„Plăieşii”, a 11-a lecţie de istorie eroică

Asociaţia „Cultul Eroilor”, filiala Suceava, a scos recent pe piaţă numărul 11 al revistei „Plăieşii”, încă o lecţie de caldă şi recunoscătoare istorie predată de colectivul de redacţie cititorilor pentru care trecutul eroic al României spune poate mai multe decât prezentul.

Publicaţia debutează sub semnul celor 100 de ani de la marele război de întregire a neamului din anul 1917. Un material amplu, pe mai multe pagini, redă cu mărturii istorice contextul tragic în care în România a sunat mobilizarea în 1916, campania militară a armatei române din 1917, figurile generalilor care au condus-o în eroicele lupte de la Mărăşti, Oituz şi Mărăşeşti, rezistenţa şi îndârjirea trupelor româneşti care au dat cel mai concret şi dramatic sens lozincii „Pe aici nu se trece”, dar şi ordinul de zi al Regelui Ferdinand către armată, după cele trei bătălii, onorând vitejia ostaşilor şi sacrificiul celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea patriei.

În acelaşi număr 11 al revistei „Plăieşii” este publicat un fragment din jurnalul de război al Regimentului 16 Infanterie „Suceava” din perioada 12 august – 30 decembrie 1916, sunt rememorate figurile Ecaterinei Teodoroiu, „singurul erou la feminin”, veteranului Dumitru Popovici din Mitocaş, care a luptat la Mărăşeşti, şi eroului Ionel Tescariu, din Fălticeni, împuşcat în inimă la Cotul Donului, toate chipuri eroice ale istoriei noastre.

Într-un alt articol este prezentată ceremonia organizată de Asociaţia „Cultul Eroilor” Suceava la împlinirea a 100 de ani de la jertfa eroului slt. (p.m.) Ion Grămadă, desfăşurată în preajma locului de odihnă veşnică din Cimitirul „Pacea” din municipiul Suceava.

Bravul erou slt. (p.m.) Ioan Grosaru, din Păiseni, comemorat de autorităţi, foşti camarazi, elevi militari în satul natal, la 10 ani de la sacrificiul său în Irak, odată cu sfinţirea monumentului dedicat de Primăria Cornu Luncii tuturor eroilor locului, şi-a găsit un alt loc în paginile revistei.

 Cititorii se pot confrunta de asemenea cu informaţii privind adevărul despre istoria antică a României şi cu câteva mărturii faimoase despre războinicii daci.

Realizările demne de respect şi laudă ale maistrului militar principal (r.) Dumitru Davidel, vicepreşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”, filiala Suceava, omul mereu de „partea binelui”, ajuns cu pas sprinten la 80 de ani, încheie numărul 11 al revistei „Plăieşii”, publicaţie ce rezistă eroic, solid, concret, pentru neuitarea celor care au onorat cu fapta, cu exemplul personal, cu preţul vieţii, ţara în care s-au născut, au iubit-o şi o iubesc mai presus de orice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: