La Vatra Dornei

Cărţi şi muzică, într-o seară magică

Se spune, pe drept cuvânt, că apariţia unei cărţi este o sărbătoare, întrucât este un triumf al cuvântului frumos, un loc de întâlnire al ideilor generoase, al poveştilor cu tâlc, un spaţiu al întrebărilor şi al răspunsurilor (sau aşa ar trebui să fie!…). La o asemenea sărbătoare au participat de curând dornenii (scriitori, profesori, elevi, membri ai „Arboroasei”, alţi iubitori de poezie), la Casa de Cultură „Platon Pardău”, gazda lansării a patru cărţi de poezie semnate de Cătălina Orşivschi.

Cunoscută în spaţiul literar mai ales ca umoristă – este membră a Uniunii Epigramiştilor din România, a Academiei Libere „Păstorel” din  Iaşi, posesoare a 36 de premii pentru literatură umoristică (poezie, epigramă, fabulă), a Premiului Uniunilor de Creaţie din Republica Moldova, la Salonul Internaţional de carte pentru copii şi tineret, 2014 – Cătălina Orşivschi a primit recent premiul Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru volumul de poezie lirică „Pe cărările sufletului meu”. Acest volum de poezie umoristică „Realităţi pe unde vesele”, dar şi două recent apărute cărţi de poezie pentru copii, „Abecedarul şcolarului poznaş” şi „La joacă printre cuvinte”, au fost lansate la recenta întâlnire. Am prezentat succint activitatea literară a autoarei care este, din acest an şcolar, profesor la Clubul Copiilor din Vatra Dornei, unde conduce cercul de artă textilă şi origami, o activitate deja îndrăgită de copiii din oraş.

Despre cărţile lansate a vorbit pr. dr. prof. univ. dr. Mihai Valică, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, care a remarcat buna stăpânire a limbii române, a mijloacelor artistice, tematica variată a poemelor, ce denotă o atentă privire asupra lumii în care trăim. „Impresionează dimensiunea civică şi socială a poeziei. Aceste scrieri au scopul de a corecta defecte umane” a spus pr. Valică, subliniind în continuare calitatea deosebită a poeziei pentru copii, „în care se regăsesc cei mici, dar şi cei mari, părinţi şi bunici”. Elevii Maria Barbir, Alexia Bodnar, Denisa Rusu, Maria Dănilă Spânu, de la cercul pe care-l conduce Cătălina Orşivschi, dar şi Matei Ţilică, venit de la Câmpulung cu părinţii pentru a participa la activitate, au recitat din versurile profesoarei lor şi au oferit participanţilor o surpriză: o frumoasă urătură intrpretată de Tania şi Maria.

Volumele „Pe cărările sufletului meu” şi „Realităţi pe unde vesele” au fost prezentate de scriitorul Gheorghe C. Patza. Referitor la primul volum, vorbitorul a subliniat: „Citind poeziile Cătălinei Orşivschi, vom călători pe o întreagă reţea de cărări ale unui suflet complex şi sensibil, cărări mai mari, cele cu caracter general, sau mai mici, respectiv  pasiunile cele mai specifice unei fiinţe umane, protagonistă fiind însăşi creatoarea, care se dezvăluie cititorului în alcătuirea sa intimă, sufletească. Referitor la tematică, sunt poeme dedicate lui Eminescu, poezii patriotice, dedicaţii pentru Bucovina, pentru bunici, pentru mama, despre costumul naţional sau Muzeul Oului din Vama,  „albume cu amintiri” de dragoste etc. Volumul ce conţine poezie umoristică „Realităţi pe unde vesele“  dezvăluie o altă latură a personalităţii artistice complexe a  autoarei, „umorul, spiritul critic şi satiric, cu ample tendinţe moralizatoare”. Ironia ei se îndreaptă mai ales asupra bărbaţilor, dar nu este ocolit nici sexul frumos. Autoarea se dovedeşte o bună cunoscătoare a literaturii populare, foloseşte proverbe şi zicători, cuvinte dialectale. Volumele acestea, toate scrierile autoarei o consacră drept „o poetă reprezentativă pentru Bucovina” a conchis Gh. C. Patza.

Volumele de poezie pentru copii au fost prezentate de poeta Anica Facina. „Tematica poemelor din primul volum –„Abecedarul şcolarului poznaş” – este tributară profesiei autoarei, care înţelege atitudinea copilului faţă de lume. „Întâlnim teme precum: patriotismul – deloc perimat –, dragostea pentru lectură, preocuparea pentru activităţile şcolăreşti, întrebările copiilor, descrierea anotimpurilor, evenimente de sezon ş.a.”. Autoarea surprinde „inventivitatea şi imaginaţia copilului, foloseşte toate tipurile de imagini artistice, dă dovadă de capacitate descriptivă” a spus, printre altele, poeta Facina. Despre volumul „La joacă printre cuvinte” vorbitoarea a opinat că acesta cuprinde texte ce „îi învaţă pe copii normele morale, prezintă scene din viaţa şcolarilor, exprimă solidaritatea cu cei săraci etc.” şi a apreciat ilustraţia foarte sugestivă a ambelor volume, realizată de dorneanca Carolina Constantin. Gruia Ungurian a dedicat autoarei un poem propriu, iar Artemisia Ignătescu s-a referit mai pe larg la activitatea „veşnic tinerei Cătălina”, o persoană înţeleaptă, dovadă fiind învăţămintele pentru noi toţi desprinse din cărţile sale, „care incită la meditaţie asupra vieţii noastre de fiecare zi”. Am aflat cu toţii că autoarea provine dintr-o familie în care bunicii şi părinţii au dovedit înclinaţii artistice într-un domeniu sau altul. „Casa Orşivschi e un templu al frumuseţii, al artei populare, o mândrie pentru bucovineni” a spus distinsa vorbitoare şi nu s-a referit doar la cunoscutul Muzeu al Oului din Vama. Prof. Valentina Petrescu Anechitei, pictoriţă şi colegă de cancelarie cu autoarea, a apreciat talentul  poetic şi calităţile de bună colegă  ale Cătălinei.

Autoarea a mulţumit pentru aprecieri în stilul său caracteristic, printr-o poezie umoristică, a prezentat şi alte informaţii despre activitatea sa (în acelaşi stil!), a explicat de ce scrie epigrame. Finalul întâlnirii a aparţinut unui grup de copii foarte talentaţi, îndrumaţi şi acompaniaţi de prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor, care au impresionat asistenţa prin interpretarea unui buchet dintre cele mai frumoase colinde şi cântece de Crăciun  din repertoriul românesc şi internaţional.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI