Despre încăpăţânare

„Chiar nu ştii cui semăn aşa încăpăţânat?”, glumeşte, şi-mi dau seama că oricât m-am străduit, ani şi ani, oricât am crezut că am depăşit momentul ăla în care aş mai putea fi în situaţia de a mi se lipi o asemenea etichetă pe frunte, sentinţa e aceeaşi: „Eşti încăpăţânată”. Fiul meu spune despre mine că-s aşa şi admit că nu se înşală. „Pe ici, pe colo, şi anume în părţile esenţiale”, cum bine spus-a măria sa Caragiale, sunt încăpăţânată.

Înţeleg ce-l determină să-mi spună asta, ce-i alimentează verdictul: sunt cam conservatoare – chiar dacă-mi recunoaşte, cât de cat, progresele – , am „urme de gândire comunistă”, acolo, într-un colţ de creier (nu multe, dar suficient cât să-mi influenţeze comportamentul, atitudinea), nu ascult sfaturi (ale lui, ale altora) bine intenţionate şi documentate, nu-mi planific acţiunile. Mă radiografiază cinstit, dar cu bunăvoinţă. Îi dau dreptate, oricât mi-ar displăcea, şi mă consolez că e şi o parte bună în toată povestea aceasta.

Cât de departe merg cu încăpăţânarea o fi ştiind însă?

Ştie că nu contenesc a crede în oameni, chiar dacă am primit numeroase lecţii din care ar fi trebuit sa trag concluzia potrivit căreia investiţiile ar trebui să fie preponderent materiale? Ştie că le caut partea luminoasă şi că nu renunţ la a face asta decât atunci când eşecurile sunt prea evidente?

Ştie oare că mă încăpăţânez să zâmbesc, gândindu-mă că şi-aşa e prea multă suferinţă în lume şi că nu e cazul să o mai adaug şi pe-a mea, mai ales că rezolvarea se află, în multe situaţii, tot la mine?

S-o fi gândit că perseverez în ideea că nu vorba rece şi grea, ci şoapta lină e de multe ori mai cu folos?

M-o fi dibuit că-ncerc să-mi ţin spinarea dreaptă, deşi-mi vine uneori să parcurg în genunchi câte-o zi, câte-un drum?

Privesc în jur, văd că nu-s singura încăpăţânată, cu bune şi cu rele, ştiu prea bine asta.

Mulţi ani, încăpăţânaţi, vă urez!

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Un comentariu

  1. Chiar asa de-ar fi noi tot tinem la tine ….
    LA MULTI ANI !!! SI SANATATE

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: