Naţionaliştii ucraineni continuă să-şi bată joc de românii din Cernăuţi

 Noua Lege a Educaţiei din Ucraina, adoptată de deputaţii Radei Supreme şi promulgată de Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko în luna septembrie anul curent, a nedumerit minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv comunitatea românească. Naţionaliştii ucraineni nu le pot ierta românilor din nordul Bucovinei faptul de a fi sesizat înaltele instituţii şi foruri europene. Protestul autorizat din 17 octombrie, ca şi celelalte acţiuni publice de nemulţumire şi respingere a prevederilor discriminatorii din art. 7 al legii sunt catalogate drept acţiuni separatiste, iar organizatorii acestor acţiuni de legitim protest sunt etichetaţi nitam-nisam drept oameni ai lui Putin şi ai FSB-ului rusesc. E tocmai la modă să-ţi speli păcatele dând mereu vina pe Kremlin! Aşa poţi să crezi că de toate nemulţumirile din ţară, generate de clasa politică ucraineană, vinovat e Putin şi numai Putin.

Deocamdată nu ştim dacă protestul a fost sau nu autorizat de primărie. S-au rostit discursuri de intimidare, s-au proliferat ameninţări directe la adresa preşedintelui Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, academicianul Vasile Tărâţeanu, învinuit de colaborare cu FSB-ul rusesc. Mitingul de protest din 17 octombrie, organizat de Centrul Cultural şi de alte ONG-uri româneşti din regiunea Cernăuţi în faţa clădirii Administraţiei Regionale de Stat, prin care românii şi-au exprimat dezacordul faţă de art.7 din noua lege a educaţiei, lege care restricţionează dreptul la instruirea în limba maternă în şcolile minoritarilor din Ucraina, ar fi fost finanţat de… Moscova. Denigrările au depăşit orice margini, incriminându-i-se, în mod cu totul aberant, domnului Tărâţeanu primirea sumei de 300.000 de grivne onorariu din partea lui Putin pentru organizarea protestului din faţa Administraţiei de Stat la 17 octombrie a.c. Cum de ruşii n-au plătit în ruble?!

Vârful ameninţărilor la adresa domnului Vasile Tărâţeanu a fost atins odată cu avertismentul că va fi umflat şi dus „pe sus” în cazul în care va mai încerca să organizeze vreun protest. Naţionaliştii au dat buzna în interiorul Centrului Cultural Român, unde se află şi Cafeneaua „Bucureşti”. Clienţii restaurantului prezenţi în sală, văzând ce se întâmplă, au intrat în panică. La o masă din centrul sălii erau doi copii cu părinţii lor. Pentru a le asigura siguranţă copiilor, dar şi pentru a scăpa ei înşişi nevătămaţi din mâinile naţionaliştilor, clienţii au rugat personalul restaurantului să li se permită să părăsească încăperea pe uşa din spate. A fost un adevărat coşmar pentru personalul cafenelei, dar şi pentru clienţii prezenţi în sală. Organizatorii protestului doreau foarte mult să-l vadă pe domnul Vasile Tărâţeanu pentru a-i înmâna personal o diplomă din partea FSB-ului rusesc cu mulţumirile de rigoare ale Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prin această diplomă i se recunoştea domnului Tărâţeanu meritul „deosebit” de a fi transformat Centrul Cultural Român în „reprezentanţa lui Putin în Bucovina”

Intervievat de reporterul BucPress, academicianul Vasile Tărâţeanu a ţinut să declare: „Atacul de ieri a fost nu doar la adresa mea, ci şi la adresa celorlalţi lideri ai asociaţiilor româneşti din Ucraina, cu un scop vădit de intimidare, ameninţare şi reducere la tăcere atât la modul general, cât şi în cazul dat vizavi de discuţiile contradictorii faţă de art. 7 al Legii Educaţiei din Ucraina. În mod clar ei vor să ne închidă gura, ca să acceptăm ucrainizarea forţată. După părerea mea, atacul de ieri al naţionaliştilor ucraineni împotriva românilor din Cernăuţi este un atac împotriva democraţiei din Ucraina şi împotriva înţelegerii interetnice din regiunea Cernăuţi” a menţionat Vasile Tărâţeanu.

Poziţionându-se în faţa Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, tinerii naţionalişti ucraineni, cu măşti pe faţă şi însoţiţi de reprezentanţi ai poliţiei şi organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâţeanu insinuări serioase, învinuindu-l de separatism şi colaborare cu organele secrete ruse (FSB) şi i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuţi, mobilizându-i pe români şi determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-şi facă valizele şi să plece de aici în Rusia sau în România.

Este regretabil că media ucraineană a preluat, aproape în unison, toate insinuările protestatarilor, difuzându-le ca adevăruri absolute.

„Am de gând să-i acţionez în instanţă pe naţionaliştii ucraineni pentru falsurile şi insinuările pe care mi le-au adus. De asemenea, voi adresa o scrisoare deschisă celor doi preşedinţi, ai Ucrainei şi României – Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis, pentru a lua apărarea comunităţii româneşti din Ucraina. Atacurile, atât directe, cât şi mediatice asupra Centrului Cultural Român «Eudoxiu Hurmuzachi» din Cernăuţi, ar putea degenera în atacuri cu mult mai grave, de pe urma cărora am putea regreta cu toţii. Am de gând să sesizez şi OSCE în acest sens. După părerea mea este cazul ca şi autorităţile ucrainene şi structurile de drept din regiunea Cernăuţi să-şi facă datoria şi să ia măsurile care se impun pentru a opri asemenea excese de zel ale unor extremişti, pentru care multiculturalitatea şi multilingvismul sunt noţiuni total străine” a mai declarat pentru BucPress Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.

Domnia sa i-a învinuit pe naţionaliştii ucraineni, membri ai Corpului Naţional, de colaborare şi complicitate cu cele mai înalte oficialităţi ale Federaţiei Ruse. „Opinia mea este că, probabil, cei din Corpul Naţional sunt curierii Kremlinului şi ai lui Putin, pentru că ei au venit la Centrul Cultural Român «Eudoxiu Hurmuzachi» din Cernăuţi aducându-mi mesajele lui Putin şi ale lui Bortnikov, şeful FSB-ului rusesc, nu eu le-am adus mesaje din Rusia. Probabil că naţionaliştii ucraineni au avut împuternicirile necesare pentru aşa ceva” a mai spus Vasile Tărâţeanu.

Academicianul Vasile Tărâţeanu are o simplă întrebare pentru confraţii ucraineni, pentru cei care, prin „deocheata şi blestemata” Lege a Educaţiei, au degenerat acest conflict între minorităţile naţionale din Ucraina. „Pentru toţi confraţii ucraineni, inclusiv pentru doamna Lilia Grinevici, ministrul Educaţiei din Ucraina, am o întrebare: dacă, ipotetic vorbind, poporul ucrainean ar fi rămas în continuare subjugat ruşilor, iar aceştia din urmă le-ar fi propus ucrainenilor să renunţe la limba ucraineană în şcoli începând cu clasa a 5-a, să renunţe la limba ucraineană în grădiniţe şi să reducă aria de folosire a limbii ucrainene doar la bucătărie, ar fi fost ei de acord cu toate acestea? Care ar fi fost reacţia lor în situaţia salvării limbii ucrainene?”, se întreabă Vasile Tărâţeanu, menţionând că dreptul constituţional de a protesta paşnic şi de a nu fi de acord cu unele decizii luate, fie chiar şi de guvern sau de parlament, încă n-a fost anulat, iar multiplele proteste care sunt organizate aproape zilnic în Ucraina de diferite partide, ONG-uri sau mişcări de stânga sau de dreapta confirmă acest lucru.

Şi încă ceva: dacă oficialităţile, societatea civilă şi intelectualitatea ucraineană din Cernăuţi tac în asemenea momente, această tăcere nu poate fi interpretată altcumva decât ca o complicitate directă cu extremismul. Or nu de ură avem nevoie în Bucovina, ci de toleranţă. Inclusiv de toleranţa faţă de cel care vorbeşte o altă limbă, care are alte tradiţii, alte valori, alţi eroi. Opţiunea naţionalismului de peşteră nu are nimic comun cu valorile europene. (BucPress; Foto: Agenţia ASS, Pogliad)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: