La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Proiect ambiţios de cercetare în domeniul diabetul de tip 2

>Peste 700 de pacienţi au fost recrutaţi şi urmează să participe la un studiu prin care să fie testate probiotice

 Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava implementează un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 9,3 milioane de lei, prin care va fi dezvoltat primul laborator de biologie moleculară şi metagenomică din Moldova. Proiectul de cercetare are în vedere diabetul de tip 2, iar prin intermediul cercetării se doreşte obţinerea unui produs probiotic care să fie utilizat în prevenirea şi controlul acestui tip de diabet.

Prorectorul USV responsabil cu activitatea ştiinţifică, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava derulează din luna septembrie a anului trecut proiectul „Analiza interrelaţiei dintre microbiotica intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2” (microDIAB), acesta fiind cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a menţionat că proiectul este unic în peisajul românesc în ceea ce priveşte bolnavii de diabet de tip 2, sperând ca peste 3 ani, când se va finaliza, cât mai multe persoane cu diabet să poată beneficia de rezultatele cercetării.

La rândul său, directorul proiectului, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, fost director de cercetare la Institutul de Cercetare din Paris, Franţa, cu o bogată experienţă în domeniul medical şi care a predat în universităţi din Marea Britanie şi Statele Unite, a arătat că investiţia este menită să contribuie la dezvoltarea unui nou laborator de biologie moleculară şi metagenomică (analiza cantitativă şi calitativă a bacteriilor intestinale), la susţinerea a şase noi cercetători în cadrul USV, publicarea a două cereri de brevet şi a 11 articole ştiinţifice, dezvoltarea a şase parteneriate şi depunerea a patru propuneri de proiect pentru Competiţia Orizont 2020.

„Scopul nostru a fost să dezvoltăm baza de cercetare la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană şi aceasta se realizează prin înfiinţarea unui laborator de biologie moleculară şi metagenomică. Acest laborator ne va ajuta în secvenţierea genelor bacteriene care sunt implicate în prevenirea şi, sperăm, controlul diabetului de tip 2 la pacienţii din zona noastră” a spus prof. univ. dr. Mihai Covaşă.

El a arătat că printre obiectivele ştiinţifice principale ale proiectului se numără determinarea profilului microbiotei (bacteriilor) intestinale al pacienţilor cu diabet tip 2 folosind tehnicile moderne şi inovatoare de metagenomică cantitativă, vizaţi fiind, cu precădere, bolnavii din zona Sucevei.

De asemenea, Covaşă a spus că unul dintre cele mai importante obiective reprezintă testarea de microorganisme probiotice specifice în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2, folosind studii clinice dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo.

Universitarul sucevean a menţionat că testarea probioticelor se realizează fie pe prediabetici, fie pe diabetici, iar aceste suplimente se realizează în colaborare cu o companie de probiotice din Danemarca, unul dintre cei mai mari producători de tulpini bacteriene din lume.

Ulterior, după administrarea probioticelor, vor fi investigate mecanismele fiziologice, metabolice, celulare şi moleculare prin care probioticele acţionează pentru a preveni şi ameliora diabetul de tip 2 şi se va elabora protocolul şi un prototip de produs probiotic (alimentar sau capsule) care va fi utilizat în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.

Totodată, va fi dezvoltat şi elaborat un protocol clinic pentru transplant de microbiotă intestinală (FMT) în gestionarea/ controlul diabetului de tip 2.

„În final, intenţia este de a dezvolta un protocol de obţinere a unui produs care să conţină aceste tulpini bacteriene în tratamentul diabeticilor de tip 2, prin metoda de transfer a materiei fecale”, a arătat prof. univ. dr. Mihai Covaşă.

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a adăugat că probioticele sunt suplimente alimentare, iar pentru testarea acestora nu este nevoie de obţinerea unor aprobări speciale, ca în cazul medicamentelor.

„În analiza legislaţiei româneşti şi europene în domeniu, aceste suplimente alimentare nu fac obiectul unor aprobări speciale sau a unor limitări. Parteneriatul cu Chr. Hansen, compania din Danemarca, ne asigură că ceea ce vom folosi reprezintă într-adevăr produse de calitate. Faptul că o firmă atât de mare a intrat în parteneriat cu noi pentru acest proiect cred că arată seriozitatea proiectului, şi oarecum unicitatea lui, nu numai în România, ci şi în Europa de Est” a mai spus Dimian.

El a arătat că au fost recrutaţi 745 de pacienţi cu diabet de tip 2, care au participat la procesul de informare şi au fost înregistraţi în evidenţa proiectului.

Conform directorul proiectului, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, până în prezent s-au alocat spaţii necesare derulării primei etape a proiectului, care au fost dotate parţial cu mobilier şi echipamente existente în universitate, dar au fost analizate şi laboratoare de metagenomică/biologie moleculară dezvoltate recent în Iaşi, Cluj şi Timişoara după care s-au elaborat strategii de contractare şi caiete de sarcini pentru achiziţiile planificate în cadrul proiectului.

În cadrul echipei de implementare a proiectului au fost angajate mai multe persoane, un cercetător ştiinţific, un tehnician şi doi laboranţi, iar studenţii de la programul de studii „Nutriţie şi dietetică” au fost implicaţi în diferite etape din cadrul proiectului.

Mihai Covaşă a explicat că s-a încheiat şi un acord de parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi, pentru extinderea studiului şi în cadrul acestui spital, a fost elaborată o propunere de proiect pentru competiţia „Marie Curie” din cadrul programului european de cercetare „Orizont 2020”, a fost prezentată o lucrare ştiinţifică la o conferinţă internaţională din ţară, iar o altă lucrare se află în faza de evaluare finală la o revistă internaţională de prestigiu în domeniu.

Prorectorul Mihai Dimian a mai precizat că în urma analizelor efectuate asupra laboratoarelor existente în centrele universitare din Iaşi, Cluj, Timişoara, s-a constatat că aceste laboratoare de biologie moleculară şi metagenomică sunt orientate către partea de analiză a bolnavilor de cancer, laboratorul de la Suceava fiind primul sau al doilea de acest fel din ţară orientat către pacienţii cu diabet.

Dimian a menţionat că valoarea totală a proiectului este de 9.331.538 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.377.220,16 lei, 7.073.724,70 lei reprezentând cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 1.303.495,46 lei reprezentând cofinanţarea Guvernului României, în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în calitate de organism intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de autoritate de management pentru Programul Operaţional Competitivitate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: