Frescă de sărbătoare din Bucovina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un grup de părinţi si copii, sub egida APOR Suceava, în colaborare cu Muzeul Bucovinei şi alături de prietenii lor talentaţi s-au reunit să sărbătorească, aşa cum ştiu ei mai bine, ziua tuturor românilor, la ceas de seară, într-un cadru solemn şi totodată familiar, la Muzeul de Istorie, martor fidel al tuturor întâmplărilor din această zonă. Şi-au dat mâna debutanţi şi profesionişti, animaţi fiind de bucuria celebrării a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu ţara mamă.

O emoţie puternică ne-a cuprins pe toţi când au intrat tinerii membri ai corului Sf. Ioan Iacob Hozevitul, intonând Imnul Naţional şi deşteptându-ne conştiinţa amorţită de cotidian. Cu inimă curată şi strai de sărbătoare, copiii de diferite vârste ne-au purtat pe versuri frumos ticluite prin toate provinciile româneşti, care aşteptau unirea cu patria mamă. Cei mici au dat glas poeţilor din perioada modernă, ardeleni ca George Coşbuc şi Şt. O. Iosif sau moldoveni ca Mihail Eminescu şi Vasile Alecsandri, precum şi unui Grigore Vieru, iubitor de peste Prut al României, Andrei Păunescu, Andrei Ciurunga, Nichifor Crainic ş.a.

Cei prezenţi au trăit cu această ocazie o frântură din fresca unirii sărbătorită la centenar, simţindu-se copiii României, la fel ca rapsozii corului Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Nicio clipă nu a fost uitat jurământul de la Putna, omniprezent în trăirea tuturor fiilor şi fiicelor, moştenitori vrednici ai Moldovei străbunului nostru voievod Ştefan cel Mare şi evocat frumos de tinerii Vlad Antonesei şi Anamaria Botezatu în acorduri blânde şi fredonat de întreaga sală.

Străbunii noştri, care ne veghează din ceruri şi îşi scot degetele afară de ghiocei, de crini şi de toporaşi în fiecare primăvară, s-au bucurat, credem, alături de noi, de frumoasele cântece populare autentice interpretate de tinerii talentaţi din ansamblul Balada din Fălticeni condus cu har şi dedicaţie de doamna Maria Tanasa.

Ne-am bucurat să-l avem alături de noi pe Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, care ne-a binecuvântat lucrarea, înveşnicind momentul în sufletele noastre, prin mulţumirea adusă Tatălui Ceresc. Mici şi mari, am înscris o pagină de aur în memoria noastră, în care Bucovina şi ale sale tradiţii, supravieţuitoare peste timp, ne-au fost făcute cunoscute şi, odată în plus ne-am simţit fiii României, care dăinuie de peste două milenii, ca spaţiu şi conştiinţă.

MONICA MARGHETICI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: