La Vatra Dornei, lumină şi culoare pe simeze

Când vin Bercea şi Bodnar
Se umple Casa de lumină,
Căci sunt artişti cu mare har
Din mândra noastră Bucovină.

Prefaţez cu aceste cuvinte simple exprimarea sentimentului de profundă bucurie pe care au trăit-o cei care au fost prezenţi la vernisajul expoziţiei de pictură cu lucrări semnate de Radu Bercea, Ioan Bodnar şi Carmen Ohmt, care s-a deschis recent la Casa de Cultură din Vatra Dornei. Fie că a fost vorba de peisaje de iarnă sau de toamnă, de flori, de pictură nonfigurativă, cuvântul care exprimă cel mai bine atmosfera degajată de lucrările de pe simeze este lumina, starea de bine, de bucurie a sufletului şi de încântare a ochiului, pe care aceste lucrări le transmit privitorilor. Participanţii la vernisaj – scriitori, membri ai filialei” „Arboroasa” a ACPBB, prieteni şi admiratori ai pictorilor, profesori, elevi ş.a., au fost întâmpinaţi de gazda evenimentului, directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, care a prezentat activitatea celor trei artişti, cu menţiunea că Radu Bercea şi Ioan Bodnar au mai expus la Vatra Dornei, ei fiind consideraţi prieteni apropiaţi ai dornenilor (opinie pe care şi domniile lor au împărtăşit-o), iar Carmen Ohmt este prezentă pentru prima dată într-o expoziţie.

Cu talentul oratoric deja cunoscut, cu pertinenţă, prof. Victoria Ostaficiuc s-a referit la lucrările celor trei artişti. „Pictura nonfigurativă semnată de Carmen Ohmt este deschisă la multiple interpretări, exprimă trăiri fierbinţi: durere, bucurie, speranţă, veselie etc., vizibile în tuşe viguroase, cu forţă artistică. Radu Bercea este un explorator al drumurilor artelor şi al drumurilor Terrei, care se întoarce cuminte, de fiecare dată, acasă, în Bucovina. Lucrările sale sunt expresia unei ierni blânde, luminoase, cu imagini specifice locurilor: căsuţe, uliţe acoperite de zăpadă, cerul – care poate fi de orice culoare conform viziunii artistului, ochiului său interior. Lucrările despre toamnă ale lui Ioan Bodnar degajă şi ele multă luminozitate, pornind de la auriul frunzelor, de la mesteceni, de la soarele blând filtrat printre copaci. Florile sale sunt intens colorate, aşa cum sunt toate florile, excluzându-le pe cele albe, care au irizări transparente. Este o expoziţie complexă şi completă, care conferă confort spiritual şi artistic deosebit” a spus, printre altele, prof. Ostaficiuc. Cunoscutul pictor David Croitor a rememorat modul în care i-a cunoscut pe cei trei artişti, a vorbit despre colaborările din tabere şi expoziţii şi a caracterizat prin două cuvinte lucrările de debut semnate de Carmen Ohmt: „ardere şi explozie”. Pictoriţa Valentina Anechitei Petrescu a subliniat faptul că „în artă nu e niciodată prea târziu”, cu referire la debutul lui Carmen Ohmt, şi a mai menţionat: „Paleta cromatică din aceste lucrări denotă tinereţea sufletească a artiştilor, ne transpun în frumuseţea mirifică a copilăriei”. Scriitorul dornean Gruia Ungurian a dedicat artiştilor prezenţi un poem.

„Am ales să expun pentru prima dată la Dorna, îl consider un oraş cultural fierbinte” a spus pictoriţa Carmen Ohmt şi a mulţumit celor care au încurajat-o să lucreze şi să expună. Maestrul Radu Bercea a mărturisit că aici se simte „acasă”, dornenii fiindu-i apropiaţi de suflet, iar Ioan Bodnar a exprimat aceleaşi sentimente de prietenie, cu menţiunea că a dorit să transpună pe pânze poveşti dragi tuturor şi că a urmărit, ca orice artist, să promoveze Bucovina şi România în lume. „Să vă ningă cu flori în suflet!” a urat artistul, frumuseţea urării fiind impresia pe care ne-a lăsat-o această expoziţie, ca un dar înainte de sărbători.

Directoarea Casei de Cultură a expus pentru cei prezenţi bogatul calendar al manifestărilor ce se vor desfăşura la Vatra Dornei până la Anul Nou.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: