Fruct naţional

Cu prilejul Zilei Naţionale, Eurostat a dat publicităţii informaţii potrivit cărora România este unicul stat membru al UE în care sectorul agricol este principalul angajator, acesta asigurând locuri de muncă pentru un sfert dintre persoanele angajate. Dar în altă ordine de idei, însă în acelaşi context, România e campioana UE în competiţia producătorilor de prune, clasându-se pe locul secund la producţiile de porumb şi de nuci. Aşadar, aşezaţi la sfat pe acest subiect, am putea declara pruna, cel puţin pentru o clipă, fruct tradiţional naţional, neuitând desigur că strămoşii noştri latini îl numeau exact cum îi spunem şi noi astăzi. Iar dacă n-am ajuns campioni, chiar şi neatestaţi oficial, la înfulecat magiun şi la băut rachiu (de prune), se întâmplă poate şi fiindcă n-am avut suficient suport de la partenerii istorici turci, care ne-au ajutat să numim aceste produse (alături de slavi: povidlă, ţuică…). În ce mă priveşte, mărturisesc că am fost deosebit de sensibil faţă de această speţă întrucât, chiar la zi de sărbătoare, s-a întâmplat să mestec nişte minunate prune uscate culese în Chile, ambalate în Polonia şi cumpărate de la un magazin nemţesc din târgul Sucevei. Dacă nu sunteţi lămuriţi care-i legătura, v-o spun pe şleau: le-am mestecat cu o autentică gură românească, totodată nutrind cinstite sentimente de cetăţean planetar!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: