Cine îl manipulează pe Mihai Şora

De când a început seria asta nouă de proteste, – şi ce proteste! – puterea politică îi acuză pe protestatari că nu sunt bine informaţi şi fac jocurile unor forţe obscure şi străine. Sub nicio formă n-ar recunoaşte că greşeşte şi, ca să nu se vadă fundătura în care a intrat pe mâna unor veleitari, dă vina pe Soros, pe multinaţionale şi pe agenturi străine. Aceleaşi agenturi care l-au doborât şi pe Ceauşescu nu-i iartă nici pe actualii lideri.

Astfel, sutele de mii de protestatari ieşiţi în stradă sunt mereu acuzaţi că nu cunosc noile reglementări ale sistemului justiţiar, că de fapt sunt prostiţi de inşi interesaţi să destabilizeze România, că sunt momiţi cu bani de aventurieri veniţi de prin Turcia sau din Maidanul ucrainean, de infiltraţi ai serviciilor secrete ale nu ştiu cui, că au fost puse la bătaie sume imense de bani pentru a-i motiva pe demonstranţi şi a schimba puterea politică legitimată prin vot în decembrie anul trecut.

Mi-i şi imaginez pe filosoful Mihail Şora, pe actorul Victor Rebengiuc, pe poeta Ana Blandiana şi pe atâtea alte personalităţi ieşite alături de mulţimile protestatare pentru că le pasă de viitorul României cum au semnat ei statele de plată ale agenturilor străine sau ale multinaţionalelor şi şi-au vândut pe trei arginţi prestigiul moral câştigat prin opere de prestigiu. N-ar fi totuşi decent să acceptăm că în România există nu numai o populaţie uşor de prostit cu găleţi roşii, pungi de zahăr şi pet-uri de ulei, ci şi oameni integri, cu convingeri civice sincere şi puternice, patrioţi cu dragoste de neam şi ţară?

Ba chiar activiştii de partid şi televiziunile de casă au „descoperit” între demonstranţi fel de fel de figuri compromise, bătăuşi de profesie, aventurieri internaţionali, inşi cu mulţi bani nu se ştie de unde, dar gata să-i manipuleze pe cetăţenii naivi şi să-şi atingă scopurile bătăliei cu PSD care vrea binele poporului…

Să apelăm la metoda falsei inducţii: 1. „caracatiţa statului paralel” îi plăteşte pe protestatari: nu s-a prezentat absolut nicio dovadă; 2. în stradă nu sunt oameni săraci, nu sunt pensionari care-şi duc traiul de azi pe mâine, nici inşi care trăiesc din ajutoarele date de social-democraţi cu atâta mărinimie, nu sunt nici inconştienţi, nici analfabeţi uşor de păcălit, ci segmentul de vârf al societăţii, studenţi, angajaţi în sfera privată unde se cer competenţe, lucrători cu înaltă calificare, maturi şi pensionari cu studii medii şi superioare făcute pe bune… 3. Or fi fiind şi săraci, inclusiv cu duhul, dar n-au ieşit la proteste pentru a primi recompense, ci pentru a salva Justiţia şi România.

Să mai încercăm o falsă ipoteză: dacă actuala majoritate n-ar fi atentat la independenţa magistraţilor, nici la buzunarul cetăţenilor şi al companiilor prin noul regim fiscal, iar cei cu dosare penale s-ar fi prezentat ca tot românul în faţa judecătorilor, ei bine, coaliţia PSD – ALDE – UDMR îşi putea vedea liniştită de guvernare fără a mai fi deranjată de picior de demonstrant.

Din păcate, după chipul şi asemănarea lor, liderii majorităţii de guvernământ îşi închipuie că toţi cetăţenii sunt lipsiţi de discernământ şi aşteaptă pomană, că în România câştigătorii alegerilor nu mai trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării, că orice se poate băgând frica în poporeni, că se poate cumpăra, mitui cu bani orice, că toţi cetăţenii trebuie să iubească cu nestrămutată mândrie PSD şi pe Liviu Dragnea, ca pe vremuri PCR şi pe Ceauşescu.

Cât despre protestatarii care cad în păcat dorindu-şi „o ţară ca afară”, nu poţi să faci propagandă că sunt „băştinaşi cu pretenţii occidentale”, nici că sunt „mercenari ieftini ai unor cauze străine” de moment ce ei luptă împotriva nedreptăţilor, a hoţiei şi a corupţiei, iar în România se fură, nu glumă. Şi nu o spun eu, ci toate instituţiile statului, UE şi organismele financiare internaţionale. Căci dacă nu s-ar fura, am fi scăpat de mult de spectrul sărăciei. Sau trebuie să ne cinstim de acum înainte hoţii şi corupţii?

Ceea ce doare, însă, este terfelirea în noroiul politicianist a puţinilor intelectuali – lideri de opinie precum filosoful Mihai Şora, cel ce la 101 ani a ieşit alături de semeni împotriva unei puteri discreţionare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: