Sfert de mandat 2016 – 2020. ALEŞI, LA ORA ADEVĂRULUI

Unul dintre cei mai adevăraţi primari din judeţ

GHEORGHE FRON, primarul comunei Cornu Luncii

Iubit de consăteni, înjurat de cei care n-au fost în stare să ţină pasul cu el, cel care a demonstrat şi acasă, şi la „acasele” altora că e gospodar, Gheorghe Fron este unul dintre cei mai adevăraţi primari ai judeţului Suceava. La micul birou al domniei sale e greu să-l găseşti chiar şi cu programare. Nu de altceva, dar dacă este vreo problemă prin comună se „autosesizează” şi merge să vadă personal despre ce-i vorba şi chiar să dea o mână de ajutor. Comuna pe care o păstoreşte are nu mai puţin de 8.401 ha, din care 5015 ha teren agricol. Iar din zona de teren agricol, 3.780 ha sunt de-alea de pus barabule şi una-alta, adică arabile, 800 ha sunt pentru păscut animăluţele care dau lapte, brânză, miei şi aşa mai departe (pentru necunoscători, păşuni), 315 ha sunt destinate aceluiaşi scop, în principiu, doar că sunt fâneţe ( trebuie să explic şi asta: se lasă iarba să crească până ajunge fân şi, după aia, se coseşte şi se transformă în hrană pentru animale pe timp de iarnă) iar cea mai faină chestie, 120 ha sunt alocate livezilor. Şi ce compoturi, dulceţuri şi răchie ies de-acolo…

Revenind la Gheorghe Fron, cel care face ce face, dar comparativ cu mulţi alţii chiar face. Nu este sucevean, nu este bucovinean. Dar „s-a măritat” cu o bucovineancă de pe graniţă. Că între Cornu Luncii şi zona Gura Humorului a fost graniţă. Dar asta este mai puţin important. Ce este de menţionat în favoarea lui Gheorghe Fron este că, pe vremea când avea 28 de ani, i-a convins pe cetăţenii uneia dintre cele mai mari comune din judeţul Suceava, Cornu Luncii, să-l aleagă ca gospodar-şef. Că, ulterior, puterea de atunci i-a „stricat meciurile” şi a fost „ales” un altul, este altă poveste. Cât a lipsit de la primărie s-a ocupat de Spitalul de „zgubilitici” de la Sasca Mică. Dar ce a făcut acolo! I-a transformat pe bolnavi în oameni mai normali decât mulţi pe care îi vedeţi pe stradă. În ce sens? Le-a oferit un scop în viaţă, o ocupaţie. Celor cărora le plăcea să aibă grijă de porci, de găini, altora le plăcea grădinăritul, aratul, semănatul, culesul etc. li s-a oferit posibilitatea. Altora li s-a oferit posibilitatea să-şi manifeste talentul în tot felul de lucrări manuale (împletituri, cusături, picturi etc.). Ca să nu mai spun de cum arată spitalul din Sasca Mică. Asta datorită lui Gheorghe Fron şi faptului că a reuşit să-şi aducă şi susţinători din Germania care au contribuit şi încă mai contribuie atât la binele pacienţilor din spital, cât şi la bunăstarea comunei.

Dar asta este doar o etapă din viaţa publică a lui Gheorghe Fron. Revenit prin alegeri în funcţia de primar, a început o campanie de transformare a comunei Cornu Luncii cum n-au făcut-o mulţi alţii, mult mai potenţi din punct de vedere financiar. S-a urcat în maşină cu vreo câteva genţi şi a plecat la Bucureşti ori de câte ori a fost nevoie. În genţi nu era ceea ce înclinaţi să credeţi. Erau dosare cu proiecte pentru comuna sa. Şi o să vă plictisesc, poate, enumerând ce a făcut şi ce mai face. La „făcut deja” trec: modernizarea birourilor din sediul primăriei; reabilitarea şi modernizarea drumurilor şi străzilor din satele Şinca, Sasca Mare şi Păiseni; construirea unui corp anexă pentru grădiniţă la Şcoala Băişeşti; asfaltarea terenului de sport al Şcolii Băişeşti; finalizarea construcţiei Centrului Medical Cornu Luncii; modernizarea sistemului de iluminat public; achiziţionarea unei autospeciale pentru pompieri; modernizarea Remizei pentru Pompieri; sprijinirea crescătorilor de animale prin îmbunătăţirea păşunilor; menţinerea taxelor şi impozitelor la nivel minim; actualizarea şi extinderea Planului de Urbanism General; promptitudinea şi eficienţa în acţiunile pentru Situaţii de Urgenţă (deszăpeziri, incendii, secetă); sprijin pentru refacerea bisericilor din Sasca Mare, Sasca Mică, Păiseni, Brăieşti, Cornu Luncii; amenajarea locului public „Nucet” din Băişeşti; balastarea permanentă a drumurilor de exploataţie agricolă; achiziţionarea unui buldoexcavator şi a unei autobasculante pentru serviciul public de gospodărire; achiziţionarea unui microbuz şcolar; reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural Brăieşti; reabilitarea, modernizarea şi extinderea şcolii Cornu Luncii; construirea Şcolii Generale Sasca Mare cu clasele I-IV; construirea podului peste pârâul Sasca Mare; modernizarea drumului comunal (DC) 15, adică betonarea lui pe traseul Lămăşeni-Sasca Nouă-Sasca Mică; înfiinţarea unui atelier de mobilier la Sasca Mică; extinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare în satele Brăieşti, Cornu Luncii şi Sasca Nouă; intabularea cadastrală gratuită a suprafeţei totale a comunei Cornu Luncii; realizarea de staţii de aşteptare pentru mijloacele de transport în comun; favorizarea creării a nu mai puţin de 472 de locuri de muncă pe raza comunei.

www.romanidecentenar.ro

Până acum am făcut vorbire de ce s-a întâmplat în perioada 2012-2016. Ce pot să vă mai spun, apropo de faptul că Georghe Fron se plimbă cu geanta de dosare pe la Capitală? Cam toate aceste proiecte sunt realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), adică cu bani din banii noştri, dar care au fost vămuiţi înainte la Bucureşti. Dar hai să venim şi la vremea şi vremurile de acum. Adică să vedem ce proiecte mai sunt în lucru şi care sunt…”pe vine”. Le voi enumera ca şi până acum: construirea şi dotarea unui teren de sport în satul Brăieşti; reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale din satul Brăieşti; modernizarea, extinderea şi dotarea şcolii din satul Dumbrava; construirea unui Dispensar uman în satul Băişeşti; modernizarea sitemului de iluminat public în comună; înfiinţarea sistemelor de apă şi canalizare în satele Sasca Mare, Şinca, Păiseni; betonarea drumurilor comunale; reabilitarea, modernizarea şi extinderea sediului Primăriei; reabilitarea podului din satul Şinca; reabilitarea podului de peste pârâul Sasca Mare; reabilitarea podului din Păiseni; reabilitarea punţii Sasca Mare; reabilitarea punţii Păiseni; reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Băişeşti; modernizarea, reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural Cornu Luncii; construirea şi dotarea sălii de sport cu 180 de locuri în tribună în satul Brăieşti; construirea Căminului Cultural în Sasca Mare.

Cam atât şi cu realizările şi cu ce vrea domnul Fron să mai facă. Dar cum îl cunosc eu (şi nu doar eu) domnul Ghiţă e în stare să stea de gâtul guvernanţilor (indiferent care-or fi) ca podoabă de Crăciun şi chiar Anul Nou, doar să rezolve problemele celor care l-au ales. Oricum, din partea subsemnatului, dar, mai ales… din partea alesului, multă sănătate şi „La Mulţi Ani!” trăitorilor din comuna Cornu Luncii.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Felicitari domnule primar, cred ca sunteti cel mai adevarat din tara…bravo!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: