An bogat în evenimente la Teatrul „Matei Vişniec”

> Spectacolele în locuri neconvenţionale revin, iar Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Cultural România – Franţa vor aduce colaborări cu teatre de prestigiu

 Actorii Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava vor pregăti în acest an diverse spectacole şi vor fi implicaţi în organizarea mai multor evenimente, între care Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Cultural România – Franţa.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţi ai Uniunii Teatrale din România (UNITER) vor ajunge în luna februarie la Suceava pentru a viziona două dintre producţiile teatrului sucevean.

„UNITER a ales şi a cerut să fie prezent la Suceava în zilele de 5 şi 6 februarie pentru a viziona două dintre producţiile teatrului sucevean, respectiv «Kebab» de Gianina Cărbunariu, în regia lui Daniel Iordan, şi «3 Surori» de A. P. Cehov, un proiect Punctart din Bucureşti în colaborare cu Teatrul Municipal «Matei Vişniec», în regia Catincăi Drăgănescu. Este o foarte mare onoare pentru noi că, într-un interval atât de scurt, la doar 2 ani de existenţă, avem o cerere din partea UNITER de a veni şi de a viziona aceste spectacole, ceea ce înseamnă că suntem luaţi în seamă la modul serios şi este foarte apreciat teatrul de arte care este produs la Suceava” a spus Steiciuc.

Ea a mai arătat că pentru a marca Centenarul Marii Uniri şi Sezonul Cultural România-Franţa, vor fi organizate diverse evenimente culturale, unele în parteneriat cu Republica Moldova, Ucraina şi Franţa.

„Teatrul Municipal «Matei Vişniec» Suceava, prin programul pe care şi-l propune, în perioada care urmează încearcă să răspundă ambelor evenimente care au loc pe teritoriul României” a menţionat directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec”.

Carmen Veronia Steiciuc a precizat că dramaturgul Matei Vişniec a transmis o propunere de sărbătorire a Unirii prin teatru, în cadrul Zilelor Teatrului Municipal «Matei Vişniec», eveniment care să reunească la Suceava teatre naţionale din provinciile istorice.

Totodată, Steiciuc a evidenţiat că pentru marcarea Centenarului se vor realiza diverse colaborări cu regizori din Chişinău, care vor monta spectacole pe scena teatrului sucevean, iar în cadrul Sezonului Cultural România – Franţa se va încerca realizarea unui spectacol care să poarte semnătura unui regizor din Avignon, Franţa.

Mai mult, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, un tânăr regizor român va fi încurajat să realizeze un spectacol alături de actorii Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava.

„Anul acesta o să avem din nou un tânăr, Sebastian Marina, de la teatrul din Sfântu Gheorghe, care a terminat facultatea de regie” a spus Steiciuc.

Ea a mai arătat că în această lună va putea fi vizionat, într-un spaţiu neconvenţional, spectacolul „Mimesis”, iar săptămâna viitoare, de Ziua Culturii Naţionale, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”, va fi un spectacol de poezie.

La rândul său, consilierul local Angela Zarojanu, membru în Consiliul de Administraţie al Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, a spus în cadrul conferinţei de presă că Primăria Suceava va susţine şi în acest an activitatea teatrală şi că aceasta trebuie să evolueze.

„Împreună cu echipa managerială de la teatru mi-am propus ca anul acesta să acordăm o importanţă mare creşterii veniturilor proprii ale teatrului. Anul acesta avem proiecte, deplasări interne şi externe” a arătat Angela Zarojanu.

Ea a menţionat că teatrul sucevean trebuie să devină mult mai vizibil şi în judeţ şi că trebuie realizată o strategie de marketing mai activă, astfel încât permanent spectacolele să se joace cu sala plină.

Totodată, consilierul local a evidenţiat că între activităţile ce se vor mai desfăşura la teatrul municipal vor fi întâlniri cu publicul, o dată la şase luni, dar şi întâlniri la nivelul echipei manageriale cu teatre de prestigiu din ţară.

„Noi ne-am propus ca, la sfârşitul anului, despre teatrul din Suceava să se vorbească ca despre un teatru care a terminat faza de organizare, care este pe piaţă la deplina maturitate. Mă angajez ca împreună cu doamnele director să facem o echipă bună, să se vorbească în acest an special al Centenarului despre Teatrul Municipal «Matei Vişniec» Suceava ca despre un partener cultural de nădejde, un partener despre care se va auzi şi în viitor, care va fi una dintre porţile importante ale municipiului Suceava”, a conchis Zarojanu.

De precizat este că prin organizarea Sezonului România – Franţa 2019 se doreşte înnoirea imaginii şi percepţiei pe care cele două popoare o au unul despre celălalt, întărirea legăturilor economice, culturale şi sociale care le unesc din punct de vedere istoric, atestarea dinamismului şi imaginaţiei artiştilor şi companiilor din cele două ţări şi reafirmarea ataşamentului pentru o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării. Acest eveniment cultural de mare amploare se va desfăşura în perioada 30 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, iar în total se estimează că va cuprinde peste 300 de evenimente în România şi Franţa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: