Seară de pictură, seară de poveste

A văzut lumina zilei pe istoricele plaiuri al Maramureşului, dar copilăria şi-a petrecut-o la bunicii din Gura Humorului Şi-aşa, încă din fragedă pruncie, Bucovina a adoptat-o repede şi bucovineancă a rămas. Studiile superioare şi profesiunea de pictor au purtat-o pe plaiurile Europei, în special în Olanda. Dar a venit şi vremea căsătoriei, iar col. Marcel Iliese, arborean de obârşie, „a înlănţuit-o” şi-a adus-o definitiv pe plaiurile Bucovinei istorice. Oare dorul de călătorie şi setea nestăvilită de cunoaştere n-ar ispiti-o iarăşi să plece la drum? Vom trăi şi vom vedea…

Setea de drumeţie a provocat-o să cunoască împrejurimile Humorului încă din fragedă pruncie. Mi-a declarat că, împreună cu ceata formată din copiii vecinilor, cutreiera pe jos aceste meleaguri. Aşa au vizitat mănăstirile Voroneţ şi Humor. Erau curioşi să vadă turişti străini şi să afle ce-i aducea pe-aceste meleaguri.

Pe doamna Marietta Iliese, căci despre dânsa este vorba, am cunoscut-o când ne-a vizitat împreună cu soţul ei. Reţin că prima dată am conversat cu ea prin videotelefon, când mă aflam cu Marcel în curtea bisericii lui Luca Arbure, iar dânsa era în Olanda. Chiar atunci Marcel mi-a împărtăşit dorinţa soţiei sale de-a organiza lecţii de pictură cu elevii, tinerii şi adulţii. Iar doamna Marietta mi-a spus că vrea să împărtăşească şi altora ceea ce cunoaşte. Nu vrea să ţină numai pentru ea ceea ce-a acumulat în domeniul picturii şi şi-a dat seama că românii sunt foarte receptivi.

Şi planul a fost pus în practică. Într-o miercuri după-amiază ne-am întâlnit, cei care au dorit, într-o sală elegantă şi primitoare a Muzeului Bucovinei din municipiul Suceava. Am rămas plăcut surprins când, până la ora fixată pentru începerea activităţii, sala s-a umplut. La mesele frumos pregătite şi aranjate cu materialele necesare pentru pictat au luat loc copii, tineri şi maturi. Cei mici au venit cu părinţii sau bunicii.

Cuminţi, ne-am ocupat şi noi, maturii, locurile şi ne-am pregătit pentru a asculta şi a vedea ceva plăcut ochiului şi urechii.

Dna Irina Ţibulcă, responsabila departamentului de Arte de la Muzeul Bucovinei, a deschis manifestarea, mulţumind pentru participare, şi a spus, printre altele: „Dna Iliese este doritoare să ne împărtăşească ceea ce ştie despre icoana bizantină. Speră să reînnoiască în sufletul nostru dragostea şi interesul pentru aceasta. Aici are loc un atelier demonstrativ. Are alături cunoscători şi practicanţi ai artelor plastice, printre care şi colegele mele de la Liceul de Artă din Suceava, precum şi pe dna inspectoare de specialitate. Deşi sunt cunoscătoare, fiecare va învăţa câte ceva. Am încercat şi cu icoana pe lemn. Dar îţi sunt necesare cunoştinţe multiple din arta plastică, religie ş.a.”.

Dna Marietta a continuat: „Consider că nu ne sunt necesare cunoştinţe teologice deosebite. Arta bizantină este accesibilă oricui. La atelierele de pictură, pe care le-am organizat în Olanda, am avut şi persoane de peste 65 de ani, care s-au descurcat bine. Mă puteţi întrerupe în orice moment şi să mă întrebaţi tot ce doriţi. Nu mă veţi deranja. Vă stau la dispoziţie cu mare plăcere”.

La activitatea noastră au participat şi două feţe bisericeşti, părintele Gheorghe Natiu (Grighentie) şi părintele Constantin Bereholschi de la Arbore, care-a venit cu întreaga familie. Aceştia au avut rolul lor, ajutând-o pe dna Marietta în explicarea unor noţiuni de teologie. Ei s-au mai plimbat printre copii şi-au stat de vorbă cu elevii, împreună cu dna inspector de arte plastice Aurora Ungureanu de la muzeu şi dna Daniela Argatu de la Casa Corpului Didactic.

Ar fi imposibil să redau tot ce-am constatat, pentru c-ar trebui să scriu foarte mult. Spun doar că dna Marietta le-a vorbit despre Apostolul Luca (care a pictat întâia dată „Maica Domnului cu Pruncul”), despre doctorii fără arginţi şi-a explicat termenul de „tempera”. Iar împreună cu pr. Grighentie le-a vorbit despre începuturile picturii în Grecia, despre evoluţia acesteia la noi şi despre şcoala moldovenească de pictură. Ea a recunoscut că a câştigat smerenie după ce a pictat multe icoane cu tematică religioasă în tehnică bizantină. A spus că astăzi va demonstra cum se pictează icoana cu Sf. Nicolae.

A explicat tehnica pregătirii suportului pentru pictat, cum se aşterne liantul, cum se pregătesc şi se folosesc culorile. În executarea unei icoane se respectă trei etape: executarea desenului, lipirea foiţei de aur pe suport (recomandări pentru cumpărarea ei, tehnica lipirii) şi proplasme. A explicat ordinea în care se aplică culorile, cum se amestecă acestea şi ce culori se pot obţine prin amestec. Nu se obţine din primul strat o culoare uniformă! A vorbit şi despre diferenţe între tehnica rusească şi cea austriacă. Permanent a fost în dialog cu participanţii. A recomandat ca autorul unei picturi să fie în permanentă relaţie cu personajul pictat, să-i transmită astfel sentimentele sale. Doar aşa va realiza o icoană foarte reuşită.

Astfel au trecut peste 3 ore, fără ca participanţii să observe acest lucru sau să părăsească cineva sala. Au venit pe rând, dar au plecat odată. În final, dna Marietta a prezentat publicului lucrarea sa, precizând că locul rămas nepictat din jurul Sf. Nicolae îl va termina acasă. Au fost spectatori care-au pictat şi ei sau au studiat o lucrare aflată pe mese, la dispoziţia tuturor, în cele şase faze de lucru.

În final, dna Marietta şi-a manifestat mulţumirea şi bucuria pentru reuşita acţiunii: „Mulţumiri alese conducerii Muzeului, Casei Corpului Didactic şi Inspectoratului Şcolar Suceava care-au avut amabilitatea să mă primească cu această activitate, pentru anunţarea copiilor şi a tinerilor să participe, asigurându-mi condiţii excelente, superbe chiar, pentru desfăşurarea activităţii. Am visat de mult să desfăşor o asemenea activitate şi-n Bucovina mea natală. A fost foarte frumos! Consider că mi-am atins obiectivul propus. Participanţii au fost foarte interesaţi şi interesanţi, după modul în care au reacţionat. Revin oricând, cu plăcere, la asemenea activităţi. Alese mulţumiri şi lui Marcel, soţul meu, care s-a zbătut foarte mult ca totul să fie foarte bine”.

Condiţiilor excelente asigurate, ambianţei plăcute a sălii li s-a adăugat şi transmiterea, în surdină, a unor melodii cu tematică religioasă, în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă care se apropie cu repeziciune…

 Foto: IRINA ŢIBULCĂ

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI