală tragică. Percepţia mea este că tocmai spre asta ne îndreptăm.

Dar nenorocirea a plecat de la corupţie. Cert este că în România nivelul jafului din bani publici se află, după evaluatori diferiţi, undeva între 28 şi 40%, iar la admiterea în NATO şi Uniunea Europeană s-a căzut de acord asupra unui sistem legislativ mai strict pentru diminuarea hoţiei. Totul a decurs în termeni acceptabili din 2004 până în 2016 când braţul legii s-a apropiat de câţiva lideri politici „tari”, moment în care PSD, partidul cu cei mai mulţi aflaţi în anchete penale, a declanşat lupta cu „statul paralel”, adică cu justiţia independentă şi cu susţinătorii acesteia. Vizaţi sunt procurorii, DNA şi parte a serviciilor secrete, cică toate sub comanda lui Iohannis. S-au speculat cele 8 (opt) procente de sentinţe penale neconfirmate de instanţele ultime şi de CEDO, între care ale câtorva politicieni împricinaţi.

Simţind că nu au susţinere populară pentru demersul lor legiuitor, au scos OUG 13, „noaptea ca hoţii”, iar, după protestul a peste 600.000 de demonstranţi şi scandalul uriaş internaţional, au retras-o, încercând apoi s-o introducă pe şest în alte texte legislative pentru a-i pune pe cetăţeni în faţa faptului împlinit. Sensul respectivei ordonanţe era dezincriminarea faptelor pentru care liderii majorităţii aveau dosare penale şi condamnări. Pe deasupra, legile vor avea caracter retroactiv şi vor scăpa 675 de politicieni de urmări ca ocuparea unor funcţii, recuperarea prejudiciului…

Singura lor şansă era să schimbe legile în Parlament, numai că aici ar fi fost nevoie de respectarea unor regulamente stricte: transparenţă, informare-publicare din timp, comunicare la termen, forumuri de discuţie, analiza lor în organizaţiile profesionale, discutarea articol cu articol în cele două camere, depunerea amendamentelor, votarea lor… Ca să-şi poată realiza „pohta”, au ciuntit regulamentele la modul ruşinos, scoţând prin diverse tertipuri opoziţia din procesul de legiferare.

Au adus în comisii doar personaje care să le bată în strună, iar concluziile specialiştilor, ale profesioniştilor, adunările generale ale judecătorilor şi ale procurorilor n-au contat nicidecum, ceea ce a scos din nou lumea la proteste. Proteste care au continuat inclusiv de Crăciun şi în „noaptea dintre ani”.

www.romanidecentenar.ro

Fiind vorba despre un membru NATO şi de o ţară a Uniunii Europene, România se află ca atare în atenţia marilor agenţii de presă internaţionale, care, alături de UE, de Comisia pentru Justiţie GRECO, de Forumul Judecătorilor, de organizaţiile profesionale ale justiţiarilor, de reprezentanţii diplomatici ai unor state prietene trag mereu semnale de alarmă în ideea că actuala majoritate de guvernământ îşi va înfrânge pofta demolatoare a statului de drept şi a Justiţiei, dar, prin reprezentanţi şi purtători de vorbe celebri, repetă că nu le pasă. Iar o astfel de atitudine a diriguitorilor nu prevesteşte nimic bun.

Semn că lucrurile evoluează spre confruntare internă este ameninţarea protestatarilor cu bătaia, iar escaladarea conflictului între actuala putere şi contestatari va atrage consecinţe dezastruoase nu doar pentru PSD, ci şi pentru România. Şi aşa niciun lider social-democrat, niciun membru de vază al Executivului n-au trecere în Occident din pricina imaginii proaste.

În schimb, lipsa dialogului serios cu protestatarii, cu opoziţia, cu organismele internaţionale amintite, nerespectarea legilor transparenţei şi a regulamentelor parlamentare, toate pot avea un efect exploziv. Dar poate le vine mintea cea de pe urmă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: