Grupul „Rădăuţiul Civic” cere parlamentarilor de Suceava să respingă modificările aduse legilor justiţiei:

Nu fiţi părtaşi la întoarcerea României în timp !

Grupul „Rădăuţiul Civic” a solicitat duminică parlamentarilor suceveni, printr-o scrisoare deschisă, să respingă, la votul din Parlament, modificările aduse legilor justiţiei şi să convingă şi pe ceilalţi parlamentari să nu voteze aceste proiecte de lege, pentru ca justiţia să rămână independentă.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor din judeţul Suceava:

„Către Doamnele şi domnii senatori şi deputaţi ai judeţului Suceava,

«Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere» spunea Regele Mihai I al României.

Începem prin a vă spune că am fi scris aceste rânduri indiferent de cine s-ar fi aflat la guvernare şi în opoziţie pentru că independenţa justiţiei şi respectul faţă de statul de drept şi democraţie nu au culoare politică. Vă trimitem această scrisoare îngrijoraţi de stadiul în care au ajuns modificările legilor justiţiei în Parlamentul României, dar mai ales de recentele modificări anunţate pentru Codul penal şi Codul de procedură penală, în considerarea calităţii dumneavoastră pe care o aveţi, cea de reprezentanţi ai poporului român şi mai ales ai cetăţenilor din judeţul Suceava.

La Rădăuţi, în luna iunie a acestui an, am pus baza grupului de iniţiativă «Rădăuţiul Civic» pentru că ne dorim să înapoiem ceva comunităţii noastre, să contribuim, fiecare după posibilităţi, la a avea un oraş modern, bine guvernat, cu cetăţeni educaţi şi activi, cărora le pasă de comunitatea lor şi se implică fără a aştepta nimic în schimb.

Domnilor deputaţi şi senatori ai coaliţiei majoritare,

Aţi jurat să apăraţi democraţia din această ţară, să respectaţi Constituţia şi legile ţării. Luni, în data de 18 decembrie, este programată şedinţa Comisiei speciale comune pentru a da raportul pentru cele trei legi, urmând ca acestea să fie trimise plenului Senatului. Atât societatea civilă, cât şi aproape întregul corp al magistraţilor au tras semnale de alarmă cu privire la aceste modificări şi punerea în pericol a independenţei justiţiei în nenumărate rânduri. Cu toate acestea, dezbaterile au continuat necontenit, chiar şi în zile de doliu naţional, uitând parcă de moştenirea morală lăsată de ultimul monarh al României. În cursul zilei de ieri (sâmbătă – n.red.), milioane de români au vorbit despre modelul de decenţă şi moralitate lăsat de Regele Mihai, despre recâştigarea demnităţii, de care România are atât de multă nevoie.

Aţi votat fără nicio reţinere cele trei propuneri legislative de modificare a legilor justiţie în Camera Deputaţilor, la unison. Oare acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul Senatului? Aţi fost aleşi de cetăţenii acestui judeţ pentru a le reprezenta interesele, interesele societăţii, nu interese particulare, personale sau de grup. Modificări ale codurilor penale precum eliminarea unor mijloace de probă, incriminarea aducerii la cunoştinţă publică a organelor de urmărire penală a activităţii lor sub pretextul transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie sau momentul aducerii la cunoştinţă a calităţii de suspect vor întoarce efectiv România în timp.

Domnilor parlamentari,

Sunteţi în aceste poziţii de demnitate publică pentru a arăta cetăţenilor un model real de reprezentare şi de a găsi soluţii la problemele lor şi ale judeţului nostru, prin legile pe care le adoptaţi şi care ni se aplică nouă, tuturor românilor. N-ar trebui oare ca moralitatea să fie pe primul loc atunci când discutăm despre a lua decizii pentru ceilalţi, ca ea să fie deasupra tuturor? Judeţul Suceava pe care îl ştim noi este populat de oameni cinstiţi şi muncitori, oameni care cred în modele autentice şi care speră la un viitor mai bun.

Fără o justiţie independentă care să poată asigura linişte socială şi să-i poată trage la răspundere pe cei care încalcă legea şi care păgubesc banul public, nu suntem altceva decât o democraţie eşuată. Nu fiţi părtaşi la întoarcerea României în timp! În istoria acestui popor au fost momente în care aleşii, ca dumneavoastră, au avut de luat decizii dificile, aşa cum a fost şi anul 1989. Puterea nu e eternă, iar acest vot este posibil să fie unul dintre momentele în funcţie de care istoria vă va judeca.

Vă cerem astăzi, domnilor şi doamnelor parlamentari, în ultimul ceas, să respingeţi aceste legi toxice pentru tot progresul făcut de România spre o justiţie independentă şi să vă convingeţi colegii să voteze împotrivă!

Fiţi demni de funcţia pe care o aveţi şi arătaţi sucevenilor că vă pasă de justiţie şi de democraţia din această ţară, pentru că istoria nu uită”.

Scrisoarea deschisă este semnată de membrii grupului de iniţiativă „Rădăuţiul Civic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: