La Bivolărie

Centru de intervenţie pentru reabilitarea copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear

La Iaşi şi Vicovu de Sus s-au inaugurat primele două centre de intervenţie timpurie din România dedicate reabilitării copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear.

Finanţate prin fondul „Lumea prin Culoare şi Sunet” al Fundaţiei Orange, centrele de intervenţie timpurie au fost realizate în cadrul proiectului „Bucuria Sunetelor” al Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!”. Parteneri în proiect sunt Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi şi distribuitorii de implanturi cohleare.

„Începutul nostru de viaţă în trei, ca familie, nu a fost aşa cum ne aşteptam, cum visam. Însă Ema ne-a demonstrat că este o învingătoare şi ne-a învăţat într-un an cât nu am învăţat într-o viaţă. În acest context, echipa Liceului „Vasile Pavelcu” a jucat un rol foarte important, ajutându-ne şi susţinându-ne în drumul nostru nu prea uşor. Le mulţumim pentru efortul lor continuu şi avem convingerea că realizarea centrului de intervenţie timpurie dedicat copiilor purtători de implant cohlear le va oferi şanse mărite de a auzi şi vorbi acestor minunaţi copii, de a se integra în şcoală şi societate” a povestit Andreea Ghiorgică, mama Emei, în vârstă de un an şi 6 luni, copil cu implant bilateral.

Prin intermediul acestor centre, aflăm că sunt realizate structuri specializate în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat, ce beneficiază atât de echipamentele necesare derulării în bune condiţii a procesului de reabilitare, cât şi de un personal calificat, datorită activităţilor de formare cuprinse în proiect. Echipamentele speciale cu care sunt dotate centrele contribuie la stimularea auditivă şi vizuală a copiilor hipoacuzici purtători de implant cohlear, permit asocierea sunetelor cu imaginile, încurajează comunicarea vocală şi facilitează procesul de reabilitare. Astfel, copiii cu implant cohlear din zona Moldovei şi familiile acestora vor putea să beneficieze de servicii dedicate de terapie în cele două centre de intervenţie timpurie. De asemenea, în cadrul centrelor, familiile copiilor hipoacuzici candidaţi la implant cohlear primesc suport şi informaţii cu privire la procesul de reabilitare şi la rolul lor în calitate de coterapeuţi încă din momentul depistării.

Prin intermediul proiectului, alături de inaugurarea centrelor, ni s-a precizat că va fi dezvoltat şi acreditat un curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învăţământul de masă din întreaga ţară, se vor organiza cursuri, seminarii şi workshopuri pentru 120 de specialişti şi 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experţi străini, şi va fi realizată o bibliotecă online ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.

„Intervenţia timpurie se bazează pe un parteneriat între terapeut şi părinte. Rolul nostru este să ghidăm şi să încurajăm părintele pe parcursul terapiei, în aşa fel încât acesta să dezvolte rutine interactive cu copilul acasă sau în orice context al vieţii cotidiene şi să ofere copilului mediul cel mai potrivit pentru ascultare şi dezvoltare a limbajului” a declarat Mara Potop, prof. psihopedagog Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi.

„Realizarea celor două centre de intervenţie timpurie pentru copiii cu implant cohlear vine ca o urmare firească a proiectului anterior, implementat începând cu anul 2015, realizat tot cu sprijinul Fundaţiei Orange. Astfel, sperăm la o îmbunătăţire a procesului de reabilitare a copiilor cu implant cohlear, implicarea familiei în acest proces, scopul final fiind reabilitarea completă şi integrarea în învăţământul de masă şi în societate a copiilor cu implant cohlear” a declarat Cosmin Alexandru Braşov, vicepreşedinte al Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz „Ascultă Viaţa!”.

„În cei 5 ani de activitate, prin fondul «Lumea prin Culoare şi Sunet», am susţinut în mod constant intervenţia timpurie prin dotarea a şapte spitale din ţară cu aparatură de testare a auzului la nou-născut, dezvoltarea sistemelor de testare auditivă a nou-născutului în patru spitale, înfiinţarea unui cabinet de terapie logopedică şi consiliere psihologică, trei platforme online de informare şi educaţie, realizarea de cursuri de specializare pentru profesionişti în reabilitarea copiilor cu implant şi, iată, acum, înfiinţarea acestor două centre dedicate exclusiv reabilitării verbale şi auditive a copiilor cu implant.” a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia Orange. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: