Până la urmă, deziderate

Îmi stăruie de câteva zile o idee indusă de ediţia de lunea trecută a ziarului, în care am relatat de la manifestările organizate la Suceava cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ziarul nostru a scos în evidenţă trei dintre temele discursului preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, rostit la manifestarea festivă consacrată evenimentului, devenite titluri de articole: „Gândurile noastre trebuie să se îndrepte spre românii din afara graniţelor”, „Azi mai mult ca oricând, noi, românii trebuie să luptăm pentru unitate” şi „Bucovina trebuie să fie un model de unitate”.

Fără îndoială că cel care a cuvântat a rostit cele trei adevăruri ca pe deziderate, nicidecum ca pe căi concrete de acţiune pentru noi, cei ce vieţuim în Bucovina românească.

 Căci gândurile noastre se îndreaptă cu siguranţă către fraţii vieţuitori în afara graniţelor. Iar, dacă mai luăm în seamă şi că Cernăuţiul a fost creuzetul în care s-au topit toate eforturile românilor din Bucovina istorică ce au avut ca rezultat declaraţia de unire cu ţara de la care aceasta fusese ruptă, am fi putut fi în fosta capitală a Bucovinei şi fizic pe 28 Noiembrie, chiar dacă, de fapt, la Suceava se cădea să facem ce n-ar fi făcut – şi n-au făcut – nicicum actualele autorităţi de la Cernăuţi. De aceea e puţin nedrept să ceri cernăuţenilor care te invită la serbarea lor – organizată pe 28 la ziarul „Zorile Bucovinei” – ca să-şi amâne manifestarea dacă doresc să participe şi autorităţi sucevene… Mai bine s-ar recunoaşte că demersurile oficiale pe lângă autorităţile ucrainene pentru o asemenea participare ar fi complicat enorm lucrurile, când în Ucraina nu intri precum intră Viktor Orban în Ardeal, când vrea, cum vrea şi cu cine vrea. Iar, ca unul care am participat la sărbătoarea organizată de „Zorile Bucovinei”, mă îndoiesc că gazdele noastre s-ar fi ridicat la pretenţiile protocolare ale autorităţilor sucevene…

Aşadar, până la urmă doar „gândurile noastre” s-au alăturat fraţilor de dincolo, între noi existând o graniţă la fel de bine păzită precum cea sovietică altcândva, de când a devenit graniţa estică a Europei.

www.romanidecentenar.ro

În ce priveşte lupta pentru unitatea românilor, ea se opreşte cam tot pe graniţă. Căci sentimentul fraţilor de dincolo este mai degrabă de deznădejde în sprijinul nostru. Sprijin care greu trece peste vigilenţa autorităţilor ucrainene şi care provoacă de obicei reacţii împotriva liderilor comunităţii româneşti de acolo. Cazul academicianului Vasile Tărâţeanu a devenit notoriu, dar în nenumărate alte cazuri liderii românilor resimt imediat şi usturător biciul răzbunător al actualilor stăpânitori ai locului. Ca să nu mai spunem cât de iluzorie este această speranţă în climatul din sânul comunităţii cernăuţene, marcat de dezbinare şi mai deloc de unitate. Cineva de acolo caracteriza realitatea cam astfel: „Aici, fiecare e cu România lui.”

 Că Bucovina trebuie să fie un model de unitate este un truism atâta vreme cât provincia a dovedit demult Europei că are mari resurse în materie de convieţuire. Convieţuire cu indivizi de etnii diferite. În ultimii ani se pare că nu mai reuşesc însă să convieţuiască nici românii cu românii. Astfel că, dacă e vorba de unitate, atunci ea există doar (şi adesea nici acolo) în interiorul unui partid. Precum aceea sugerată de membrii săi bucovineni prezenţi în fotografia pe care ziarul a publicat-o în acea ediţie, în care, uniţi şi mândri de ei că reprezintă Bucovina la momentul sărbătorit, nu se află decât… liberali. În spatele lui Băncescu sau alături de el în asemenea momente încăpea şi Ilie. Astăzi e greu să-ţi faci loc într-o fotografie oficială dacă nu te bucuri de „unitatea” de partid.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: