Curtea Domnească din Suceava ar putea fi restaurată cu fonduri europene

> La iniţiativa eurodeputatului Mircea Diaconu, pragul de finanţare a fost dublat de la 5 la 10 milioane de euro, suma necesară proiectului

 Curtea Domnească din centrul municipiului Suceava ar putea fi restaurată cu fonduri europene după ce, la iniţiativa eurodeputatului Mircea Diaconu, pragul de finanţare a fost dublat de la 5 la 10 milioane de euro pentru proiecte de restaurare a obiectivelor de patrimoniu.

Primarul Ion Lungu declara, recent, că a fost întocmit un proiect în vederea finanţării restaurării Curţii Domneşti, în valoare de 10 milioane de euro, aşa cum i-a sugerat comisarul european Corina Creţu. Dar că a constatat ulterior că limita impusă de Comisia Europeană era de 5 milioane de euro şi că, în aceste condiţii, ar fi trebuit scoase mai multe puncte din proiect pentru ca acesta să se încadreze în limita impusă.

Eurodeputatul Mircea Diaconu a iniţiat însă un amendament care a fost adoptat de Parlamentul European şi care prevede dublarea pragului, de la 5 la 10 milioane de euro.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis News Bucovina de eurodeputatul Mircea Diaconu, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European (PE) a votat, la Strasbourg, în favoarea revizuirii a două limite de finanţare pentru proiectele de restaurare a obiectivelor de patrimoniu.

PE a dat astfel curs solicitării formulate de eurodeputatul Mircea Diaconu în raportul său „Spre o abordare integrată a Patrimoniului Cultural european”, document adoptat de PE în urmă cu 2 ani.

Potrivit sursei citate, pragul pentru monumentele de patrimoniu naţional a fost ridicat de la 5 la 10 milioane de euro, iar pentru monumentele de pe Lista UNESCO acesta a fost rectificat de la 10 la 20 milioane de euro. Amendamentul prin care s-a realizat revizuirea a fost depus în cadrul raportului cu privire la modificările resurselor pentru coeziunea economică, socială şi teritorială, elaborat de preşedinta Comisiei REGI, eurodeputata bulgară Iskra Mihaylova.

„M-am luptat timp de 2 ani pentru ridicarea acestui prag care este de o importanţă crucială pentru investiţiile în patrimoniul cultural. Concret, în forma iniţială a regulamentului, proiectele de restaurare nu puteau să depăşească 5 şi, respectiv, 10 milioane de euro – cost total al proiectului. Nu se poate derula un proiect corect de restaurare pe un monument de interes naţional sau european cu aceste sume” a declarat Mircea Diaconu.

www.romanidecentenar.ro

Conform eurodeputatului român, îmbunătăţirea acestor criterii de referinţă în alocarea fondurilor europene este urmare atât a solicitărilor oficiale şi întrevederilor pe care le-a avut cu Tibor Navracsics, comisarul european pentru Cultură şi Educaţie, şi Corina Creţu, comisarul pentru Dezvoltare Regională, cât şi a strânsei colaborări cu membrii Comisiei REGI.

„Limitele de finanţare anterioare au fost impuse în mod artificial de Comisia Europeană, în practică ele blocând proiecte de restaurare care ar fi putut beneficia de fondurile alocate în acest sens. Mai mult, la nivel de strategie pe termen lung, dacă operatorii culturali nu puteau accesa fonduri pe linia politicii de coeziune, sumele rămâneau nealocate, oferind Comisiei posibilitatea de a propune şi mai puţine fonduri pentru cultură şi patrimoniu în următorul cadru financiar. Sper din tot sufletul ca aceste informaţii să fie auzite şi acasă. De foarte multe ori am pierdut şanse importante pentru că ne-am informat sau am reacţionat târziu…” a adăugat Mircea Diaconu, îndemnându-i pe operatorii culturali români să profite de această oportunitate.

Reamintim că studiul de fezabilitate pentru proiectul restaurării Curţii Domneşti din Suceava a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena Teatro SL, iar lucrările de construcţii montaj ar costa 9 milioane de euro.

Potrivit proiectului, Curtea Domnească va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă, în forma literei U, ce va folosi zidurile actuale, păstrând arhitectura medievală, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil, dotat cu utilităţi pentru turişti, sală de recepţie, expoziţie permanentă, sală pentru expoziţii temporare, dar şi un centru de studii medievale.

CJ Suceava a aprobat, în 2011, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti.

Autorităţile sucevene doresc ca, prin acest proiect, Curtea Domnească, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare fiind refăcute din piatră şi cărămidă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Mutu&Roata says:

  Grijă mare, spre foarte mare,domnu’ Ursu&Asoc.,aici este ocazia de a găsi ,la locul potrivit, un nou exemplar al colecţiei de săbii (spade,mă rog…) din arsenalul lui Stefan cel Mare şi,cu oleacă de diligenţă,adică strădanie,s-ar mai putea găsi una-alta,ceva piese din garderoba Mariei-Voichiţa,telefonul ei mobil cu cristale Zwarowski,altele,numa’ bunavoinţă să fie! Că nu se poate,domnu’ Ursu,să nu-şi fi lăsat Stefan ,şi la această Curte Domnească,o ceva,acolo,ca pentru dvs.,că de ce numa’ la Vaslui,de se miră şi ăia că nu şi-au dat seama că de mult bine s-au scăpatu expediind contrafacerea la proşti,la Suceava,tre’ sa fie si aici ceva,vreo spadă minunată,facută la strung de catre organele din vremea aceea,chiar cu precizări,pusă pe vreo poliţă din debara,intr-o baie de ulei de fag (cum altfel???),special pentru mandatul verde al lui Flutur!
  Altfel,este bine că lucreaza pentru imaginea dumnealor,adecă a lui Ursu&Lungu&Flutur,mari români verzi,atât Mircea Diaconu cât si Corina Creţu,asta numa’ ca urmare a faptului că şi lor domnul Flutur LE-A SPUS,le-a cerut ,a arătat că…,când ierea dumnealui la Lwow,in tradiţioanala vizită saptamânală de lucru si de ziceri&cereri,la drâmbă si la goarnă.
  Căci acolo locuieşte Moş Crăciun al său,ăla care ii face dumnealui centura,inca din 2012,groapa de gunoi de la Mestecăniş,pârtia de schi de sub musteaţa zbârlită a lui Mihăiţă Negură,dupa reţete consacrate: se arată ca vom face imediat ce ne alegeţi,chit că este vorba despre promisiunea faptei altuia,apoi te duci la Lwow şi strigi că ,iaca,eu le-aş face,le-aş fi făcut,dar nu se poate ,că uite potlogarii ăştia nu le-au plătit,deoarece e ca la cârciuma din Comaneşti:eu fac comanda de centură jintuită ,de una-alta,astept cât astept să platească vreunul care trece pe-acolo,apoi bag cardul politic in fantă şi ,dacă nu se misca banul, vă ia mama dracu’!
  Pe calea asta o să va fac si metrou,cale ferată de la Baltica la Marea Neagra,cu ecartament măsurat cu kliupa lui Iwan,pretenul meu de la Cernivţi,poate si cu oprire in stăţiile pe care,in graba reformei,le-am desfiinţat in primul mandat ,cele de la Putna-Nisipitu, că era exagerată viermuiala de turişti care veneau acolo cu trenul,plus că s-a constatat ştiintific de către savanţii de la Hilişeu-Horea că prea mult tren strică la ten si favorizează guşa,din lipsă de iod,că la ce le trebe lor cale ferată ,dacă nu la guşă???
  Dar ,revenind la Curtea Domneasca,poate să aveţi mai mult noroc acuma,domnu Ursu,să găsiti sau să puneţi din timp o altă sabie, unde trebuie ca să fie gasită de catre o comisie independenta de la CCB,trebe să vă consultaţi cu expertul dvs. in contrafaceri,cu domnul drăguşanul.rro, să vă spună el cum e cu “adevărata istorie a Bukowinei”,aia clasificată,pe care o ştiti doar dvs. si cadrele de incredere de la Muzeu&CJ,astăzi si mâine!
  Că cu asta pe care aţi expus-o acuma,contrafacerea,(pentru care inca nu v-a deranjat nimeni ,insa timpul nu-i pierdut…) v-aţi cam făcut de kkt,se poate demonstra că este o contrafacere de duzină cu probe!
  Deoarece daca tot mobilizaţi atâtea fonduri europene,trebe să va gândiţi din timp şi la raionul de spade din incintă,anume ce-cum o dregem ca să para aidoma,adecă identic-naturală…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: