„Trec magii prin Vatra Moldovei”

Festivalul-concurs de colinde şi datini româneşti de iarnă „Trec magii prin Vatra Moldovei” de la Botoşani a ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie şi a adunat magi din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Cluj, Tulcea, adică 200 de copii (26 concurenţi individuali, 15 grupuri şi şase invitaţi speciali). Concursul este organizat în fiecare an de Asociaţia IHTIS şi se adresează elevilor cu şi fără dizabilităţi, fiind structurat pe mai multe secţiuni: învăţământ primar, gimnazial şi liceal, scopul fiind „crearea cadrului prielnic integrării semenilor cu dizabilităţi” după cum a afirmat Mihaela Mihăescu, directorul executiv al festivalului.

Manifestarea, organizată în ajunul Zilei Internaţionale a Solidarităţii cu Persoanele cu Handicap, a debutat cu o lansare de carte pentru copii, dar nu orice fel de carte, ci una care m-a pus pe gânduri.

„Este OK să fii diferit”. Acest „mic eveniment socio-cultural este valoros atât prin numărul magilor, dar şi prin strădania şi responsabilitatea asumată de fiecare” a mai spus Mihaela Mihăescu. Obiectivele socio-culturale sunt la fel de măreţe: şanse egale pentru semenii cu dizabilităţi într-un concurs; punctarea Zilei Internaţionale de Solidaritate cu Persoanele cu Handicap; înţelegerea diferenţei dintre cele două noţiuni, dizabilitate şi handicap, prin lansarea cărţii pentru copii „Este OK să fii diferit” (volum coordonat de Mihaela Mihăescu), cât şi cunoaşterea, socializarea, integrarea prin cultură, artă şi tradiţie. „Vom colabora şi vom vesti Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, vom socializa, vom învăţa unii de la alţii şi ne vom perfecţiona, vom descoperi ce înseamnă şanse egale şi, totodată, adevărata semnificaţie a zilei de 3 decembrie, a solidarităţii şi incluziunii cu şanse egale” a mai arătat Mihaela Mihăescu.

Ceea ce m-a impresionat şi m-a determinat să scriu aceste rânduri este că, în vremurile pe care le trăim, vremuri în care oamenii aleargă mai cu seamă după câştigul material, toţi cei implicaţi în desfăşurarea festivalului au fost voluntari: prezentatorul, membrii juriului, cei responsabili cu sonorizarea. Dar să nu vă imaginaţi că a fost un concurs uşor. După fiecare evoluţie se acordau notele la vedere (de la 7 la 10), membrii juriului justificându-le prin observaţii pertinente, astfel încât concurenţii să înveţe din greşeli, să se perfecţioneze şi să trăiască în respect pentru înaintaşi, pentru valoare şi autenticitate.

Mare ne-a fost bucuria ca, după o zi obositoare, să primim aprecieri. Astfel, Grupul „Micii răzăşi”, de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonat de prof. Lenuţa Rusu, a fost răsplătit cu premiul III în concurs la secţiunea învăţământ primar şi cu Marele premiu pentru autenticitate, Florin Racoci, „vânătorul de autenticitate” cum a fost numit, îndrăgostindu-se de ei şi aşezându-se la picioarele lor pentru o fotografie care avea menirea să imortalizeze emoţia tuturor. „Despre costumul popular, cusut la lumina lămpii, se spune că reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor” a precizat el. Grupul „Moldava”, de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonat de aceeaşi prof. Lenuţa Rusu, a obţinut premiul I în concurs, la secţiunea licee, şi Trofeul Festivalului, obţinând numai note de 10, inclusiv de la preşedintele juriului, Emil Răducanu, care acorda note cu zecimale. O doamnă mai în vârstă din juriu, cu studii în folclor, al cărei nume îmi scapă, din păcate, s-a ridicat şi a spus, arătând către adolescenţii grupului „Moldava”, că „acesta este costumul autentic de iarnă. Aş vrea ca toate grupurile să se îmbrace aşa când merg la colindat”. S-au luat în calcul prezenţa scenică, costumul popular, autenticitatea repertoriului şi calitatea interpretării. A fost răsplătită şi prof. Lenuţa Rusu, printr-o diplomă de excelenţă, ca îndrumătoare a atâtor copii (în concurs cele două grupuri au numărat 50 de copii), pentru repertoriul copiilor şi costumele lor atât de frumoase.

Au participat în concurs şi copii cu dizabilităţi, cu voci deosebit de frumoase şi expresive, cu costume minunate, ei fiind răsplătiţi cu premii şi diplome. Totuşi, „mulţi elevi cu dizabilităţi nu ajung niciodată la un festival. Colindând, ajutaţi-ne să ne cunoaştem! Sunt de apreciat dăruirea şi ambiţia cu care se străduieşte fiecare să poată spune prezent! Este de remarcat ajutorul oferit prin gesturi, cuvinte, fapte. Este de lăudat câte nume noi s-au alăturat în acest an festivalului, pornit a se realiza fără un leu finanţare. Prin voi suntem puternici, nu prin ceea ce avem, ci prin ceea ce ne uneşte. Aceştia suntem…” a mai spus Mihaela Mihăescu.

Dragii mei, a fost o zi copleşitoare! Pentru a-mi înţelege trăirile, vreau să vă mărturisesc că doamna Mihaela Mihăescu ne-a primit zâmbind şi ne-a îmbrăţişat dintr-un scaun rulant… (G.A.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: