Să nu ne uităm înaintaşii !

Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus are deja o statornicită tradiţie în organizarea manifestărilor pe teme de evocare a evenimentelor importante din istoria neamului nostru, a unor personalităţi româneşti, în general, şi a celor bucovinene, în special. În plus, formaţii artistice sau interpreţi individuali din acest liceu pot fi întâlniţi şi la manifestări culturale care sunt organizate în multe localităţi din România, dar şi în Basarabia noastră şi partea de nord a Bucovinei istorice.

Recentul prilej cu care liceul a organizat o nouă activitate de excepţie a fost comemorarea a 55 de ani de la trecerea la cele veşnice a distinsului patriot şi cărturar Ion Nistor, personalitate  care a dat şi numele liceului vicovean. Cu prilejul atribuirii numelui de  Iacob Putneanul  cabinetului de religie de la liceul susmenţionat, s-au întâlnit la acest liceu personalităţi ale Bucovinei, printre care doamna academician Alexandrina Cernov, arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, părintele spiritual al liceului, preoţii care predau orele de religie în liceu, preoţii parohiilor oraşului şi reprezentanţi ai primăriei din localitate. Cum filiala noastră se numără printre organizatorii manifestării, a fost invitată şi o delegaţie a SCLRB de la Rădăuţi. Am răspuns cu bucurie acestei invitaţii.

Domnul Angelo-Cătălin Barbuţă, directorul liceului, a deschis manifestarea prezentând invitaţii, apoi a dat cuvântul acad. Alexandrina Cernov. Deşi afectată puternic de accidentul pe care l-a avut recent, doamna Cernov ne-a spus cu mare bucurie: „Am avut marea onoare de-a fi invitată şi la această manifestare de suflet. Ion Nistor a fost profesor la Universitatea din Cernăuţi, fiind coleg cu Sextil Puşcariu. Ambii, în acele momente grele pentru Bucovina, au militat pentru înfiinţarea unei catedre în limba română, lucru care s-a şi îndeplinit. Marele necaz este că la Universitatea din Cernăuţi nu se mai predă istoria în limba română. Sunt bucuroasă că lepturariile scrise de Aron Pumnul se mai păstrează la Mănăstirea Suceviţa”. A vorbit apoi despre pregătirea şi desfăşurarea Unirii Bucovinei cu Patria-Mamă, amintind aici şi de activitatea lui  I.G. Sbiera. Ne-a vorbit apoi despre cartea lui Ion Nistor „Amintiri din perioada Marii Uniri”, pe care a şi prezentat-o ca pe o relicvă, ca şi cartea  „Din comoara mea de amintiri” a dnei Oltea Nistor, fiica lui Ion Nistor.

Un emoţionant cuvânt a rostit şi doamna Magdalena Josa, secretar al primăriei Vicovu de Sus, reprezentanta acesteia, care ne-a transmis salutări din partea executivului, asigurându-ne că liceul din oraş va primi şi-n continuare acelaşi sprijin ca şi până acum. Activitatea educativă este în permanenţă în  atenţia aleşilor oraşului.

Părintele Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, şi-a început cuvântul cu o întrebare adresată doamnei academician: este dispusă ca în anul 2018, anul Marii Uniri, să-i însoţească pe unde vor colinda pe pământul românesc? Răspunsul a venit prompt şi răspicat: DA! Am înţeles că în anul viitor reprezentanţii liceului, împreună cu delegaţia mănăstirii, vor fi prezenţi într-un  itinerar foarte interesant pe pământul întregii Românii. I-a amintit că pe 28 noiembrie va fi la Cernăuţi cu reprezentanţii liceului, pentru a cinsti această zi importantă din viaţa Bucovinei. A lăudat elevii şi profesorii liceului pe care, pentru tot ce fac, i-a numit „destoinici urmaşi ai celebrilor lor înaintaşi şi că este foarte mândru ori de câte ori trece prin faţa liceului, când îi întâlneşte pe aceştia sau aude c-au mai făcut ceva frumos.”

A menit ca liceul să fie hărăzit cu profesori şi elevi destoinici, urându-le să aibă permanent ochi senini. A propus apoi să ne unim forţele pentru ca în anul 2018 să mergem pe urmele înaintaşilor noştri, în locurile în care au activat. Să punem în practică vorbele:  „Să ştergem praful de pe cronice bătrâne”. Înaintaşii noştri au făcut prea multe şi cu mari sacrificii ca noi să-i uităm. Să nu ne aducem aminte de ei şi de faptele lor doar din când în când, cu anumite prilejuri. Să ne amintim continuu de ei. Ca reprezentant al SCLRB am transmis participanţilor salutul Consiliului Director şi felicitări pentru tot ce-au făcut şi fac pentru Bucovina şi România. Am evocat vizita organizată la Cernăuţi de un grup de membri, când domnul ex-deputat Mircea Irimescu ne-a prezentat multe din edificiile din aceast oraş, cu toată istoria lor. A fost un lucru foarte bun şi merită repetat pentru că mai sunt încă multe de ştiut despre istoria Cernăuţilor.

Domnul profesor Cristinel Puha, preşedintele filialei locale a SCLRB, a comentat citatul lui Alexandru Zub despre Ion Nistor. A evocat apoi activitatea profesorului Ion  Nistor la Universitatea din Cernăuţi, precum şi detenţia la care a fost supus, precum şi, în general, prigoana la care a fost supus profesorul Ion Nistor, ca şi familia sa, de către regimul comunist din România.

A intrat apoi în scenă  Grupul Vocal „Ai lui Ştefan noi oşteni”, care a prezentat un superb moment de muzică patriotică. Sub conducerea profesorului Vasile Schipor elevii, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare locale,  au interpretat mai multe cântece patriotice. Grupul vocal a fost acompaniat şi de un grup instrumental, format tot din elevi ai  liceului. Concerte vor fi foarte multe în perioada următoare la Vicov, Cernăuţi, Chişinău şi în foarte multe alte localităţi din România.

A fost prezentată elevilor o expoziţie foto intitulată „Bucovina în Marele  Război”, pregătită de dr. Mihai-Aurelian Căruntu de la Muzeul Bucovinei. Pe mai multe planşe, format mare, sunt afişate fotografii de epocă, însoţite de texte care evocă perioada din istoria Bucovinei de la data de  28 iunie  1914, data asasinării succesorului la tronul Austro-Ungariei, şi până la 3 noiembrie 1918, data la care se încheie armistiţiul şi ostaşii Grăzii naţionale se întorc acasă, în Bucovina.  Această expoziţie este itinerantă.

În finalul activităţii, domnul director Barbuţă a precizat că prin activitatea de astăzi au fost deschise manifestările din cadrul „Zilelor liceului”, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să fie organizate mai multe activităţi cu elevii liceului şi pentru ei. Iar domnul Cristinel Puha a prezentat programul acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri, care vor fi organizate în cadrul filialei Vicovu de Sus. La o agapă prietenească am comentat îndelung cele văzute şi auzite, totodată croind şi planuri pentru viitor. (Foto: elev G.GORBAN)

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI