Voroneţul, la vreme de hram

Ambele hramuri ale Mănăstirii Voroneţ prind perioade reci ale anului – cel din primăvară, de Sf. Gheorghe, câteodată, precum în acest an, bucurându-se de soare, dar şi de…fulgi. Fulgi cădeau şi în dimineaţa zilei de ieri, când obştea şi-a sărbătorit hramul cel de inimă, care onorează ziua din calendar a Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, cel căruia i se datorează ideea întemeierii mănăstirii de către un alt sfânt al acestui pământ moldav, Sf. Ştefan cel Mare.

Aşadar, aceştia sunt ctitorii mănăstirii, cărora noi, cei de astăzi, o adăugăm pe stareţa mănăstirii – şi istoria va consemna aceasta în calendarele ei – , Maica Stavroforă Irina Pântescu, sub orânduirea căreia mănăstirea cea veche, dată pierzaniei de imperialii habsburgi după ocuparea Ţării de Sus a Moldovei, a redevenit cetatea ocrotitoare a celebrei biserici a Voroneţului.

Cu toate variaţiile vremii la timp de hram, sălăşluieşte la locul slujbei şi în trapeză căldura pe care monahiile din jurul atotrăzbătoarei maice stareţe au înstăpânit-o încet, încet, pe măsură ce au recucerit şi reconstruit locurile specifice unui locaş mănăstiresc. Căldură împărtăşită şi de mulţii prieteni ai mănăstirii, fideli ceasului de praznic organizat de aceasta, mulţi dintre ei înşişi adevăraţi ctitori ai actualului aşezământ, oameni care au sărit în ajutorul obştii decise să-şi reorganizeze cuibul cel vechi.

Este, se pare, pentru prima dată – aşa îşi aminteşte maica stareţă Irina Pântescu – când nu slujeşte Sf. Liturghie ÎPS Pimen, chemat la Bucureşti, la lucrările Sf. Sinod. Chiriarhul l-a desemnat pe PC Daniel Horga, consilier administrativ la Centrul Eparhial, să-l reprezinte la slujba de obşte şi la cele care au urmat.

La slujbă şi-au reprezentat instituţiile şi dna Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului, şi Mihai Grozavu, consilier judeţean. Au slujit alături de maicile obştii şi de preoţii care mai întotdeauna îmbracă straiele pentru a liturghisi aici, maici stareţe de la mănăstirile de maici din eparhie, ca şi părintele protopop al Câmpulungului Moldovenesc, prea cucernicul Aurel Goraş.

În trapeză s-au adunat câteva zeci de prieteni, invitaţi la agapa de obşte. A impresionat în final slujba de pomenire a morţilor, bogata listă de voievozi, doamne, domniţe, mitropoliţi, alte înalte feţe bisericeşti, vorbind de la sine despre istoria aleasă a mănăstirii. Când s-a cântat „veşnica pomenire”, întreaga sală era un tot, rotunjit de o mare de mâni sprijinindu-se pe umerii celor din faţă, expresie concretă a comuniunii create în acel spaţiu.

„Mulţumesc că aţi fost alături de noi ca să-l cinstim pe Daniil Sihastrul, a spus în încheiere Maica Stareţă Irina Pântescu. Şi să ne vedem la porţile Raiului….”.

Cei de faţă au primit în dar volumele „Sfinţi români din Bucovina” şi „Viaţa şi faptele Mitropolitului Grigorie Roşca (1478-1570)”, acesta din urmă semnat de basarabenii Andrei Eşanu şi Valentina Eşanu. Maica Stareţă Irina Pântescu şi protopopul Aurel Goraş au dat autografe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: