În Munţii Călimani, de 1 Decembrie

O „misiune umanitară” s-a transformat în tragedie

> Doi bărbaţi şi o femeie, salvamontişti amatori, au fost surprinşi de o avalanşă > Femeia nu a mai putut fi salvată iar trupul unuia dintre bărbaţi a rămas captiv sub tonele de zăpadă prăvălite peste el >Căutările în zonă au fost sistate, urmând a se relua când condiţiile meteo o vor permite

Ceea ce se dorea a fi un gest frumos s-a terminat în lacrimi şi pierderi de vieţi omeneşti chiar de 1 Decembrie…

Un telefon venit pe numărul de urgenţă 112 anunţa că trei persoane, pornite într-o „misiune umanitară”, intenţionau să înalţe Tricolorul pe Munţii Călimani. Cei trei alpinişti amatori, doi bărbaţi, angajaţi ai Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, aflaţi în afara programului, şi o femeie au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani – Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu. Zona în care a avut loc incidentul este una cu semnal foarte slab, se pare că apelul de ajutor a fost făcut la ora 17.17, chiar de una dintre victime, către Serviciul Salvamont din Vatra Dornei, iar de acolo s-a anunţat în centrala 112. Imediat s-a dat startul unei misiuni deosebit de dificile pentru salvarea a trei vieţi omeneşti.

Cele trei persoane erau salvamontişti amatori, făcuseră câteva cursuri de specialitate şi aspirau la obţinerea certificatului de profesionist. În plus, „cunoşteau muntele” şi pericolele pe care acesta le prezintă în anotimpul rece. Cu toate acestea se pare că au făcut o greşeală majoră când, dorind să scurteze drumul către pisc, au deviat de la traseu. De altfel, un procuror militar a demarat investigaţiile pentru a stabili cu exactitate condiţiile în care au plecat cei trei spre Vf. Pietrosu pentru arborarea drapelului.

Pentru găsirea victimelor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari ai Unităţii Militare Roşu.

O intervenţie susţinută, iar căutările disperate au adus un prim rezultat după mai bine de două ore de la incident. Unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani, a fost găsit în viaţă. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu multiple leziuni. A fost coborât cu greu de pe munte la ambulanţa SMURD, a fost stabilizat, iar ulterior a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

În ciuda vremii potrivnice (ninsoare şi viscol), căutările au continuat, iar după încă o oră şi jumătate de eforturi epuizante a fost găsit şi trupul femeii. Victima, în vârstă de 30 de ani, era fără funcţii vitale şi, în ciuda eforturilor depuse de paramedici, nu a mai putut fi readusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până în jurul orei 1, când misiunea de căutare a fost oprită din cauza condiţiilor meteo vitrege, urmând să fie reluată…

 E greu de imaginat ce era în sufletul căutătorilor, dar cert este că o armată de salvatori şi mijloace auto au fost dislocate pentru salvarea celor trei oameni. Din datele oficiale pe care le deţinem, iniţial au pornit spre locul avalanşei 38 de pompieri militari, nouă jandarmi montani, 14 salvamontişti şi doi lucrători de la Rezervaţia Călimani, cu nouă autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD, un cuplu chinotehnic şi mai multe autovehicule de teren. Cu fiecare oră care trecea numărul celor care veneau în ajutor creştea. A pornit încă o autoşenilată de la Vicov, apoi încă opt pompieri şi cinci lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei. În zonă au fost montate generatoare cu balon pentru iluminare, iar de la Unitatea Militară Roşu au pornit în ajutor şase militari cu un utilaj.

Vremea tot mai rea şi pericolul iminent de producere a unei noi avalanşe a determinat autorităţile ca, după miezul nopţii, să dea ordinul de încetare a misiunii de salvare, cel de-al treilea corp rămânând îngropat sub muntele de zăpadă care s-a prăvălit peste el.

Pentru găsirea lui, potrivit şefului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, se va porni imediat ce acest lucru va fi posibil.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI