Portiţa

Cum poate avea un adevăr două faţete, probabil doar Comisia de la Veneţia ştie! Aţi remarcat, desigur, din ziarul nostru de luni, că ambele ministere de externe – şi cel român, şi cel ucrainean – jubilează în legătură cu soluţionarea sesizării „părţii vătămate” în disputa privind legea învăţământului din Ucraina şi…salută soluţia.

În esenţă, ministerul de externe român înţelege că „celebrul” articol 7 trebuie modificat, în timp ce ministerul omolog ucrainean consideră că acesta rămâne aşa cum l-au votat parlamentarii ucraineni, adică nemodificat.

Nici Felicia Nichita Toma, colega noastră de la gazeta „Zorile Bucovinei” din Cernăuţi, nu înţelege nimic, astfel că, uimită de siguranţa … ministerului de externe al Ucrainei, se întreabă firesc de ce decizia Comisiei de la Veneţia este atât de ambiguă încât să permită două interpretări absolut contrare.

Care este adevărul? Poate că şi de această dată îl vom înţelege din atitudinea ministerului de externe maghiar, mult mai ferm decât cel român în această chestiune. Ungurii declară că nu vor să intre într-o competiţie a interpretării soluţiei recomandate de Comisia de la Veneţia şi aşteaptă ca Ucraina, care se află în poziţia de decident, să ia hotărârea care să răspundă „aşteptărilor legitime ale comunităţii internaţionale”.

Suntem (eu zic că îndreptăţit) tentaţi să credem că vecinii noştri de la nord vor face cum au făcut mereu: după capul şi interesele lor. Căci, dacă Comisia de la Veneţia a lăsat portiţă deschisă, ucrainenii vor ieşi pe ea fără jenă, nu prea păsându-le de Europa. Or Europa asta are încă multe cutume ce nu sunt pe placul slavilor răsăriteni; ce garanţii are că aceştia le vor respecta dacă-i primeşte în bătătura ei?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: