Kievul salută concluzia Comisiei de la Veneţia, care nu are pretenţii faţă de Legea Învăţământului din Ucraina

Ministerul Educaţiei din Ucraina consideră concluzia Comisiei de la Veneţia privind articolul lingvistic al Legii Învăţământului una echilibrată şi constructivă – informează Agenţia BucPress.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Educaţiei, poziţia Comisiei de la Veneţia a fost formulată în timpul şedinţei finale din 8 decembrie 2017. Ministerul Educaţiei este de acord cu recomandarea Comisiei să prelungească perioada de implementare a normelor legii şi este dispus să detalieze art. 7 în Legea Învăţământului Secundar, care este elaborat la Kiev.

Potrivit părţii ucrainene, Comisia de la Veneţia a luat în calcul argumentarea Ucrainei împotriva acuzaţiilor cum că articolul lingvistic al legii îngustează drepturile minorităţilor naţionale. „Comisia de la Veneţia a subliniat că subiectul conţinutului şi volumului drepturilor ţine exclusiv de competenţa Curţii Constituţionale a Ucrainei. O serie de chestiuni lingvistice trebuie reglementate prin legi speciale. Deci, acuzaţiile Ungariei (la adresa Ucrainei – n.red.) nu au fost confirmate”.

În acelaşi timp, partea ucraineană salută poziţia consecventă a Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte locul şi rolul limbii de stat în procesul educaţional. Potrivit Ministerului ucrainean al Educaţiei, cea mai importantă teză a concluziilor Comisiei este constatarea că articolul 7 este un articol-cadru şi că poate fi detaliat în continuare, în special în Legea Învăţământului Secundar.

Comisia de la Veneţia, potrivit serviciului de presă al Ministerului Învăţământului, recomandă prelungirea perioadei de implementare a legii. Legea spune că articolul lingvistic va intra în vigoare începând cu anul 2020. Ministerul Învăţământului informează că va ţine cont de această recomandare. Concluzia oficială a Comisiei va fi publicată pe website-ul instituţiei orientativ la data de 11 decembrie. (BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: