Din vremea lui Ştefan cel Mare şi descoperit la Orhei

Un tun ce trebuia expus la Suceava nu poate fi adus din cauza legislaţiei române

> Aceasta interzice importul de armament din spaţiul extracomunitar

 Tunul din vremea lui Ştefan cel Mare care trebuia să facă parte din expoziţia „Ştefan cel Mare, din istorie în eternitate”, deschisă de Muzeul Bucovinei, expoziţie care va fi prezentată la Iaşi, Bucureşti şi pe 1 Decembrie 2018 la Alba Iulia, nu poate fi adus în ţară din cauza legislaţiei româneşti.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, la finele anului trecut, în emisiunea „Exclusiv 90 de minute”, că tunul respectiv nu poate fi adus în ţară din motive de legislaţie.

„Moldova este în spaţiul extracomunitar, iar un tun este o armă care nu se poate importa din Moldova” a spus Ursu.

El a arătat că dacă în documentaţie era trecut tunul ca „o ţeavă din bronz” se putea aduce, dar că nu a dorit să folosească astfel de inovaţii.

„Legislaţia este legislaţie şi trebuie respectată” a precizat Ursu.

Tunul respectiv a fost descoperit de Gheorghe Postică, viceministru al Culturii în Republica Moldova, care a fost prezent la Suceava la vernisajul expoziţiei.

Gheorghe Postică este istoric medievist şi a descoperit un tun din vremea lui Ştefan cel Mare la Orhei, piesă care urma să fie prezentată în cadrul expoziţiei, dar, din cauza legislaţiei, acesta nu a mai putut fi adus în România.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Mutu&Roata says:

  Anumite publicaţii neînchinate pretind că savanţii si cercetătorii dintr-o ţară vecină ,fostă prietenă şi fostă frăţească,au publicat un tratat intitulat “Teoria Generală a Prostiei”,TGP,din care pe noi ne-ar interesa următoarele categorii/tendinţe,care ar avea oarece legatură cu interviurile şirete ale domnului Ursu:
  1. A face pe prostu’ ca să ceva.. Să nu te ia in armată,de exemplu!
  2. A face pe prostu’ ca să altceva… Să te ia in armată,să zicem!
  3. A face pe prostu’ ca să te dea la reformă,adecă să te libereze din armată,înainte de termen!
  Şi,in fine,o categorie mai amplă:
  4. Să fii atât de prost incât lumea să creadă ca eşti şiret! Să zică: nu se poate să fie atâta de prost,numa’ că se preface,ca să creadă lumea că e prost, să nu-l ia in armată,el este de fapt foarte şiret!

  In care categorie s-ar încadra domnul Ursu? Pentru că dumnealui o ia de la început,încurajat si de nota luată la “evaluare” (care,ce fel de???) precum şi de succesurile sale ,danga-langa,ce bine e şi ce frumoşi,ce înalţi,ce destepţi si ce bukowineni ,specia “homo bukowinensis”,suntem noi,cu voie de la gauleiter! Ceea ce ne împinge să credem că,da,prost-prost,da’ mult! Deoarece încadrarea in TGP e mai puţin importantă ,fiind vorba doar despre o consecinţă colaterală ,anume aceea că ne ia in continuare de proşti pe noi,aşa cum face de 12 ani,cam de când dumnealui se comportă ca un angrosist parşiv care s-a intabulat cu întreg patrimoniul cultural şi istoric al gau-lui domnului Flutur,astăzi si mâine,face ce vrea cu el (cu patrimoniul…),îl scoate la mezat,la produs, ca pe o bătrâna kurvă reşapată şi mofturoasă,greu de intreţinut dar si de ucis III,care se pretează,nu-i aşa,la reformă, la transformarea in micţionar (pişoar,domnu’ Flutur,mare patriot verde!) a şanţului Cetăţii de Scaun a Sucevei,monument istoric clasat conform legii,(aflat pe lista monumentelor istorice la categoria A!!)ca să poată să adape , să râgâie a plin, plodul consilierului său en chef&en gross,imperturbabilul impostor sfertodoct dragusanul.rro,sic volio,noa!
  Şi să poată compromite prin aruncarea in derizoriu,in ţigănie,a Centenarului Marii Uniri,evocând succesurile sale in manipularea publicului şcolit la telefonul mobil prin expunerea lipsită de incidente majore a unei contrafaceri penibile,opera de duzina a copiatorilor de la organe din anii ’70,adecă „spada” similară cu cea a lui Stefan cel Mare expusă in Turcia,”aflată in cercetare arheologică” (!!!) formulare nu numai imbecilă dar şi ofensatoare,pentru că este la mintea cocoşului că obiectul s-ar afla „in cercetare arheologica” doar in faza identificării sale in situl arheologic,a ridicării sale,a evaluării stiinţifice…Odată aceste etape parcurse,orice obiect trebuie clasat,dobândeste o identitate cu valoare birocratic-legală,poate sau nu poate fi expus,are o valoare de patrimoniu,o cota stiinţifică,elemente de identificare,referinţe etc.
  Un obiect expus la o expoziţie itinerantă nu se poate afla „in cercetare arheologică”! Care este cotarea sa legală,cine a stabilit-o,cum si când a fost clasat,care este statutul său legal,cine i l-a conferit? Ca să evite inconvenientele inevitabile in acreditarea unei contrafaceri şi penibile dar şi monstruoase prin implicaţii (se va vedea de ce…), ceva care seamănă cu un grup organizat,cum ar zice cineva ,persoană juridică importantă,deci acel grup-uscul prezintă contrafacerea in catalogul expoziţiei ,operă grea,cu poze,făcută pe bani mulţi,un fel de biblie a oricărei manifestări culturale cu pretenţii – cf. mai jos:
  http://prntscr.com/hxiy81
  …din care aflăm,sub înaltul gir al domnilor C.K. (Carol König) de la MNIR dar si L.C. (laurentiu Chiriac) precum şi sub decisiva acţiune a cheagului cultural pus in lucrare de către doamna Monica Dejan,deci aflăm că „Spada cu maner ornat cu stema Moldovei” a fost descoperită„prin cercetare arheologică sistematică in situl arheologic „Curţile Domneşti” din Vaslui,in locuinţa L9,sectiunea S III,in campania arheologica din anul 1976”
  Cu detalii: L=80 cm.,l. lamei=5cm.,Gr. Maner= 5cm.,MJSMV (Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui),1457
  BIBLIOGRAFIE (aici e aici!) : Alexandru Andronic,Ionel Bauman,Magda Istrati,Ruxandra Maxim Alaiba,Rica Popescu – Santierul arheologic Vaslui. Principalele rezultate ale sapaturilor din anii 1976-1977,p.113,fara imagine,in „Acta Moladaviae Meridionalis” – Anuarul Muzeului Judetean Vaslui,nr. I(1979),Vaslui,1980.
  Scurt: iata pagina 113 din zisul anuar

  http://prntscr.com/hxj4w4
  Să fi greşit dumnealor pagina? Iată,atunci,întregul articol,mai exact anuarul cu pricina şi articolul indicat,in:
  http://cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Biblioteca.html#ActaMoldaviaeMeridionalis
  …In care se gaseşte intreaga colecţie a anuarului,care incepe chiar cu numărul buclucaş,după cum puteţi verifica!
  Şi pe cant dacă citeşti,nu găseşti nici cea mai vagă aluzie la o astfel de descoperire,onestitatea stiinţifică a cercetătorilor din vremea aceea neputând fi pusă la indoială nici măcar in glumă,în context.
  Ce mai zice gaşca? Iaca:
  „Spadă de ceremonie…Obiectul nu prezintă urme de utilizare iar lama ARE ANALOGIE (pre limba cui,aceasta formulare?) cu cea a spadei moldoveneşti din colecţia muzeului Topkapî,din Istanbul”… dezvăluind,involuntar, o parte din miza jocului de borfaşi de duzină , antamat la muzeul “Bukowinei” !
  A,să nu uitam giranţii: “C.K.;L.C.” …

  Dar:
  …“spada” nu este de ceremonie,nu este de nimic,pentru că nu a existat nici cu acest titlu nici cu altul,in această formulă! Obiectul prezintă sau sugerează parşiv urme de utilizare (crestături ale lamei indicând voit utilizarea sa in dispute, de spade,deh… Lama nu are “analogie”, pentru că asta ar presupune o quasiidentitate structurală,aceasta există numai in capul vostru cu creier neted si păr creţ,identic natural… Mânerul nu este nici de o mâna nici de două mâini (exemplare ,dealtfel,existente si prezentate in catalog!) şi,impreună cu garda spadei , prezintă indicii clare de industrializare,de prelucrare butucănoasă cu mijloace din,cel mai devreme,a doua jumătate a sec. al XX-lea! Obiectul nu putea fi găsit in locul indicat pentru că nu prezintă urmele de coroziune specifice,doar dacă ar fi fost depozitat de catre Domn in vreo baie de ulei,de fag desigur,undeva in fichetul său din otel inoxidabil,aflat la rândul său intr-o baie de ulei, la Curtea Domneasca din Vaslui,prima pe dreapta!
  Speriaţi cel mai probabil, de imensitatea gestului reprobabil,ciracii si omologii domnului Ursu de la Vaslui nu au indrăznit să scoată pe piată o asemenea blasfemie,fie de frica ridicolulului fie de ruşinea de a păta memoria marelui domn exhibând o contrafacere,in scopuri cel puţin dubioase…
  Să punem degetul pe rană: contrafacerea este opera efectivă a unor lepre cazone, emanaţie a “savanţilor” PCR+DSS ,vă leat 1975-1979,o replică pre mintea lor la exemplarul cunoscut ca fiind spada lui Stefan cel Mare aflată la Istanbul… Care să-i scadă aceleia din valoare,să introducă elemente de dubiu,că,iaca,avem şi noi ,dar a noastră este si mai buna si mai dreapta,şi mai lungă,sâc-sâc,păgânilor! In cazul acesta ,noua tentativa de a promova ,prin fals vădit, o contrafacere de duzină ar fi o încercare de a o introduce pe uşa din dos intr-un circuit cultural,alminteri extrem de exigent si circumspect…
  Dar mai există si o altă ipoteză,tot de deget,tot de rană: prin comiterea acestei blasfemii,la comandă,se incearcă vulgarizarea prin impingerea in zona frivolului a unei perioade şi a unui personaj istoric emblematic pentru istoria românilor ! Cum ar fi,de exemplu,ca intreaga tărăşenie să explodeze in faţa poporului român exact in anul Centenarului,şi anume exact când expoziţia itinerantă a domnului Ursu va fi ajuns la Alba Iulia? Că dacă acolo nu sunt suficienţi patrioţi verzi,pădurari de nădejde,care să astupe cu spill-hosen-ul lor sau cu basca lor cea verde potlogăria,ezact când trebuie? Căci ar fi ca şi cum ai fluiera in biserică sau ai injura de mamă pe bătrâna invăţătoare din sat,imbrăcata de sărbătoare…
  Nu de alta ,dar domnul Ursu se afişează,mai mult sau mai puţin ostentativ,drept cunoscator al unei istorii paralele a Bukowinei,una clasificată,pesemne,la care au acces doar el,herr Schmetterling, precum şi savantul de internet dragusanul.rro,cea pe care o numesc ei-inde-ei “adevărata istorie a Bukowinei”,cea in care era mai bine să fi rămas aşa,dukat,herzoghtum,să le dăm eventual rutenilor şi amărâta de jumătate de ţară care ne-a mai rămas,că şi aşa ce să facem noi cu ea,in corupţia asta?? O bucovină in care totul este enigmatic-verde,ghici de ce – că să fie verdele Islamului,că să fie verdele Legiunii,că să fie verdele pădurarului? Domnul Flutur nu ne spune,atâta doar că el se dă lovit in aripă şi ,cu cât il critici mai abitir,cu atâta se afundă dumnealui in faldurile verzi ale martirajului bucovinean,cu irizări de blană de jder ,in sunet de trâmbiţe… Verde relativ,până ne mai permite herr Schweighofer să avem măcar tufe verzi,până nu industrializează dumnealui toţi copacii ca să-i ducă sub forma de scânduri in alte tări şi herzoghtum-uri mai civilizate…
  Si unde iară ne mai ia de proşti domnul Ursu? Ba chiar mai de proşti,văzând că i-a mers!
  Când zice: … tunul …”nu poate fi adus în ţară din cauza legislaţiei româneşti” deoarece ar fi o operaţiune de import de arme,nu putem noi ,cei din cutul de jos al UE ,să importăm ARME din zona ne-UE,bade!
  Vai,da’ cum de ne-a trecut prin cap??? Aşa o ruşine…
  Noi respectăm legea,mai zice el,nu puteam sa declarăm tunul drept ţeavă,numa’ să-l “importăm”,mai bine aşa,fără tun!
  Respectarea legii aşa cum se face la noi in gau,la gauleiterul Flutur,este,dupa cum se ştie, opţională…Căci aceeaşi lege protejează un monument istoric din clasa A,respectiv şanţul Cetatii de Scaun a Sucevei împotriva oricăror agresiuni,distrugeri,profanări,ceea ce nu îl impiedică pe domnul Ursu&Asoc. să o incredinţeze unor răncălăi satanişti spre pişare şi inmuiere ,periodic,ba să şi sponsorizeze din bani publici blasfemia! Interpretând ,in sensul cel mai larg,desigur,noţiunea de Cetate de Scaun,care este ,nu-i aşa – locul unde pot să-şi facă nevoile,să aiba scaun, plozii neisprăviţi,lepădăturile impostorilor care au adus servicii ce nu pot fi menţionate unor patrioţi de profesie,martiri si mărturisitori verzi,pădurari,ingineri de CUASC scăpaţi in politică şi la banul public ca vaca in trifoi…
  Deci tunul (in prospect,ca să zicem ca in anecdota cu blonda din cadă, erau două tunuri,da’ mă rog…)produs undeva in a doua jumătate a secolului al XV-lea ,nu poate fi cotat ca “armă”,nici nu este… Nu poate face obiectul unei operaţiuni de import suspus legilor de comerţ internaţional de arme/mărfuri de gen,deoarece este doar un obiect de colecţie,o piesă muzeală,urmând căile şi legile in materie. Nu este o marfă supusa regulilor de import-export fie şi pentru că nu-şi schimbă proprietarul ci doar locaţia de expunere!Proprietar rămâne statul moldovean,custodele se schimbă intr-o anumitaă masură,pe baze contractuale din altă zonă legislativă,in nici un caz cea de import de arme dintr-o tară ne-UE!
  Dată ca sigură, expunerea celor doua tunuri presupus a fi capturate de Stefan de la polonezi,nu de noi,ci tot de leatul domnului Ursu,in acelaşi catalog, nu s-a mai realizat cel mai probabil din cauza circumspecţiei basarabenilor,a sentimentului de insecuritate care ar proveni din precaritatea lor statală dar şi din jocul politic din ţara lor,fatalmente marcat de anumite gene ruseşti … Dar dacă ei,basarabenii,se tem pur si simplu ,de cine stie ce contrafacere,de scăpare de sub control, a unor exponate valoroase,plimbate prin expoziţii in care,ce să vezi,chiar se expun obiecte contrafăcute??
  Domnul Ursu nu lasă problema aşa, netranşată: el da ca sigur că legislaţia românească este de vină,care il pune pe el să importe arme! Dar el nu este de acord nici cu Igor Dodon,problema Moldovei mai trebuie cumpănită – ce,cum,a cui să fie! Numa’ să dea un interviu la televiziunea pentru o regiune penticostală puternică şi domnul Dodon,să vedem ce zice şi el,mai ales in chestiunea exportului de arme către muzeul din Suceava!
  Păşind in anul Centenarului,important mai ales pentru oamenii obisnuiţi,bucovineni născuţi iar nu făcuţi,veniţi cu pluta din te-miri-ce deltă a fluviului Başău,nu este de ici-de-colo să le mai dăm şi peste nas acestora,plutaşilor de mai sus,cu toată istoria lor paralelă,”adevarată”,cea pe care ne-o bagă pe gât barosanul domn Ursu,cu titlu de mare succes,iaca nu mai au locuri de cazare,veniţi să vedeţi sabia lui Stefan cel Mare,identic naturală!
  Aşa tăpălagos şi baloo-blajin,domnul Ursu a adunat la teşchereaua sa câteva enormităţi in care incălcarea legii este la concurenţă cu profanarea şi cu blasfemia: agresiunea continuă şi continuată a monumentului istoric din clasa A, Şantul Cetăţii de Scaun a Sucevei (poate să fie si o uşoară confuzie,între şant,ca loc de micţiune tradiţională,de la ţigan,la rutean,la român, şi “Şanţ…”, ca monument clasat,numit ca atare in acte normative numai aparent opţionale!) expunerea in mod evident deliberată a unei contrafaceri odioase cu titlu de piesă istorica autentică care ar interesa istoria naţională, dar şi “tunul” cu cele doua tunuri,arme periculoase care era cât pe ce să le şi importăm,ba să le şi ordonăm ,mai incolo: treceţi Prutul!
  Cauţionate aceste imbârligături de cine altul decât de domnul Flutur,cel care ştie de la aceeasi sursă “adevărata istorie a Bukowinei”,martir si mărturisitor de fag,neclintiti din codrul său ipotetic,cât să se mişte dumnealui,pe care i l-a lăsat herr Schweighofer ca loc de joacă…
  La precedenta sa trăsnaie,cea in care ,tot pe bază de imbarligătură, a subvenţionat cartea lu’ moş Ungureanu legionaru’ de la Câmpulng ,pe a cărei copertă se lăfăia ,ca soarele sfânt de pe cer,un anume Corneliu Zelea-Codreanu,un entomolog (dupa cum ne asigura editorul martirului si mărturisitorului,domnul Gâză) duios ca bunica noastră dinspre mama,deci cu acea ocazie a fost vizitat spontan de un anume domn Gitenstein,irlandez dupa nume,ambasador al unei ţări renumite prin imparţialitatea sa,care era cât pe ce să-I scoată definitiv din peisajul nu numai cultural ci şi politic… Dar insa ei s-au repliat frumuşel ,domnul Flutur nu stiuse nimic,nici cu partea din spate a kurului,el nu auzise de la veveriţe de antisemitism,cât despre domnul Gâză,acesta s-a dat lovit in aripă de către fiica unui odios torţionar,nici el nu ştia nimic,cum să fie antisemit moş Ungureanu,cel condamnat la moarte de 5 ori si executat doar de 3,14 ori??? Plus că el are preteni evrei,ceea ce nu se contestă,care îl verifica la os,la conformitate,adecă eşti,mă,cu noi sau impotriva noastra,la festivalul de la Corlata?
  Dar acum când va fi,că va fi,mă gândesc eu,n-o sa mai vină O’Gitenstein,nici numai este de resortul său,o să se intâmple ceva in sensul legii,cum o să mai scape? Că atunci l-au sacrificat şi pe bietul domn mr.(r) Vasile Ilie,a luat pe el totul – da,eu l-am sponsorizat,intr-un moment de neatenţie a domnului Flutur,unde-i cenuşa să mi-o pun in cap,daţi-mi o direcţie sinecurală,o ceva ,ca să mukles omar,nu mă mai vedeţi…
  Ipoteza de lucru:
  Se ia un doctor in istorie,se săreaza şi se pune la murat,pentru a fi folosit la trebuinţa; se mai iau şi alţi doctori,de orice,numa’ să fie buni,la trebuinţă; se mai ia şi un pădurar ,ne-doctor,insă folositor, dupa cum e rânduiala la pădurari!
  Pe care dintre aceştia i-ar sacrifica,la o adică,la foc mic,domnul care este responsabil cu cultura in gaul Suceava,responsabil in fapt,nu in drept,adecă dumnealui domnu’ dragusanul.rro?
  Eu ştiu răspunsul ,dar este mai palpitant să răspundeţi dvs.,domnule Al.Dima,in gând…
  Precum şi organele care au dureri de cap la cetit texte mai lungi dar n-au incotro si trebe să le cetească,nu numa’ sa le asculte,chiar netraduse,că aşa e misia…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: